*
Борба с вредителите

ГЕОРГИ ИВАНОВ-ГЕША ПРЕД NOSTRABET: ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ОЧАКВА ЛЕВСКИ ДА ПОБЕДИ ЦСКА

|
ГЕОРГИ ИВАНОВ-ГЕША ПРЕД NOSTRABET: ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ОЧАКВА ЛЕВСКИ ДА ПОБЕДИ ЦСКА

Георги Иванов-Геша бе част от един от най-силните и успешни отбори на Левски в средата на 90-те години на миналия век. Тогава „сините“ ставаха безапелационно шампиони на България, биеха редовно ЦСКА и малко не им достигна да влязат в груповата фаза на Шампионска лига, когато групите бяха две от по 4 отбора.

Nostrabet потърси Георги Иванов, за да разкаже какво си спомня от участията си във Вечното дерби и какво мисли за това, което предстои след дни.

-       Г-н Иванов, какво е за Вас мачът Левски – ЦСКА?

 

-       Това е специален двубой и най-важното събитие в исторически план за родния футбол. Аз съм левскар от дете и като малък съм плакал, когато сме губили или не сме побеждавали, а по-късно като играч имах привилегията да играя за един невероятен Левски, с който спечелих всичките си срещи с ЦСКА и два пъти поред  вдигнах титлата.

 

-       Каква беше формулата за успехите над ЦСКА, когато Вие бяхте в Левски?

 

-       Ние имахме силен колектив, страхотни футболисти и голяма отборна класа. Играехме пред пълни трибуни в тези срещи и не можехме да си позволим да мишкуваме. Затова се раздавахме до последно и оставяхме сърцата си на терена. Неслучайно осем наши футболисти бяха в състава за Световното в САЩ през 1994-та, а седем от тях пътуваха за финалите и с историческото си представяне изкараха народа на улиците.

 

-       Коя победа над ЦСКА Ви е най-скъпа?

 

-       Тази с 3:0, когато вкарах първия гол в края на първото полувреме. След почивката ги довършихме, като Даниел Боримиров реализира две попадения и оформи класиката. Разбира се, 7:1 също е приятен спомен. Илиан Илиев отбеляза първото попадение със странична ножица, а после Наско Сираков заби 4 гола. Боримиров пък отново се разписа два пъти. За мое огромно съжаление не успях да запиша игрови минути, въпреки че загрявах след почивката и очаквах да вляза в игра. Георги Василев обаче предпочете вместо мен да пусне Кънчо Йорданов, който имаше рожден ден.

 

-       При една от победите ви ЦСКА искаше мачът да се преиграе. Как го приехте?

 

-       Това беше при 4:1, което се случи преди 7:1. При решен вече мач към края един от нашите играчи, който влизаше на смяна, навлезе 5 метра на терена, преди този, който сменяше, да напусне очертанията. ЦСКА казаха, че това е формално нарушение и поискаха нов мач. Такъв, естествено, не се игра, но ние нямахме нищо против да се беше играл, за да ги бием пак и да вземем още една премия. Защото тази за победата вече я бяхме взели, тъй като още преди дербито наши фенове и фирми бяха внесли торби с пари в съблекалнята и след успеха си ги разделихме.

 

-       Има ли фаворит за Вечното дерби в понеделник?

 

-       Не мисля, че има такъв. Тези мачове не зависят от моментното състояние на отборите и ги печели този от тях, който по-силно желае победата, издържи на напрежението и допусне по-малко грешки.

 

-       ЦСКА обаче има още по-огромен стимул да победи, тъй като гони титла?

 

-       Това от една страна е така, но от друга е възможно и да внесе допълнително напрежение сред играчите, защото евентуална загуба на точки може да се окаже фатална за тях.

 

-       Ако Левски не спечели, това ще намали ли шансовете му за Европа?

 

-       Успехът в това дерби е преди всичко за престиж, но със сигурност резултатът няма да е определящ за крайното класиране на Левски, защото след това предстоят още девет мача и нов двубой между двата вечни съперника в плейофите. Аз лично се надявам Левски да се класира за Европа.

 

-       Елин Топузаков няма треньорски опит във Вечното дерби. Ще се справи ли?

 

-       Той за една седмица нищо няма да може да промени. От значение ще е каква работа е свършил преди това Мъри, а ако съдим по последните четири мача, в които Левски взе четири победи, той се е справил.

 

-       Очаквате ли Топузаков да направи промени в състава и тактиката?

 

-       Не вярвам. Във въпросните последни четири срещи ясно се вижда едно основно ядро, което се справя. Дори да смени един, двама, това ще е в рамките на допустимото, но като цяло Левски ще играе по начина, по който го правеше под ръководството на Мъри. Вече занапред Елин ще има възможност в мачовете да вкарва свои идеи и виждания, ако е вярно, че ще остане треньор на Левски до края на сезона.

 

-       Скандалите през последно време в Левски, ще се отразят ли на футболистите му срещу ЦСКА?

 

-       Няма как да не се отразят. Но пък, когато играчите на Левски излязат на терена, те трябва да знаят, че зад тях стои половин България и са длъжни да вложат сърце, душа и характер, за да зарадват синята общност.

 

-       Наско Сираков, докъде ще изведе Левски?

 

-       Наско е огромна фигура за Левски и съм сигурен, че с него начело Левски ще върви само нагоре, както всъщност и го прави през последните два сезона. Ако не се бе съгласил той да оглави тима преди три години, не виждах как щяхме да оцелеем.

 

-       Какво бихте казали на синята публика?

 

-       Всички левскари да продължават с тази всеотдайна и безрезервна подкрепа към Левски и да знаят, че съвсем скоро той отново ще бъде на върха, там където винаги му е било мястото.

https://nostrabet.com/georgi-ivanov-polovin-bylgariya-ochakva-levski-da-pobedi-cska/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар