*
Борба с вредителите

ХРИСТО БИСЕРОВ: ПОКУШЕНИЕТО БЕШЕ И СРЕЩУ ДОКЛАДА НА АХМЕД ДОГАН

|
ХРИСТО БИСЕРОВ: ПОКУШЕНИЕТО БЕШЕ И СРЕЩУ ДОКЛАДА НА АХМЕД ДОГАН

Административните наказания нас не ни интересуват. Нас ни интересува наказателната отговорност. Така депутатът от ДПС Христо Бисеров изрази позицията на партията по отношение на инцидента с Ахмед Доган на 19 януари и последвалите наказания в НСО. От там настояват органите на реда да посочат кой е поръчителя на опита за убийство.
Бисеров обясни в сутрешния блок на БНТ, че очаква от МВР да работи по хипотезата за опита за убийство. “Ние сме убедени, че това трябва да е основната хипотеза на разследването”. Той обвини Института по психология на МВР, че е въздействал за подмяната на показанията на Октай Енимехмедов и да се откаже от признанията, че е искал да убие доган.

“Абсолютно неоснователно се твърди, че това оръжие е безопасно”, коментира Бисеров информациите за газовия пистолет и посочи, че на кутийката на патроните е било написано, че те са опасни от 1 метър разстояние. Той дори се позова на експеримента на Сашо Диков, при който куршумът успял да счупи кост.

Освен това Бисеров видял и ножа на Октай. Той е бил голям, метален и се разгъвал с едно движение. “Това е неападетелно оръжие. Това не е нож за ябълки”, заяви Бисеров. Той нападна министъра нв ътрешните работи с думите: “Какво разбира Цветанов от оръжие?” и запита: “Кои ще бъдат наказанин в родната полиция?”. “Министър Цветанов не разбира от оръжие, той защото никога не е убил никого с газов пистолет, затова твърди, че е безопасно”, заяви той.

“Аз прибрах пистолета с хартия, така че нищо върху него не е нарушено”, обясни Бисеров детайли от инцидента. Събличането на панталона на Октай пъке било, за да може да му се отнеме ножа. “Освен това никой от нас не знаеше дали няма и други, по-опасни оръжия”, каза той и повтори позицията на ДПС, че никой от побойниците на атентатора не бива да носи отговорност. След като е бил обезоръжен Октай, боят е бил спрян.

Ударите върху младежа били оправдани, тъй като никой представител на органите на реда не е дошъл на място. Служителят на НСО пристигнал доста време след инцидента.

В ДПС си имат теории за поръчителя на убийството. “Ако имаме идеи, те не са за студиото”, каза Бисеров. Във всеки случай, според него, инцидентът е имал за цел да осуети изчитането на доклада на Ахмед Доган пред делегатите. Освен покушение срещу Доган, е имало покушение и срещу доклада му. “Опит за убийство на един доклад”, заяви Бисеров.

Причината за опита за заглушаване на Доган е в основната теза, която той се готвел да изрази - “Демокрацията е подменена с диктатура”. Това е и позицията на Либералния алианс, който се солидаризира с ДПС.

На въпрос дали е възможна коалиция между ДПС и ГЕРБ, Бисеров отговори категорично: “Няма никаква вероятност”.

Той коментира и твърденията, че Доган фактически не се е оттеглил от ръководството на ДПС. “Г-н Доган се оттегля, за да може битката за демокрация да се проведе по-успешно. Той се оттегля от поста, но той не се оттегля от битката”, обясни Христо Бисеров.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар