*
Борба с вредителите

ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ НА ВИДИНЧАНИ СА СВЪРЗАНИ С ДУНАВ МОСТ - 2

|
ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ НА ВИДИНЧАНИ СА СВЪРЗАНИ С ДУНАВ МОСТ - 2

Години наред видинчани се взираха с надежда в Дунав мост 2, който вече е готов и официално ще бъде пуснат в експлоатация след няколко месеца на довършителни работи. Това заяви пред bTV кметът на северозападния град Герго Гергов с допълнението, че 250 млн. евро са инвестирани до момента в моста и в инфраструктурата около него.

„След такава инвестиция за България и за Европа очакваме в началото да стартираме с косвени доходи – от логистика и търговия, от такси, от увеличаване на пътникопотока”, обясни градоначалникът.

Той призна, че в 18-хилядния Калафат стандартът на живот е два пъти по-висок от този в съседния Видин, само на 1,5 км разстояние.

Средната заплата в румънския град е 850 лева срещу 462 лева в българския му „побратим”. Гергов обясни ситуацията с годините на прехода у нас.

„Пограничен район сме, такава е била политиката в България до момента. Сега се радваме, че правителството слага фокус на нашия регион. Славехме се със златната си земя, но преходът доведе до съсипване на напоителните системи и всичко – сега се гледа само пшеница и слънчоглед”, коментира още кметът на Видин.

Той сподели, че след реализирането на Дунав мост 2 очаква в града му да бъде създаден университет– от българска или румънска страна. „Има интерес към геотермална вода от страна на Германия, но все още нищо подписано. Все пак очаквам инвестиции и решаване на демографския, защото където има работа, има и хора”.

По неофициална информация цената за преминаване на новопостроения мост ще бъде 6 евро на автомобил. Тъй като по Дунав мост 2 ще има и велоалея, все още не е ясно каква ще е таксата за пешеходци и велосипедисти.

Големият проблем пред съоръжението обаче е конкуренцията от страна на Сърбия, която наскоро изгради мост над Дунав, по границата й с Румъния, който обяви като „безплатен”. Освен това и инфраструктурата в западната ни съседка е сравнително по-добра, като се доизгражда и магистрала през цялата държава. Така Сърбия се надява да привлече потока на търговци и пътници през своя територия.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар