*
Борба с вредителите

Grexit

|
Grexit

Емил Хърсев, в. Сега 
Болният въпрос бе кръстен Grexit - не особено оригинално англофонско съчленение на Гърция (Greece) с exit (изход, излизане, но и преносно за "край, кончина").
Часовникът тиктака все по-нервно. Наближава моментът Европа да вземе едно съдбоносно за съюза решение: може ли да отстрани членуваща страна от европейските общности - било то от еврозоната или изобщо от Европейския съюз.

Болният въпрос бе кръстен Grexit - не особено оригинално англофонско съчленение на Гърция (Greece) с exit (изход, излизане, но и преносно за "край, кончина").

Поне от година насам въпросът се търкаля в медиите като теоретична главоблъсканица. Болезнен и спешен стана след вота в Елада, на който елините доста категорично заявиха, че не желаят да плащат за старите си дългове и отказват да понасят растящата тежест на договорите с "тройката" (ЕК, МВФ и ЕЦБ) и частните кредитори.

Обаче вече няма значение какво решават в Атина. Дори някак да се състави правителство след консултациите на президента Папуляс, то няма да има нужната подкрепа да гарантира, че страната спазва финансовите си ангажименти и още ще стяга. Нови избори през юни само ще прибавят гласове за леворадикалната Синиза и фашизоидната "Хриси Авги" ("Златна зора"). Но Гърция има пари само за 6 седмици, обяви вицепремиерът Пангалос. Ще е неплатежоспособна, ако не получи 30 млрд. евро до края на юни - 7 млрд. за пенсии и заплати на държавните служители и 23 млрд. евро за стабилизиране на банковата система.

Тези пари няма да постъпят в гръцкия бюджет без благословията на "тройката", която трябваше да започне след дни надзорната си мисия, т.е. поредни преговори за свиване на разходите. Но за това е нужно работещо правителство. И понеже в Гърция няма национално съгласие в подкрепа на плана за стабилизация (тъкмо обратното), неизбежно и спешно Европа се готви за Grexit.

Само допреди седмици еврократите твърдяха, че грекзитът е невъзможен, понеже (видиш ли!) не пише в европейските договори как да се отлъчват членове - нито от еврозоната, нито от Евросъюза. Днес всички са убедени в обратното: невъзможно няма.

Управителят на ирландската централна банка Патрик Хонохан обобщи завчера общото мнение: "случват се неща, които не са предвидени в договорите", "технически може да се направи", "няма да е чак фатално, но не е приятно".

Ясно е, че изходът е възможен, въпросът е как.

На първо място стои въпросът откъде трябва да излезе Гърция. Много наивно според мен европейските политици си представят, че Гърция може да напусне еврозоната, но да остане член на Евросъюза. Това ще се окаже невъзможно. Ако Гърция едностранно развали договорите с частните и официалните кредитори и спре да плаща, това според президента на Бундесбанк Йенс Вайдман "означава, че отпада базата за бъдеща финансова помощ". Трудно e да си представим размера на бедствието. По необходимост Атина трябва да забрани износа на капитали, да наложи контрол на плащанията към чужбина. Едва ли и банките ще оцелеят от паниката на вложителите.

Както и да му викат на това, Гърция ще е вън от Евросъюза: както от еврозоната, така и от Евросъюза и от всичките европейски общности, защото няма да може да изпълнява договорите. Естествено и господа европейците ще вземат същите ответни мерки да спрат всякакъв достъп на Гърция до европейски пари.

В Германия вече пресметнаха загубите при този сценарий. Според сп. "Виртшафтсвохе" при фалит на Гърция целият Европейски съюз щял да изгуби 276 млрд евро, от които загубата за Германия щяла да е 77 млрд. евро. (Тая сметка не е вярна, защото вътре или вън от всякакви съюзи и зони Гърция ще продължи да дължи - все някога трябва да се споразумее с кредиторите си, за да излезе от пълна финансова блокада.) Даже и да се запази формално членството на Гърция в ЕС, то ще е чиста фикция - нито ще си спазва задълженията, нито ще й оставят права.

Всъщност гърците не искат да излизат нито от еврозоната, нито от Евросъюза. Те искат и еврото, и свободата за търговия и движение. Само не щат да плащат трупания половин век дълг. Как виждат бъдещето в първата по влияние сила в днешна Гърция, обясни говорителят на Синиза по европейските въпроси г-н Янис Бурнос.

Според него Гърция може смело да денонсира договорите с кредиторите, защото "няма начин да ни изритат" от ЕС и еврозоната. И обяснява, че "ако ние напуснем еврото, финансовите пазари ще атакуват Италия. Ако дължиш 3 хил. евро на банката и не плащаш, те ще те убият. Ако дължиш 1 млрд. евро, ще правят всичко за теб". Ако скъса с ЕС, Гърция ще търси "алтернативни източници на финансиране от Китай, Русия и Близкия изток". Това, да знаете, е тежка заблуда. Г-н Бурнос дори не забелязва, че като отхвърля сключените договори, отказва да плаща не само стария дълг, но и новите дефицити, които Гърция трупа всеки ден.

Пълна илюзия е, че Европа "ще направи всичко за теб" само за да не загуби 276 млрд. евро. Тях ги е загубила вече. Ще видите, че Европа винаги има начин "да изрита" поредния фалирал длъжник. А светът днес е прагматичен. Попадне ли във финансова изолация - неминуема при "див фалит" - Гърция няма да получи пари нито от Близкия, нито от Далечния изток, нито от Русия, нито от когото и да било. Ако се стигне до грекзит, най-добре е да стане при ясни договорни условия. Фалитът е винаги болезнен, но за финансите хаосът е още по-страшен.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар