*
Борба с вредителите

ИЗЛОЖБА НА ТВОРБИ ОТ ДЕТСКИ ПЛЕНЕР „ПРОЗОРЕЦ КЪМ ОРЯХОВО”

|

През последните години сред основните приоритети в дейността на Художествена галерия „Проф. Марин Върбанов” е привличането на посетители в ученическа възраст. Провеждат се различни беседи и състезания, представят се изложби, насочени към определени възрастови групи. През месец август 2012 г. за първи път галерията организира детски пленер.

Да участват се престрашиха пет деца – Михаела Йонова на 8 год., Мартин Генов и Валентин Валериев на 9 год., Александра Генова на 10 год. и Георги Христов на 11 год. Всяка сутрин те идваха в галерията, за да рисуват. Първо направиха скици, после започнаха да работят на платна с акрилни бои. Нарисуваха общо 12 картини. На 15 август 2012 г. техният труд беше представен пред публика в изложба, носеща името „Прозорец към Оряхово”. Картините им са изложени редом с творби на утвърдени художници, рисувани по време на ежегодния международен пленер, посветен на проф. Марин Върбанов.

Михаела, Александра, Мартин и Валентин дойдоха на откриването заедно със семействата си. Георги не можа да присъства, защото не е в Оряхово, но го представляваше баба му. Откриването започна с кратко встъпително слово на Деница Петрова. Кметът на община Оряхово Росен Добрев поздрави децата, пожелавайки им те да са сред бъдещите оряховски художници. Христинка Цонева, секретар на община Оряхово, поднесе подаръци на всички участници в детския пленер. Ръководството на общината реши да откупи картините за фонда на художествената галерия. Изненада на децата поднесе и художникът Радослав Иванов, организатор на Международния пленер „Проф. Марин Върбанов”. Той предложи да покаже на малките художници как рисуват големите творци – участници в тазгодишния пленер. Децата приеха идеята му с ентусиазъм и се уговориха да се срещнат с него на следващия ден.

Сред гостите на изложбата бяха Ивайло Вагенщайн, председател на Общинския съвет, Ива Иванова, заместник-кмет на община Оряхово, служители на Общинска администрация, част от участниците в пленер Оряхово 2012, жители и гости на града. Присъстващите споделиха, че много харесват картините от първия детски пленер и се гордеят с таланта на оряховските деца.


ОЩЕ ОТ "КУЛТУРА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар