*
Борба с вредителите

ИМП ОБОБЩАВА: КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ 25 ГОДИНИ ПО-КЪСНО СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНИ ИНДЕКСИ И КЛАСАЦИИ

|
ИМП ОБОБЩАВА: КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ  25 ГОДИНИ ПО-КЪСНО СПОРЕД МЕЖДУНАРОДНИ ИНДЕКСИ И КЛАСАЦИИ

25 години след края на тоталитарната система и началото на демократичните промени в България са повод за редица равносметки. Стъпвайки на основната теза, че през тези години нашата страна се завърна в семейството на демократичните народи и се очерта нова перспектива за развитие, Институтът за модерна политика би искал да привлече вниманието на обществеността не толкова към вълнуващите моменти от първите дни на новата свобода след 1989 г. и бодряшките пожелания, че България е на правилен път. България е член на ЕС и НАТО, но формалното членство съвсем не означава, че в живота на българите непременно е настъпила дълбока и съдържателна промяна към по-добро. Нека видим трезво, през очите на различни изследователски екипи, къде е днес нашето общество от гледище на социално-икономическо развитие и качество на живот. Защото без трезва оценка на реалностите, пътят напред е обречен.

Eкип на Института за модерна политика обобщи няколко основни индекса и класации, базирани на различни социални, икономически и политически индикатори, които се измерват регулярно от авторитетни чуждестранни и международни организации, които дават отговор на въпроса „Къде сме ние?“:

 

-          Класация на „Провалили се държавина Fund For Peace за 2013 г. Тази класация се формира след проучване и сумиране на отделни индекси: Демографски натиск, Наличие на бежанци, Протести и обществени недоволства, Емиграция, Неравно икономическо развитие, Икономическо западане, Правителствена легитимност, Публични услуги, Човешки права и върховенство на закона, Охранителни ведомства, Фрагментираност на управелнието, Външнополитическо влияние: България заема последно място от страните от  бившия Източен блок[1].

-          Свобода на пресата на „Репортери без граници“ за 2014 г.:  България заема 100-но място - далеч след  всички европейски държави[2].

-          „Световен доклад за щастиетона ООН за 2013 г.: България е на 144-то място от общо 156 държави, включени в класацията[3].

-          Класацията по социален прогрес за 2014 г. - степен на полагане на грижи от страна на държавата за обезпечаване на нуждите на гражданите: България е на едно от последните места в Европа, като след нас остават само Албания, Македония и Румъния[4].

-          Индекс „Къде да се родиш?“ на The Economist за 2013 г.: България е на последно място от всички държави в Европа[5].

-          Индексите на ОИСР за ценностите, които са водещи за обществото за 2014 г.: в сравнение с другите държави, изследваните граждани от България по правило класират като най-голяма ценност доходите и работното място. В повечето от останалите държави, за които е измерван индексът, приоритет има образованието, а едва след това е работното място и накрая доходите[6].

 

[1] Класацията Failed States (Провалени държави) на The Fund For Peace за 2013г. http://ffp.statesindex.org/rankings-2013-sortable

[2] Класацията на Reporters Without Borders за свобода на пресета за 2014 г. http://rsf.org/index2014/en-index2014.php

[3] World Happiness Report на ООН за 2013 г. 

http://unsdsn.org/wp-content/uploads/2014/02/WorldHappinessReport2013_online.pdf

[4] Класацията по социален прогрес на Social Progress Imperative за 2014 г. http://www.socialprogressimperative.org/en/data/spi/countries/BGR

[5] Класацията „Къде да се родиш?“ на The Economist за 2013 г. http://www.economist.com/news/21566430-where-be-born-2013-lottery-life

[6] Индексите на OECD за Better Life, базирани на подредбата на ценности към 2014 г. http://www.oecdbetterlifeindex.org/responses/#BGR

 

Институтът за модерна политика е удостоен с Втора награда „Изследователски център (тинк-танк) на Европа за 2012” от британското издание „Проспект мегъзин” и Кралското научно дружество


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар