*
Борба с вредителите

ГЕОРГИ ПОПОВ-ТУМБИ ПРЕД NOSTRABET: РАДВАМ СЕ, ЧЕ НЕДЕЛЕВ ОСТАНА, ИСКАМ БОТЕВИСТИ ДА ДЪРПАТ БОТЕВ НАГОРЕ

|
ГЕОРГИ ПОПОВ-ТУМБИ ПРЕД NOSTRABET: РАДВАМ СЕ, ЧЕ НЕДЕЛЕВ ОСТАНА, ИСКАМ БОТЕВИСТИ ДА ДЪРПАТ БОТЕВ НАГОРЕ

Футболният Ботев (Пловдив) има много легенди, но безспорно една от най-големите е Георги Попов-Тумби. Основен нападател при единствената титла на клуба, играл в 308 мача и вкарал 83 гола за тима в елита. С Ботев Попов е бил също втори в България и носител на Купата на страната, а с националния отбор стига ¼-финал на Европейско първенство през 1968 година и участва в два от трите ни мача на финалите на Световното първенство през 1970-а.

В интервю за Nostrabet.com Георги Попов коментира старта на сезона за Ботев и очакванията си от чужденците в тима, младите, Наско Илиев и Тодор Неделев. Тумби обяснява също защо и през този сезон шампионът ще е едно добре познато име.

Г-н Попов, Ботев тръгна с победа и загатна, че ще е по-силен през новия сезон. Вие как видяхте любимия си тим срещу Пирин?

-       Харесаха ми, че влязоха добре в срещата и направиха много хубави неща през първото полувреме. Жалко само, че не поведохме с 3-4 гола, за да поставим точка на спора. След почивката се получи спад, въпреки че и при 2:1 създадохме положения, и накрая можехме да изгубим две точки.

На какво отдавате този спад?

-       Нямам обяснение, може при някои играчи да е въпрос на психика, а при други да опира до възможности. Като цяло има много да се желае от Ботев. Още не е направен отборът ни, щом се получават такива игрови сривове. Един изграден отбор не може да трепери до края, след като е имал достатъчно възможности да си оплете кошницата.

Случи ли Ботев на чужденци?

-       Хубави са, като няма по-добри, са хубави, и за Ботев, и за България. Ние имаме футболисти, които от няколко години играят, но стоят на едно място и не показват развитие. След като е така, чужденците изпъкват.

С какво изпъкват?

-       С приличната си техника. Без техника във футбола няма тактика. Защото, ако не спреш добре топката и тя отскочи,  става спорна, и почваш да бягаш, докато си я върнеш. Така хабиш много излишни сили и енергия, като тичаш за нея. Ако нямаш техника, не може и да подаваш правилните пасове. Когато пасът трябва да е назад, ти ще подадеш напред. И обратното. Когато трябва да е по-късо подаването, ще дойде по-дълго. Обратното също е валидно.

Какво мислите за младите кадри на Ботев?

-       Харесва ми Работов, грамотен футболист е. За мен е непонятно, че през миналата пролет по едно време го оставиха на пейката. Така рискуват да спрат развитието му, а в него има хляб. Както и в още 3-4 наши момчета, които прохождат сега в мъжкия футбол. Но ние не бива да имаме големи очаквания, че веднага ще станат добри играчи, трябва да сме търпеливи към тях. Много бих се радвал, ако именно ботевисти дърпат нагоре нашия Ботев и ще е прекрасно, ако около тях има по-опитни и по-кадърни играчи, за да израстват.

Вие като нападател, как ще коментирате изявите на Атанас Илиев в първата среща?

-       Не се представи в най-добрата си светлина. Вярно е, че подаде за втория гол и ангажираше по двама-трима играчи на съперника, но към него очакванията вече са по-големи, тъй като е национал. Отделно той вдигна високо летвата през миналото първенство. Основната работа на Наско ще е да бележи, тъй като е централен нападател. От него се очаква да вкара поне 16-20 гола този сезон.

Какъв Тодор Неделев искате да виждате, след като се завърне на терена?

-       Радвам се, че той остана и подписа нов договор. Сега е най-важно да се възстанови напълно след операцията и когато е готов за игра, да си върне бързо оптималната форма. Очаквам да дава най-доброто от себе си, но и да спре да се разхожда. Не ми допада, че като загуби топката, спира на едно място.

Все пак Неделев е лидер и само с едно докосване може да реши мач.

-       Думата лидер не ми харесва. Ние също не сме били такива навремето. Аз например имах определени качества, с които бях полезен на Ботев. Другите около мен - също. Такъв трябва да бъде и Тошко, играта му изцяло да е в услуга на отбора, но и да бяга повече. Защото в съвременния футбол никой не си позволява да не бяга.

Ще влезе ли в Топ 6 Ботев?

-       Не съм баба Ванга, за да го кажа, а и все пак е минал само един мач. Който си мисли, че във футбола една победа или една загуба означават нещо, значи не я разбира тази игра. Аз бих се радвал, ако Ботев играе правилен футбол и футболистите винаги се раздават на максимум. Така както играят футбол в белите държави.

Г-н Попов, другият пловдивски тим загуби на старта от шампиона. Какво очаквате от Локо?

-       При тях не са добре нещата, забелязва се отстъпление и тръгват назад. Локомотив не е този отбор, който вдигна две Купи и завърши втори у нас. Но и от този мач не може да се правят генерални изводи, тъй като играха срещу тим, който ги превъзхождаше с две класи.

Когато Локо изравни, допускахте ли, че може да задържи равенството?

-       Нямаше как да стане, тъй като още от самото начало се виждаше разликата в класите. А и Лудогорец сам си вкара изравнителния гол. Техен футболист сбърка преди Димитър Илиев да се разпише с хубав удар. Беше, обаче въпрос на време Лудогорец да реализира втори гол и да вземе своето.

Къде е силата на Лудогорец?

-       Непрекъснато привичат нови и добри играчи, предимно от чужбина, за да дават нещо ново и нещо различно на тима, да променят игровия му облик и да вдигат класата му. Лудогорец не само се различава от всички други наши отбори, не само е най-добър, но и в момента играе по-добре, отколкото през последните два сезона. Твърдя го, защото чувах специалисти да казват, че през последните години при Лудогорец има игрово отстъпление. Дори и да е имало, сега е далеч по-силен.   

Кои футболисти на Лудогорец Ви впечатлиха?

-       Знаем какво могат повечето от тях, но сега от новите ми допадна Елвис Ману. Не само заради това, че откри резултата, а най-вече заради стила му на игра. Той е мощен физически и едновременно техничен, умее да гардира топката. Като го гледах как я пази, си помислих, че трябва да го спънеш, за да му я вземеш. 

Все пак може ли ЦСКА със Стойчо Младенов да детронира Лудогорец?

-       Много ще е мъчно, ако ЦСКА или друг клуб въобще си помисли, че може да се случи. Все някога хегемонията на Лудогорец ще свърши, но няма да е през този сезон.

https://nostrabet.com/georgi-popov-tumbi-botevisti-darpat-botev-nagore/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар