*
Борба с вредителите

ИНСТИТУТЪТ ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА УДОСТОЕН С МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА "ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР (THINK TANK) НА ЕВРОПА ЗА 2012”

|
ИНСТИТУТЪТ ЗА МОДЕРНА ПОЛИТИКА УДОСТОЕН С  МЕЖДУНАРОДНА НАГРАДА "ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ ЦЕНТЪР (THINK TANK) НА ЕВРОПА ЗА 2012”

На специална церемония в Кралското общество на Великобритания, един от най-авторитетните научни центрове, основан 1660 г., бяха връчени за 12-ти пореден път годишните награди „Изследователски център (think tank) на годината” – „Оскарите” в света на изследователските центрове, както БиБиСи (BBC) определя този приз. Домакин на наградите е британското издание “Prospect Magazine”.

Престижната Втора награда „Изследователски център (think tank) на Европа 2012” беше спечелена от Института за модерна политика сред повече от 100 номинации от цяла Европа. Институтът за модерна политика е първата организация от Източна Европа, която получава номинация и печели такова авторитетно отличие. Наградите бяха връчени от лорд Питър Менделсон, доскорошен европейски комисар по търговията и министър в няколко британски правителства. Българският институт стана подгласник на спечелилия първа награда най-голям европейски тинк-танк Bruegel, чийто председател е доскорошния директор на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише. За Северна Америка призовете получиха едни от най-влиятелните изследователски центрове в света – Фондация „Карнеги” и Brookings Institution.
В мотивите за присъждане на наградата на ИМП се казва: „На второ място е Институтът за модерна политика, базиран в София – изследователски център (тинк-танк), който се занимава с конституционните и политически реформи в България. Неговите задълбочени анализи на дейността на българските власти и служби за сигурност, както и на корупцията в съдебната власт и в политиката са не само особено ценни, но и много смели. Журито намира дейността на Института за модерна политика в защита на демокрацията и гражданските права и в по-общ план усилията за укрепване на върховенството на закона в Югоизточна Европа за още по-важни в светлината на тежката криза в Гърция.”
Припомняме, че Институтът за модерна политика още от самото си създаване през 2009 г. публикува единствените по рода си у нас мониторингови доклади „За състоянието на парламентарното управление”, в които анализира дейността на Народното събрание и законодателството през призмата на принципите на добро управление и гражданските права. Още от 2009 г., когато в България почти отсъстваха критични гласове към управляващите, Институтът за модерна политика системно и обосновано критикуваше лобисткото законодателство и ерозията на гражданските права. Във време, когато днешното българско управление се радваше на овации от всички страни и небивал обществен и медиен комфорт, със своите доклади и позиции Институтът за модерна политика беше първият обществен фактор в България, който въведе в общественото пространство темата за „сивото” и лобистко законодателство, за лошите парламентарни практики, които превърнаха днешното Народно събрание в безгласен регистратор на волята на правителството и за действията на МВР и специалните служби, с които се нарушават правозащитните стандарти. Особено значение, отчетено и при присъждането на високото отличие, имаше Специалният доклад на ИМП за действия на правителството и службите за сигурност в България, които застрашават или нарушават гражданските права от 11 февруари 2011 г., в който се констатира и обоснова политическата злоупотреба със СРС-та, случаите на полицейско насилие и използването на МВР и службите за сигурност за политически цели. Този доклад получи и широк отзвук в Европейската комисия и Европейския парламент.
В състава на авторитетното жури, определило наградите тази година, участваха Бронуин Макс, главен редактор на британското издание “Prospect Magazine”, Баронеса Вадера оф Холанд Парк, министър в кабинета на Гордън Браун, а понастоящем специален съветник на групата на държавите с най-развити икономики - Г20; Ричард Ламбърт, ректор на Университета на Уоруик, член на Комитета по монетарна политика на Bank of England и бивш редактор на „Файненшъл Таймс”, Надер Мусавизеди, директор на Оксфорд Аналитика и бивш съветник на Генералния секретар на ООН, Джеймс Елвес, заместник-главен редактор на “Prospect Magazine”.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар