*
Борба с вредителите

ИЗБОРИТЕ ЩЕ ОТВОРЯТ НОВА БИТКА ЗА ЦЕНТЪРА

|
ИЗБОРИТЕ ЩЕ ОТВОРЯТ НОВА БИТКА ЗА ЦЕНТЪРА

Много е вероятно Кунева да инвестира енергията от предизборната си кампания в ново центристко политическо движение

Независимо от това кой ще спечели президентските избори, отсега може да се прогнозира една интересна политическа тенденция, която ще последва вота. Ще започне битка за завладяване на центъра. Натам се е устремила Меглена Кунева. Подгряващи социолози вече формулираха публично целта.

Центърът поначало е интересна политическа зона. Умни глави уж разправят, че умереността няма почва у нас, конфронтацията вирее по-успешно по тия ширини и печели избори. Аз пък твърдя, че средата най-пасва на конформисткия български манталитет. Неслучайно царят и Доган се пласираха там. БСП впоследствие им пристана. ГЕРБ също бяга по това трасе, както и да се самоопределя.

Нито леви, нито десни, а на власт - това е девизът на партиите у нас.

В този смисъл центърът е едно приятно за пребиваване място, което може да оправдае всеки компромис. След злополучния провал на НДСВ на последните парламентарни избори сега Меглена Кунева има шанс да премодулира бившата си центристка (пардон, царистка) формация в разширен формат. Ако ГЕРБ настоява, че е дясна, а БСП - лява партия, а по избори подобно обозначаване е неизбежно, то центърът изглежда свободен, ако не броим "либералното" ДПС.

И да изгуби, и да спечели битката за "Дондуков" 2, Кунева ще търси да капитализира обществената енергия от кампанията си. Президентският пост би дал в ръцете й нови, по-силни лостове за разширяване на кръга от привърженици. Ако ли пък изпадне от надпреварата, това ще я провокира да създаде ново политическо формирование, което да щурмува парламентарните избори.

По-вероятно това ще е движение, тъй като "гражданската" й кампания я изправи на нож с партиите. Гражданите като опозиция на статуквото. За това подсещат последните изявления на бившата еврокомисарка. "Рано или късно ГЕРБ и БСП ще влязат в договорки и ще се опитат да изтласкат всеки кандидат, който не е от системата. Те могат да направят своя картел, за да може да не се допуснат други кандидати и политическата система да продължи да се изчерпва само с партиите", заяви неотдавна Кунева. Те срещу нас.

Врагът е намерен, остава да се доизбистри тактиката

На разочарованите до самоубийство граждани вече им се повдига от резките контрасти. При споменаването на "сини" и "червени" получават световъртеж, а на "дясно" и "ляво" започва силно да им се гади. Затова те естествено ще търсят неутрално място в политиката. Сиреч в центъра. Окомплектоването на ГЕРБ с БСП, което се опитва да внуши Кунева, цели да дискредитира фалшивото дясно и лицемерното ляво на едните и другите. И да се обозначи като единствената смислена алтернатива. Кунева вече работи за своя партия, нищо че я нарича "гражданска".

Дали пък нямаше тъкмо това предвид съпартиецът й Даниел Вълчев, когато обяви преди седем месеца: "След ГЕРБ идва време за ХИМН" (Хора Интелигентни, Морални, Нормални)". И още тогава очерта идейната платформа на новото нещо - "битка на новото политическо мислене срещу цялото статукво - тук включвам и всякакъв вид недоубита номенклатура, и неясни полусилови-полумилиционерски структури".

Прогнозата на бившата еврокомисарка за евентуален съюз между ГЕРБ и БСП след парламентарните избори, когато и да са те, не изглежда съвсем лишена от логика. И двете партии са с изчерпан потенциал за сформиране на самостоятелно правителство, а Доган ще продължи да е персона нон грата. Виж, евентуален дубликат на ДПС с Касим Дал начело би бил добра опора за нова тройна коалиция.

Политпроектантите са наясно, че за да разиграват схемите си, е нужно да обезпечат всяка власт с опозиция.

Иначе рискуват да изтърват юздите на политическите си креатури. Поради пълната несъстоятелност на бесепарската върхушка за ролята бе избрана Кунева. Хем с потенциал, хем от "наште". Нито лява, нито дясна, но вежлива и услужлива. Да не забравяме, че опозицията все някога идва на власт.

С узурпирането на "гражданското пространство" Кунева ще каптира и автентичните, неподатливи на контрол граждански сдружения, които се множат напоследък. Това ще е поредният опит за инкубиране на опозиция.

Проектът е в ход. Гражданският ореол около Кунева е налице. Останалото ще стане ясно след изборите. При добър пиар до 2013 г. ще сме забравили, че госпожата бе част от статуквото, срещу което се бори, че ГЕРБ се роди от собствената й партия, че днешният премиер е бившият главен секретар на МВР от времето на кабинета "Сакскобургготски", че биографично е свързана с БСП, че докато беше във властта, нито веднъж не се противопостави публично на скандални сделки и решения, които имаха пагубни последици за така скъпите й потребители и т. н.

Време е българското политическо задкулисие да излезе в пенсия поради пълно изчерпване на въображението. Тоя номер вече ни го продадоха през 1996 г., когато назначиха опортюнистите в БСП за опозиция, а бивши партийни секретари - за управляваща десница.

Втори път го пробутаха с гражданската кандидатура на царя. Вързаха ни и трети път с "дясната опозиция" ГЕРБ. В приказките стомната отдавна да се е счупила. Ние обаче сме на път да докажем, че един народ е в състояние да се спъва 30 години в един и същ камък.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар