*
Борба с вредителите

ГУЩЕРИТЕ КЪСАТ ОПАШКИТЕ СИ НА ПОРАЗИЯ

|
ГУЩЕРИТЕ КЪСАТ ОПАШКИТЕ СИ НА ПОРАЗИЯ

В терариума "България" управляващите бързат да се шмугнат по дупките, докато мине и замине най-строгата проверка на ЕС от 5 години

Светослав Терзиев
Сега

В терариума "България" гущерите забелязаха в последния момент наближаването на брюкселски астероид и се втурнаха да се крият по дупки, късайки опашките си, за да не повторят съдбата на своите не толкова съобразителни предшественици от мезозойската ера.

Идната седмица пристигат ревизори от Европейската комисия да проверят има ли в крайна сметка някакъв резултат след толкова много критични доклади след приемането на България в ЕС. Целта е да обобщят през юли впечатленията си в цялостен анализ на 5-годишното действие на механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието и вътрешния ред, от който ще зависи дали ще бъде премахнат мониторингът и дали страната ще бъде допусната наесен в Шенгенската зона.

Образно казано, държавата отива на

зрелостен изпит по годност за европейско членство,

което още се смята за прибързано от някои влиятелни европейски фактори. По стар навик тя отлагаше до последно всякакви неприятни усилия, които биха могли да влошат хармоничните й отношения с организираната престъпност, но календарът я принуди да прояви инстинкт за самосъхранение. В драматично изтичащото време тя се хвана за първата спасителна идея, спомняйки си за идеолога на оцеляването в мафиотска среда Илия Павлов - "Да откъснем опашките на гущерите!" И настана късане на поразия.

Най-напред градският прокурор на София Николай Кокинов очерта мащаба, в който да се прилага отклоняващата вниманието мярка. "Вече ги няма тия стари динозаври на организираната престъпност. Тя сега е в по-дребни групи и е концентрирана към финансово-икономически престъпления. Вече ги няма тези мастодонти, които се занимаваха с наркотици и убийства", каза той миналата неделя пред БНР.

С други думи, не търсете динозаврите, занимавайте се с по-дребните гущери. Как и къде са изчезнали гигантите, без никой да забележи, не сметна за необходимо да обяснява. Ей така - няма ги. По-наблюдателните могат да ги видят в ново качество като управители на терариума (преходът свърши - бел. соц.), които посочват на кои гущери докъде да се жертват опашките. През близките дни изследователите от Брюксел ще могат да се дивят на зрелище с още мърдащи откъснати опашки на следните екземпляри:

- При акция на МВР и прокуратурата в сряда бе арестувана цялата дневна смяна от 32-ма митничари на граничния пункт "Капитан Андреево", включително двама началници. Над 20 хиляди лева бяха намерени у служителите от задържаната смяна на границата с Турция. "Находката надмина нашите очаквания", изръкопляска прокурор Кокинов.

- Братя Галеви бяха осъдени в четвъртък окончателно на 5 години затвор като тартори на организирана престъпна група. Заедно те ще лежат почти колкото осъдения същия ден като наркомуле в Сао Пауло бивш олимпийски шампион Гълъбин Боевски. Разликата е, че двамцата ще си бъдат почти у дома на лек режим в общежитието в Самораново, докато Боевски ще трябва да прояви яка издръжливост в бразилски затвор на строг режим.

- Соченият като "октопод" Алексей Петров внезапно напусна в петък домашния си уют по решение на Софийския градски съд и се върна в сенчестия арест, за да не дразни европейците, че още се припича на слънце.

- През нощта срещу петък парламентът прие окончателно Закона за конфискация на незаконно придобито имущество. Той ще върне 15 години лентата на крадливото забогатяване и ще засича несъответствие от над 250 хиляди лева между стойността на имуществото и доходите на проверявания. Периодът на първоначалното излюпване на динозаври след залеза на комунизма през 1989 г. и изгрева на демокрацията ще остане извън полезрението. Появилите се обаче по-късно гущери могат да загубят опашките си по преценка на надзираващите ги по-едри екземпляри, които ще бъдат недосегаеми.

За разлика от други години, когато евронаблюдателите ставаха свидетели на грозна размяна на обвинения между различните власти в България кой е виновен за липсата на върховенство на закона, този път

терариумът ще рапортува сплотен

И трите власти ще се похвалят, че са работили в синхрон, за да постигнат забележителни резултати в отговор на обективните и справедливи европейски критики. Полицията и прокуратурата ще се отчетат с митничарски опашки в ръка, съдът - с опашките на Братя Галеви и Алексей Петров, а законодателната власт - със закона за конфискацията, призван да стане оръжие за масово поразяване на гущери. Брюкселци трябва да повярват, че шмугналите се по дупките влечуги са на изчезване, и да подвържат следващия си доклад с червени корици, както подобава на една Червена книга за изчезващите видове.

Моментът е много важен, защото, както настояват нашите социални палеонтолози, ЕС трябва да обяви, че мезозойският преход в България е свършил и е настанала ерата на европейската демокрация, в която изчезващите видове се признават за защитени видове. Големият проблем на българския управляващ елит, който от 22 години му пречи да се наслади изцяло на посткомунистическите си придобивки, е липсата на европейска легитимност.

Докладите на ЕК за организираната престъпност и корупцията на високо равнище не са нищо друго освен камъни в неговите градини, които периодично нарушават спокойното му храносмилане и го карат да се размърда лениво. Дошло е време Европа да направи избор: да събере предложените й жертвени опашки и да ги отнесе тържествуващо в Брюксел като доказателство, че се е справила със задачата си в България, или да навлезе още по-дълбоко в българския Джурасик парк с всички рискове и изненади, на които може да се натъкне.

Когато взема това възлово решение, Еврокомисията трябва да има предвид, че равновесието в терариума е нарушено драматично за сметка на другите видове, които от две десетилетия служат за храна на големите и малките гущери.

Обикновените българи, които разчитаха толкова много на европейска закрила за оцеляването си, вече губят и последна надежда, като виждат как Брюксел започва да изпитва досада от безрезултатната си природозащитна роля. Предстоящият юлски доклад ще бъде свидетелство за зрелост не само на българската демокрация, но и на нейните европейски възпитатели, които рискуват да станат за резил, надвити от питомците си.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар