*
Борба с вредителите

ИЛИЯН СТОЯНОВ-КОЛОВАТИ ПРЕД EFIRBET: ИМАМЕ 140 ЛИЦЕНЗИРАНИ ТРЕНЬОРИ, А ВЪРТЯТ САМО 3-4 ИМЕНА

|
ИЛИЯН СТОЯНОВ-КОЛОВАТИ ПРЕД EFIRBET: ИМАМЕ 140 ЛИЦЕНЗИРАНИ ТРЕНЬОРИ, А ВЪРТЯТ САМО 3-4 ИМЕНА

Илиян Стоянов е бивш защитник на Левски и на националния отбор на България. От години той е в Япония, където завърши кариерата си и създаде своя собствена школа. Коловати даде интервю пред Efirbet и коментира загубата на България с 1:3 от Унгария, процесите в нашия футбол, както и случващото се в Левски.

Гледа ли мача на България срещу Унгария, който загубихме с 1:3, и какво ти е мнението?

– За съжаление беше неудобен час и успях да гледам само репортаж. Не мисля, че ще бъде коректно да коментирам или да критикувам. Жалко, че изпуснахме шанс, какъвто отдавна не сме имали. Може би откакто Бербатов се отказа от националния отбор. Тогава за последно мисля, че имахме добри възможности за класиране. Но щом не сме успели за пореден път и щом имаме една победа в 17 мача, явно трябва да има промени някакви. Така или иначе прекарахме достатъчно нулеви години, не пречи да изкараме още една или две. Но да има план, по който да се работи и треньор, който да не е зависим от никого. За жалост от доста време има намеси при селекционерите и виждаме до какво се стига накрая.

Мислиш ли, че е време да започне да се залага на млади и нетолкова известни треньори?

– Това е проблем в България отдавна. Виждаме, че навсякъде се въртят 5-6 имена. Отива в един отбор, после в друг, после в трети. Но са все едни и същи. А в същото време имаме 140 лицензирани треньори. Те къде са? Някой дава ли им шанс като старши треньори? Не говорим за школи, а за първи отбор. В чужбина имаме един Стойчо Младенов. И това е. Все се въртят един и същи имена. Дайкте малко да променим, да видим младите, с новите идеи. Защо всички ги е страх да заложат на тях? Защото тук никой не чака. Тук загубиш 3-4 мача и веднага идва следващия. Вижте Акрапович. И той тръгна лошо в Локомотив, но му бе дадено време и в момента той е най-добрият треньор у нас, а отборът му играе най-добрият футбол. Обаче има вина и в самите треньори. Те не си отстояват мнението, казват нещата с недомлъвки, мълчат си. Ти си треньор и всички трябва да имат респект от теб. Независимо дали си в клуба от една седмица или една година. Имаш мнение, отиваш и го изравяваш пред президента. Ако не е съгласен – добре, довиждане. Един треньор трябва да си стои на мястото, да си държи на мнението и на вижданията. И в началото може да го критикуват, обаче като знае, че нещата ще се променят към добро, ще може после да бъде горд със себе си и да каже: Ето, казах ли ви!

Скоро ще има Конгрес на БФС и избор на нов президент. Може ли от тук да тръгне промяната и във футбола ни?

– Нямам представа кой ще се кандидатира и кой ще победи. Нямам мнение, нека този, който е най- подготвен, застане начело. Чета, че Стилиян може да се кандидатира, но не вярвам да се прибере в България и да се случи това. Далечна тема ми е и ще видя просто какво ще се случи. Както се казва: Нека най-добрият победи.

Следиш ли какво се случва с Левски?

– Разбира се! Следя непрестанно и мога да кажа, че този отбор с тези момчета ми е много на сърце. Приемам го много повече за моя Левски, отколкото предишни години. Да, времената са тежки и всички се опитват да спасят клуба, но аз съм щастлив като виждам тези момчета от школата, които се налагат и които опитват да възродят клуба. Напомня ми на онези времена, когато в първия отбор влязоха Иванков, Йовов и останалите. Вярвам, че просто трябва малко време и нещата ще се случат. Жалко, че имаха малщанс с контузиите на близнаците Цоневи. Но смятам, че с търпение от страна на фенове и на ръководство, всичко постепенно ще си дойде на мястото.

https://efirbet.com/iliyan-stoyanov-kolovati-imame-140-licenzirani-treniorii-vartitat-3-4/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар