*
Борба с вредителите

ГОЛАТА ИСТИНА

|
ГОЛАТА ИСТИНА

Петър Николов 
Поздравление от Старейшините на ГЕРБ: Благодарим на човека, който е един истински строител на нова България, изключително достоен човек, който с апостолски труд изгради структурите на нашата партия ГЕРБ. Изразяваме дълбока признателност към председателя на ПП на ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателя на партията Цветан Цветанов...
Жените във властта са едно от кадровите достижения на ГЕРБ.

Както нееднократно писаха куп западни издания в началото на мандата, премиерът Бойко Борисов разчита на жените за своето управление - кметът на София - столица и най-голяма община в България, е жена, както и председателят на парламента, и заместникът на парламентарната група, и българският еврокомисар.

Жени са и двама от петимата евродепутати на Граждани за европейско развитие на България. Вицепрезидентът на България, номиниран от ГЕРБ, също е жена, както и 4 министри от 17-членното правителство.

Ако една от "невестите" на ГЕРБ не беше приключила скоропостижно своята кариера - след близо 6 месеца във властта, министърките щяха да са пет, но г-жа Румяна Желева вече е минало за партията.

Четири жени имаше и Силвио Берлускони в кабинета на последния си премиерски мандат, наречени от италианските медии "мускетарките на Берлускони" - млади, красиви и амбициозни дами, които блеснаха и угаснаха. Най-красивата от тях - Мара Карфаня, влезе наскоро в (светските) новини с развода си. Така Ел Кавалере самоопроверга собствените си думи, че "единственият начин една жена да успее в живота е като се омъжи за богат мъж". Със същия успех би могла да се омъжи и за някоя партия...

Само преди седмица еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг предложи 40% жени в управлението на фирмите. А ГЕРБ я прередиха, създавайки прецеденти в европейските практики.

През май в Агенцията по вписванията бяха регистрирани промени в Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" и една 28-годишна млада дама, с диплома на бакалавър по екология от Нов български университет и на магистър по същото - от Минно-геоложкия.

В края на миналия век беше достатъчно да се заявиш за антикомунист в България, за да те монтират на разни места в държавата - от шеф на ликвидационна комисия, председател на общински съвет, добър пост в министерство, областна управа, община. Без значение каква диплома и експертиза притежаваш.

Във втората декада на този век партийната воля е отново твърда и нечуплива до степен да постави г-ца Армутлиева начело на най-печелившата компания в България - АЕЦ "Козлодуй".

За първото полугодие атомната ни електроцентрала приключи с печалба преди облагане с данъци от 108.157 млн. лева. Както стана ясно, еколожката по образование председателства и борда на "Мини Марица-изток".

АЕЦ "Козлодуй" е държава в държавата. Макар и само с двата си останали блока. А всъщност и заради тях - за оценка и удължаване на експлоатацията им с 20 години и опция за допълнителна работа с още десет, са предвидени 250 милиона евро. Договорът за оценка на двата блока, чиито срокове на лицензиите изтичат през 2017 г. и 2019 г., е за около 16 млн. евро и ще се изпълнява от консорциум между руската компания "Росенергоатом" и френската "Електрисите дьо Франс".

Атомната електроцентрала е единственият безусловен бенефициент на средства от ЕС, без да е необходимо да се дават щедри комисиони, за да минат проекти през български чиновници, които да получат финансиране от оперативните европрограми.

Сумите са наистина огромни. Само до края на 2013 г. Европейският съюз е гласувал точно 868 млн. евро за извеждането от експлоатация на малките блокове 1, 2, 3 и 4 в АЕЦ "Козлодуй". Парите за Международен фонд "Козлодуй" са в две направления - 60% за извеждане на блоковете от експлоатация и 40% за дейности в енергетиката

ЕС отпуска и 1.367 млрд. евро за АЕЦ "Игналина" (Литва) и 613 млн. евро за словашката АЕЦ "Бохунице" в Словакия, но наред с това неколкократно Брюксел отправяше критики за начина, по който се харчат средствата.

Ако питаме Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което, странно защо, не се прекръсти само на Министерството на енергетиката, на нас ни трябват повече отколкото на литовците - 1.8 милиарда евро.

Както беше казал в една от своите публични изяви изп. директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов централата харчи "стотици милиони евро за обществени поръчки". Всъщност тези милиони, които ЕС ни отпуска, се разходват по този начин. Няма друга фирма, която да дава толкова големи по обем обществени поръчки.

И тук се разкрива истинската роля на еколожката Армутлиева. Откровено и публично Николов признава: "... Тя де факто гледа обществени поръчки. Тя не управлява процеси. Какво пречи, че е еколог?" Нищо.

Ама какво разбира първо, от обществени поръчки (CV-то й не подсказва такъв опит и дори не е юрист), и второ - от такива за АЕЦ, и дали може да различи гайгеров брояч от фазомер например... Важното е да одобрява и подписва (каквото я посъветват). Който я съветва, сигурно разбира.

Обществените поръчки - голата истина.

Дано си дава сметка каква отговорност поема, каквото и да са й гарантирали. Видяхме колко други калинки, накацали ГЕРБ, отлетяха. Някои - по съдебен път.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар