*
Борба с вредителите

ИЗБИРАТ НОВИ ЦЪРКОВНИ НАСТОЯТЕЛСТВА

|
ИЗБИРАТ НОВИ ЦЪРКОВНИ НАСТОЯТЕЛСТВА

Днес ще се проведат избори за нови църковни настоятелства в цялата Българска православна църква. Четиригодишният мандат на действащите църковни настоятелства изтича в края на 2012 година.

"В православните църкви във Врачанската епархия е създадена необходимата организация за избиране на църковни настоятели на храмовете"- съобщи епископ Киприян от врачанската митрополия..

Избори за църковно настоятелство и поверителна комисия ще се проведат и в мездренския храм "Св. Георги Победоносец", съобщава и Петко Котларски. Декларации за предварително съгласие за издигане на кандидатурите им са подписали кметът на общината Иван Аспарухов, директорът на Дирекция "Хуманитарни дейности" Валентин Вълчев, както и двама местни бизнесмени. За членове на проверителната комисия са предложени четири кандидатури.

Списъкът на членовете на църквата се актуализира редовно на всеки четиригодишен период, преди провеждане на избирателното събрание за избор на църковни настоятелства и при необходимост в края на всяка календарна година. Към енорията принадлежат и лицата от православно вероизповедание, които живеят в границата на енорията, но не са вписани в списъците. Те имат всички общи църковни права и задължения, с изключение на избирателно право, тъй като съгласно разпоредбите на чл. 147, ал. 4 от Устава на Българската православна църква, само вписаните в списъка православни християни имат право да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на Църквата.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар