*
Борба с вредителите

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ОРЯХОВО НА 84 ГОДИНИ!

|

Създаден през 1939 г. от Никола Коцев, днес Историческият музей в Оряхово притежава фонд от над 4 500 експоната. Уникални по своя характер са статуята “Добрия пастир” и Каменен кръст от ІV век – прекрасни образци на раннохристиянското изкуство. Музеят се помещава в къщата на възрожденския деец Филип Симидов, декларирана за паметник на културата. Уредени за посещение са три зали. От тях две са с постоянни експозиции – “Археология” и “Възраждане”. В третата зала се разполагат временни изложби на различни теми. По повод 84-та годишнина от откриването на Историческия  музей гости с две изложби са Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства -  град Троян. Посетителите могат да се насладят на „Богатството на Троянската керамика“ и фотоизложба на Света Петка Търновска – „Нашата небесна закрилница“.

Гости на събитието бяха г-жа Христина Цонева – Секретар на Община Оряхово и г-н Мартин Харизанов – кандидат депутат от листата на ПП ГЕРБ за област Враца.

Тематична торта, подарък от Община Оряхово получи директорът на Исторически музей – Оряхово – д-р Евгения Найденова, с благодарност  за неуморния труд и професионализъм, с които тя и екипът и се грижат за авторитета на музея.

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар