*
Борба с вредителите

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ

|
ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ

Спомняме си много добре как навремето Тройната коалиция се раздели с властта. Пък и Борисов не спира да ни го припомня. Да не се окаже само, че ГЕРБ знае и по-впечатляващи начини да каже "сбогом".

Коментар на Татяна Ваксберг:

Да избираш между комунисти и мутри е като да избираш между чума и холера. Но именно това противопоставяне е на мода сега в България - който подкрепя протестите, бил за комунистите, а който е против тях, бил за мутрите.

Няма везна на света, която да измери толкова абсурден товар. Една кратка ретроспекция би могла да охлади страстите - как се раздели с властта Тройната коалиция и как в момента се разделя с нея ГЕРБ? Ето как изглежда отговорът на този въпрос:

Бързият преглед в архива на два вестника показва, че в последните седмици на своето управление Тройната коалиция е раздавала имоти и назначавала хора в рекордни обеми и срокове. Последните седмици на ГЕРБ все още не са изтекли, за да може да има адекватна база за сравнение, но и дотук е видно: финалът на ГЕРБ ще се запомни с довършването на правосъдието.

Заменките на Тройната коалиция

Последното правителствено заседание на Тройната коалиция през 2009-та е съдържало около 70 точки в дневния ред, повечето от които извънредни. Значителна част от тях са представлявали назначения на областни управители, както и на посланици и консули, включително и на такива ключови места като Ню Йорк или Скопие. Наред с това кабинетът е предоставил осем концесии за проучване и добиване на строителни материали. Дни по-рано правителството е отпуснало 150 милиона за строителство на ново държавно предприятие и е променило администрирането на пристанищата.

Няколко седмици по-рано пък, през май 2009-та, е регистриран един исторически ден, в който Държавната агенция по горите издава цели 39 акта, предоставящи на безценица парцели до курортни селища. Денят е исторически най-вече заради това, че в края му „Държавен вестник“ публикува забраната за извършване на подобни „заменки“. Правителството се съревновава с времето и в предишните дни. Журналистът Иван Михалев е установил, че в 6-те дни преди влизането в сила на забраната Тройната коалиция е извършила повече „заменки“ до морето, отколкото през цялата 2006 година. Пак той твърди, че в последната година от управлението си БСП е заменила два пъти повече гори, отколкото коалиционният й партньор ДПС за седем години.

Комунистите или мутрите: кое е по-лошо?


Всички тези факти бяха многократно цитирани от Бойко Борисов, с което добиха карикатурен вид, макар самите те да не са карикатура. ГЕРБ, на свой ред, има тепърва дни и часове, в които да вземе решения, съизмерими с тези на Тройната коалиция, но и сега не е трудно да се направи заключение: това правителство си отива с цветя за гроба на правосъдието. Друг е въпросът, че далеч преди ГЕРБ това правосъдие не се отличаваше с крепко здраве.

Фокусите на ГЕРБ

Ден и половина след като прие оставката на правителството, Народното събрание избра конституционен съдия без алтернативна кандидатура, а след това без дебати избра и членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. И макар гласуването да беше насрочено предварително, то остави неприятния вкус в устата, че се извършва в неконтролиран момент - по това време всички следяха протеста, а не законодателните решения.

Ден по-рано главният прокурор понижи в длъжност своята заместничка Галина Тонева, която се ползва с доверието на гражданските организации. При други обстоятелства действията на главния прокурор не биха могли да се цитират като правителствено решение, но случаят със Сотир Цацаров е различен - той беше избран в порочна процедура, превърната в такава тъкмо за да осигури безпроблемно избиране на „кандидата на изпълнителната власт“.

ГЕРБ смени практически всички ръководни постове в съдебната власт, като постави там хора с често пъти съмнителна репутация и компетентност. А сега парламентът на ГЕРБ е задължен да избере в последните си дни включително и главен инспектор в инспектората към ВСС.

Впрочем, още е рано за изводи по въпроса кой по какъв начин се разделя с властта. През тази седмица парламентът ще гласува например решение по въпроса за АЕЦ „Белене“, плюс няколко други решения от сеизмичната област на енергетиката. Да не се окаже, че ГЕРБ знае и по-впечатляващи начини да каже „сбогом“.

Автор: Т. Ваксберг; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW.DE


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар