*

ГИМНАСТИЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО В БЕЛОГРАДЧИК ОТБЕЛЯЗА 90 ГОДИНИ

|
ГИМНАСТИЧЕСКОТО ДРУЖЕСТВО В БЕЛОГРАДЧИК ОТБЕЛЯЗА 90 ГОДИНИ

На 26 април 1922 година в Основното училище в Белоградчик се събират 10-ина граждани и учредяват Юнашко дружество. Председателят на учредителното събрание Никола Каракашев излага пред тях значението и задачите, които преследват юнашките дружества- за закаляване на физиката на младото поколение и възпитанието му в национален дух. Събранието решава да нарече новата гражданска структура Гимнастическо дружество "Балкански юнак" Белоградчик. Избрано е и настоятелство с председател Никола Каракашев и подпредседател Ванко Найденов. На настоятелството е възложено да изработи Устав и да запише дружеството за член на Съюз "Юнак" София. Дружеството си поставя за цел да култивира другарство и приятелски чувства във взаимоотношенията на участващите в организацията, да насажда любов към Родината и нейните традиции и да подържа бодър юнашкия дух.

В новоучреденото дружество се развиват три групи спортове: рационални гимнастически упражнения, в които влизат лека и тежка атлетика, народни игри, хора; втората група са оперативни спортове- езда, плуване, гребане ("веслуване", както се е наричало тогава), ски, стрелба; и третата група са публичните игри- срещи и състезания. От писма на Министерството на просвещението и Съюз "Юнак" София от 1938 и 1939 година разбираме, че на общините се нарежда да вписват в бюджета си суми за подпомагане на организациите за телесно възпитание. Тези суми трябвало да се изразходват при изграждането на хижи, басейни, игрища и други съоръжения. Всичко това говори за голямата роля, която се е отдавала на спорта сред младите хора, за цялостното им възпитание.

За съжаление днес в Белоградчик с много усилия и тежки финансови проблеми успяват да се развиват волейбол, футбол, джудо и самбо. А над градския стадион- като паметник на безхаберието и повод за предизборни обещания, вече повече от 10 години стърчи скелетът на недостроената спортна зала.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар