*

ГРЪМ В ПОДЗЕМНОТО ЦАРСТВО

|
ГРЪМ В ПОДЗЕМНОТО ЦАРСТВО

Мрачни води, лодкар с непрогледен взор, пещери и бездънни езера - от Омир и Вергилий насам стотици поети описват подземното царство по различни начини. Общото е, че за да се настани там човешката душа, трябва да плати. А боговете, заклели се по заповед на Зевс над водите на Стикс и нарушили клетвата си, били осъдени на едногодишно мълчание. В подземното царство на българските телекомуникации - каналите на БТК, редът в общи линии е същият: плащаш, за да влезеш, а нарушителите биват изгонени и в мрежата им настъпва мълчание. Дали защото входовете към селенията са много, или лодкарят не беше особено строг, но досега наказанията за провинените не бяха масови. Още с коронясването на новия властелин обаче в подземното царство на БТК се чу гръм: всички, които са там без позволение, ще бъдат изгонени. С нарочно писмо до всички кабелни оператори, чиито жици са в шахтите му, телекомът им поставя срок от 14 дни да предоставят строителните разрешителни, които имат за инфраструктурата си. Кабелите без строителни книжа след 15 дни ще бъдат отстранени. По неофициална информация на "Капитал" с напълно изрядна документация по тази линия разполагат само самата БТК, притежаваните от "Мобилтел" "Спектър нет" и "Мегалан", и софийската Net 1. Тоест най-вероятно изхвърлени ще са голяма част от мрежите на "Булсатком", "Близу" и всички знайни и незнайни малки оператори. Засега - в София. И - да, има опасност клиентите на техния интернет и телевизия да останат без сигнал.

Да ви няма

По закон всички телекомуникационни оператори трябваше да вкарат кабелите си в шахтите на БТК още от началото на 2007 г. Процесът оттогава насам полека се случва, макар и съпроводен с непрекъснати спорове между телекома и интернет и тв доставчиците за цени и условия, арбитрирани с променлив успех от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Позициите на двете страни са непроменени. БТК твърди, че каналите и шахтите й (които безспорно са нейна собственост) й струват скъпо за поддръжка и който ги ползва, трябва да плаща. Кабелните оператори се оплакват, че тарифите са високи, а монополистът не ги допуска чрез необосновани откази, забавени решения и административни врътки. Ако изключим обаче спорадичните акции на държавния строителен контрол да изрязва незаконните кабели по дървета и фасади, ситуацията беше сравнително кротка.

Този път е различно. "Предвид ограничения ресурс за предоставяне на услугата "канална мрежа" на територията на град София и с оглед установянане на изпълнението на задълженията ви по общите условия за ползването на подземната канална мрежа на БТК, с настоящото отправяме искане за предоставяне на пълен комплект копия от разрешенията за строеж, както и съответните документи за въвеждане в експлоатация на кабелните строежи, разположени от оператора в каналната мрежа на БТК", писа телекомът на всички останали оператори в четвъртък. По-нататък се уточнява, че ако в 14-дневен срок книжата ги няма, кабелите ще бъдат извадени след още 15 дни. Което означава, че неизрядните оператори или пак ще трябва да окачат жиците си по стълбовете и покривите (което всъщност е абсолютно незаконно и ДНСК би следвало да ги отстрани) или просто да спрат работа.

Де факто и де юре

Де юре, за да положат кабелите си в каналите на БТК, техните собственици (доставчиците на интернет и телевизия независимо по каква технология) трябва, от една страна, да имат договор с телекома и да му плащат на метър всеки месец (по последната тарифа около 0.06 лв.), а от друга - да си вземат разрешение за строеж от общинската администрация и по-точно - от главните архитекти на съответната община. Таксата за втория тип документ е около 0.10 лв. на метър кабел.

Де факто повечето оператори, по последни данни на КРС близо 700 в цялата държава, нямат въпросните строителни книжа или ако ги имат, то е само за част от мрежата им. И това е факт, който се знае в сектора не от вчера. Къде заради сложните и дълги административни процедури, равносилни на вадене на документи за строеж на сграда, къде по финансови причини (умножете по 0.10 лв. кабелна мрежа от няколкостотин километра, което не е голяма дължина за София), но изцяло изрядни в това отношение са само три-четири фирми.

Закон и ред

Позицията на БТК в случая е очакваната и напълно логична. "Действията на компанията са в съответствие с всички законови и регулаторни изисквания. Трябва да се има предвид, че капацитетът на каналната мрежа не е безкраен. И за да осигурим равнопоставеност на всички оператори, които трябва да използват каналите ни, се налага да вземем мерки това да става при спазване на съответното законодателство", казаха от телекома. С други думи, не може мястото в шахтите да се заема от фирми с незаконни мрежи, докато няма място за редовните. И не може едни кабеларки да плащат, а други - не. Затова телекомът се опитва най-сетне да установи ред в ползването на собствения й имот. Изгонени от подземията

Ако изключим фирмите на "Мобилтел" и NET 1, за които ултиматумът на БТК не е проблем, реакцията на останалите оператори с малки вариации гласи, че БТК злоупотребява с монополното си положение при каналната инфраструктура. "Като цяло имаме документи за мрежата си, но има някои участъци, за които те още не са набавени", призна един от съсобствениците на "Булсатком" Тинко Тотев. "Писмо от този порядък няма как да не ни притесни, защото то е опит за самоуправство на БТК с имот, който де факто й беше подарен от държавата. Многократно сме сезирали КРС за това, че телекомът прави всичко възможно да ни откажат достъп до шахтите си с различни аргументи: липсващ капацитет, наличен такъв, който обаче им трябва за собственото им бъдещо развитие и т.н. Реакцията на регулатора обаче не е достатъчно адекватна и при вземането на решенията си той не отчита конкурентното предимство, дадено на историческия оператор. Сега това е пореден опит на БТК да саботира конкуренцията", смятат от "Булсатком". В "Близу" до приключването на броя не бяха получили писмо от БТК. "Не вярвам, че ние ще бъдем сред адресатите. Имаме договор с БТК за цялата си мрежа", каза техническият директор на "Близу" Васил Щонов. По информация на "Капитал" обаче заедно с "Булсатком" и "Близу" ще са сред фирмите с липсващи или ненапълно комплектовани разрешителни, които ще имат проблем.

"БТК иска документите в много кратък срок и затруднява дейността на операторите. Това дори може да доведе до спиране на услугата към клиентите им. В София телекомът няма алтернатива на каналната си инфраструктура. Всички фирми имат строителни разрешителни, но не и за цялата си мрежа", каза Димитър Хинков, управител на Powernet и член на Сдружението за електронни комуникации. "В момента анализираме нормативната база. Факт е, че има такова условие, но пък БТК през последните 7-8 години никога не е изисквала тази документация. Някои оператори са подавали документи за разрешителни, но не и за всички трасета. За БТК това никога не е имало значение", коментира Страхил Иванов, изпълнителен директор на Speedy net и председател на Сдружението на независимите интернет доставчици.

От КРС заявиха, че БТК не може да се позовава на общите условия за достъп до шахтите, защото от 12 юни вместо тях е в сила одобрено от комисията типово предложение на телекома към конкурентите му. Ще направим проверка и ако БТК е нарушила съответните разпоредби, тя ще бъде наказана, е становището на регулатора.

Кабелен фолклор и конкуренция

Факт е, че БТК от години периодично прочиства каналите си от жици, поставени там, без да се плаща нищо. За да пестят разходи, някои от операторите прибягват до всякакви алтернативни решения, като това да окичиш собствените си кабели с обозначение, че са на друг, изряден, оператор. Според източници от кухнята на бранша, редовна е и практиката да се поставят на по-дълги интервали по кабелите необходимите електрически "шкафове", захранването по жиците да не е стандартните 60 волта, а дори до 220 - напрежение, което би докарало странна "усмивка" за техниците при наводнен канал.

Но също така е безспорно и друго. На първо място - активността на БТК в случая, макар и да е юридически изрядна, означава една частна компания да следи за спазването на изискванията на държавен орган: строителен контрол и общинска администрация. И второ, според запознати дори и самата БТК доскоро не е имала пълна строителна документация за всичките си обекти.

По-ясна обаче изглежда картината, погледната в малко по-широк план и наложена на две други обстоятелства. От една страна, основен ударен от акцията ще е "Булсатком" - фирмата, която, случайно или не, опитва да изгради четвърти мобилен оператор и съответно да застраши позицията на сегашните. И от друга, БТК има нов собственик, макар и ненапълно влязъл във владенията си: руската VTB Capital заедно с притежаваната от Цветан Василев Корпоративна търговска банка (КТБ). За момента е доста рано да се каже, че позициите на БТК се втвърдяват заради влизането на нови акционери. Но дали все пак Хадес не става по-строг, когато е по-близък със Зевс?


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар