*
Борба с вредителите

И ПАК ПРИ ГОШО ТЪПОТО

|
И ПАК ПРИ ГОШО ТЪПОТО

Webcafe.bg 19.04.2012, 13:58 (обновена 19.04.2012, 19:58)

"Калинките" при ГЕРБ станаха пандемия
Дежа вю. Сякаш сме във времената на парламентите по време на прехода, когато разни случайни хора, без професионална тежест, влизаха във властта. Поне бяха цветни образи, днешните са безлични послушковци.

Къде са днешните реплики на Васко Нубиеца, Фори Светулката, Гошо Тъпото, който не знаеше как се пуска климатика и беше готов да стане от "шведската маса", като дойдат шведите, фамозната председателка на Партията на българските жени Веселка Драганова...

На ГЕРБ им тръгна не по вода още с Румяна Желева, която очевидно не владееше European. Вярно, че за кабинета си Бойко Борисов успя да събере що годе приличен екип, но в края на мандата увеличи броя на партийните оловни войничета. За кадрите, дислоцирани по общини, може да се напишат сценарии за сериал: "Имбецили в повече..."

От мандат на мандат като че ли се процежда все по-малко мисъл и компетентност в Народното събрание. В 41-ото преобладават две основни групи: стари партийни кучета - и нови "тежести" от стандарта на Фидосова и Атанасова.

Уникални в своята безличност, "калинките" по времето на ГЕРБ са пандемия. Неможене и лобизъм е другата характеристика, съдейки по толкова честите промени на закони, че някои от приети по-рано промени биват отменяни още преди да стигнат до обнародване в Държавен вестник.

Шеф на здравната каса - бивш управител на ломската болница, здравен министър - човек, чийто трудов стаж се изчерпва с 4 месеца юрист на психодиспансер, но пък над 2 години депутат. Друг министър, на МВР - и то вицепремиер, е с диплома от ВИФ, администратор, търкал бюрата по "Шести септември", който не е в стихията си, когато се опита да цитира НК и НПК, видно от публичните му изявления. Калина Илиева, с нарисуваната от самата нея диплома. Георги Харизанов без диплома, но с ум "на Бил Гейтс".

Назначения на посланици, определени като сериозни недоразумения - на премиерския съветник Светослав Спасов с диплома на историк и занимания по окултизъм и езотерика ("Сега"), който отива в ОССЕ, и бившата областна управителка на Ямбол Таня Димитрова, медицинска сестра, чийто скрити знания - като например владеене на мъртви езици, сигурно са надделели за назначението й като посланик в Хърватия.

Онези като Гошо Тъпото поне бяха оригинали. Днешните блестят с верността към Партията. При подбора им вече е ясно кой критерий е бил в сила: "Готов/готова на всичко в името на стълбицата".

Така шеф на правната комисия се оказа човек, завършил "изнесен" факултет в Монтана, а на парламента - учил право благодарение на рабфак и стаж на юрист в общината в Плевен.

Лошо ни се пише. Гошо Тъпото беше шеф на Комисията по хазарта. Дали не ни готвят Фидосова за министър на правосъдието в един бъдещ кабинет?


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар