*
Борба с вредителите

ИВАЙЛО ЙОРДАНОВ ПРЕД EFIRBET: ИМАМЕ ФУТБОЛНИ ТАЛАНТИ, НО ИМ ТРЯБВА И СЪРЦЕ, ЗА ДА УСПЯВАТ

|
ИВАЙЛО ЙОРДАНОВ ПРЕД EFIRBET: ИМАМЕ ФУТБОЛНИ ТАЛАНТИ, НО ИМ ТРЯБВА И СЪРЦЕ, ЗА ДА УСПЯВАТ

Ивайло Йорданов е един от героите ни в САЩ 94, когато футболът изкара българите на улиците. Той направи също успешна клубна кариера в един от европейските грандове Спортинг (Лисабон), с който стана шампион на Португалия и носител на Купата и Суперкупата на страната.

Сега като помощник-треньор на младежите на България, Ивайло е призван да подготвя таланти, които в бъдеще да се впишат успешно в мъжкия национален тим и да върнат добрите традиции.

Ние от Efir.bet потърсихме за разговор Ивайло Йорданов, за да разберем от него отговорите на едни от основните въпроси за детско-юношеския футбол – раждат ли се в днешно време таланти у нас, защо някои от тях залязват преди да изгреят и какво трябва да се направи, за да се произвеждат качествени футболисти.    

 

-       Г-н Йорданов, какво искате да постигнете с Александър Димитров, докато сте начело на младежите на България?

 

-       Основните ни цели са във всеки мач да излизаме концентрирано, да изпълняваме това, което сме тренирали и да се класираме на голям форум. Аз съм максималист, както Александър и целият щаб, искаме максимума винаги, искаме най-доброто да се случва и да побеждаваме.

 

-       Разполагаме ли с млади футболисти, които могат да станат част от едно успешно бъдеще на А националния отбор?

 

-       В България винаги са се раждали таланти и това е хубавото, че имаме футболисти, които може да захранват мъжкия национален отбор. Малка държава сме, но таланти имаме.

-        

-       Как събирате информация за най-перспективните играчи?

 

-       Отстрани излиза, че е много лесно, но ние постоянно пътуваме и на място придобиваме впечатления от тренировките в нашите клубове и техните кадри. Когато лагерите са в чужбина, също имаме представители, които следят заниманията. Събираме информация от всякакъв вид, не само за играчите у нас, но и за българските футболисти зад граница. Имаме и много деца на българи, емигрирали в чужбина, които също представляват интерес за нас. Освен това сме в непрекъснат контакт с треньорите на клубовете и знаем в какво физическо и моментно състояние са момчетата, към които сме се насочили.

 

-       На какви условия трябва да отговаря един младок, за да го поканите в младежкия национален тим?

 

-       Много са факторите, за да получи даден талант повиквателна за националния отбор. Сред тях освен качествата, са раздаване, както в мачовете, така и в тренировките и в личния живот, и да няма пораженческо мислене.

 

-       Идват ли подготвени при Вас футболистите или се налага да им обяснявате различни неща?

 

-       По принцип работа на треньора във всеки тим е да подготвя футболистите, защото ние на един лагер-сбор за около 10 дни не можем да ги научим на всичко. Те трябва да идват подготвени и да изпълняват нашите тактически указания и това, което се иска от тях по време на тренировка или на мач, а то не е нещо по-различно от това, което изискват техните клубни треньори.

 

-       Защо имаме безспорни таланти в детска и юношеска възраст, но когато стигнат в мъжете, много от тях се провалят, а някои  дори спират с футбола?

 

-       Когато един млад играч получава шансове за изява, най-много зависи от самия него как ще се възползва. Ако се раздава в тренировъчния процес, в личния живот и в абсолютно всичко, защото има също хранене, диети, режим и т.н, ако е сериозен и има характер, и иска да направи кариера, ще успее. Важното е какво иска да постигне самият футболист, към какво се стреми и какви усилия полага, за да се реализира.

 

-       Работи ли се правилно с подрастващите в клубовете?

 

-       Надявам се, че се прави, като най-важно е в най-ранна възраст да се търси качество, а не количество.

 

-       На базата на Вашия богат опит, виждате ли разлика в подхода и методиката на треньорите при работата им с таланти в чужбина и България?

 

-       Тренировъчният процес е еднакъв навсякъде и всеки един треньор има собствени виждания как да изгради неговия отбор и как да играе. Естествено, зависи и от играчите, с които разполага и условията за тренировъчен процес. Важно е у нас да създадем условия за правене на футбол, като държавата трябва да помогне за изграждането на бази, за да има къде да тренират младите и да се развиват. БФС прави всичко по силите си, но не може да каже на даден клуб да си направи база, която да отговаря на европейските стандрати. Като цяло спортът и респективно футболът трябва да станат държавна политика.

 

-       Ако приемем, че само Лудогорец и Ботев (Пловдив) имат европейски бази у нас, доколко липсата на такива оказва влияние върху развитието на младите?

 

-       Вижте, уличният футбол вече го няма, улицата я няма. Едно време нямаше такива бази, играеше се на улицата и там се каляваха играчите. Всички футболисти, които са постигнали нещо, са се калявали на улицата. В съвременния свят обаче на затревени терени е много по-добре да се тренират младите и оттам нататък желанието, характерът и волята да се постигне нещо във футбола, са определящи за развитието на талантите.

 

-       Ако един млад играч показва качества, кое е най-важно за неговото доизграждане като футболист?

 

-       На младите трябва да се предоставят по-големи шансове в отборите и след това всичко опира до характера, дисциплината и самосъзнанието. Ако един човек иска и се бори да постигне нещо, той рано или късно ще успее да го направи.

 

-       Разглезени ли са нашите таланти или показват професионално отношение към своите задължения, за да израстват?

 

-       Не бих казал, че са разглезени. Поне масово не са. Но във времето, в което живеем, има всички екстри и е трудно да се опази млад човек от неща, които не са адекватни на футбола и спорта. Ние им помагаме, но всичко зависи само и единствено от тях.

 

-       Кое е това нещо, което най-често повтаряте на момчетата, с които работите?

 

-       Казвам им, че ако силно желаят нещо и го искат с цялото си сърце и душа, един ден ще стане.

 

-       В чисто спортно-технически аспект отстъпват ли българските таланти между 14 и 18 години на чуждите?

 

-       Не мисля, че отстъпват, както виждаме нашите 17-годишни национали наскоро победиха утвърдени две школи като Сърбия и Хърватия и се класираха за следващия етап от квалификациите. Най-важното за българските таланти е да играят редовно и да чувстват, че им вярват, за да не се обезверяват и да губят игрови ритъм преди да направят решителната стъпка към мъжкия футбол.

https://efirbet.com/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар