*
Борба с вредителите

ГЕРБ ЗАМЕНИ МУСКУЛА НА ГЕНЕРАЛА С ДИМКАТА НА ЯНЕ

|
ГЕРБ ЗАМЕНИ МУСКУЛА НА ГЕНЕРАЛА С ДИМКАТА НА ЯНЕ

Любен Обретенов
Сега

Новата комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта е поредното признание на управляващите, че нямат воля и желание да се справят с този проблем

Лидерът на РЗС Яне Янев продължава да изпълнява мокри предизборни поръчки на ГЕРБ. Така накратко би могла да се обобщи инициативата на Янев, която бе подкрепена от мнозинството, за създаване на анкетна комисия, която да разследва корупцията по високите етажи на властта.
Фокусирането на предмета на занимание на комисията върху корупционните скандали от времето на тройната коалиция щеше да е смешно, ако не беше жалко. Не че няма за какво да бъдат разследвани определени хора от високите етажи на предишното управление. Има, и още как! Но какво правиха управляващите от ГЕРБ досега, начело със силната фигура на Бойко Борисов, след като имат цялата власт повече от три години? Как да повярваме, че една скромна парламентарна анкетна комисия само за няколко месеца ще успее да компенсира несвършеното от цялата изпълнителна и правораздавателна власт за години? Особено след като се води от Янев, имащ себе си за народен трибун, но известен най-вече с хвърлянето на димки в прекия и преносния смисъл. А фактът, че за зам.-шеф на комисията с гласовете на ГЕРБ бе избран Христо Бисеров, дори не се нуждае от коментар.

Съществува и един принципен парадокс. Обикновено анкетните комисии се инициират от опозицията, за да се разследва един или друг актуален скандал, в който са замесени хора от властта. Докато сега става точно обратното - управляващите ще разследват опозицията с анкетна комисия. Ако искат действително да уличат някои от членовете на предишната власт в корупция, те имат много повече и по-силни инструменти от каквито и да било парламентарни комисии. Разследване в рамките на парламента обикновено не е особено ефективно, но пък е много ефектно - разгорещени спорове, дебати в светлината на прожекторите на всички медии и т.н. Подобна комисия ще бъде чудесна загрявка за предстоящата след месеци предизборна кампания. Очевидно точно това е и нейният замисъл.

Дейността на комисията "Янев" би могла да провокира

нова некоректна намеса в работата на съдебната власт

Освен всичко друго новата комисия ще се занимава и с проучване на прекратени дела и преписки. Досега редът беше точно обратен - сигнали, които идват в парламента, се пращат в прокуратурата, ако се прецени, че има достатъчно основания за това. Сега Янев със замах обръща всичко наопаки. Факт е, че съдебната власт има много кусури. Но с подобна намеса в работата й нищо няма да се подобри. Напротив, магистратите ще продължават да се капсулират. В съдебната власт има нужда от сериозни реформи, включително свързани с промени в конституцията. Има нужда от налагане на етични правила, които да прекратят или поне да ограничат ширещата се шуробаджанащина. Но за това трябват гигантски усилия. ГЕРБ имаше възможност да направи нещо по въпроса в началото на мандата си, когато освен време имаше зад гърба си и мнозинство, достатъчно да промени основния закон. Очевидно обаче и за това нямаше политическа воля. За предизборно джафкане със съдии обаче в стил "ние ги хващаме, те ги пускат" герберите са винаги готови.

Борбата с корупцията беше основен предизборен приоритет на ГЕРБ. Създаването на новата комисия е косвено признание, че борбата с корупцията хич я няма. В сегашния парламент дейността на комисията за борба с корупцията - случайно или не - е доста анемична. Дълго време комисията бе блокирана. Тя трудно събираше кворум, тъй като представителят на ГЕРБ не се появяваше на заседания. Този депутат е вече бивш, нарича се Николай Коцев и преди дни името му бе замесено в побоя над бившия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Александър Николов. Преди това пък се прочу с необяснимо високия си стандарт на живот и някои не съвсем обмислени изказвания. Фактът, че човек като Коцев беше член на тази комисия, допълнително илюстрира отношението на управляващата партия към нея. Твърденията на пострадалия Николов са само много скандални, но ето че вътрешният министър Цветанов веднага оневини Коцев. И хем каза, че не е замесен в побоя, хем Коцев напусна тихомълком ръководния пост в ГЕРБ - Враца. Като отговорник за партийните структури явно Цветанов е посочил Коцев преди няколко години за местен партиен лидер, което в провинцията най-често се припокрива с местния главатар.

В парламентарната комисия по корупцията "Атака" дълго време нямаше свой член, тъй като Волен Сидеров упорито искаше да стане такъв, а управляващите още по-упорито му отказваха. Съмненията, че това противопоставяне беше по-скоро театрално, с цел блокиране на работата на комисията в угода на властта, остават.

Със сигурност ГЕРБ е шампион по създаването на органи за борба с корупцията.

От тяхната работа забележителни резултати няма. Новосъздаденият орган към МС, известен като БОРКОР, се прочу най-вече с това, че досега не е свършил нищо, но въпреки това служителите в него получиха сериозни финансови бонуси. По отношение на конфликта на интереси също бе създаден специален независим орган. Тази структура трудно може да разсее впечатленията, че работи конюнктурно и служи за саморазправа с хора, станали неудобни на властта. Тя уличи в конфликт на интереси бившия шеф на комисията за отнемане на имущество Тодор Коларов и бившия икономически министър Трайчо Трайков. Но шефът на СГС Владимира Янева, семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов, излезе от нейната хватка чиста като момина сълза.

Антикорупционната дейност в България винаги се е провеждала на принципа: повече пара в свирката, отколкото в двигателя. В края и на този мандат паропроизводството за свирката върви с пълна пара.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар