*
Борба с вредителите

ГЪРЦИЯ - ВЪН ОТ ЕВРОЗОНАТА - ТЪЖЕН СЦЕНАРИЙ

|
ГЪРЦИЯ - ВЪН ОТ ЕВРОЗОНАТА - ТЪЖЕН СЦЕНАРИЙ

Гърция допринася за едва 0.4% от световната икономика, но излизането на страната от Еврозоната, за което залагат все повече анализатори, би имало сериозни последствия за всички световни икономики.
Подобно събитие най-вероятно би било последвано от „ефекта на доминото“, който ще засегне не само страните от ЕС, но и всички останали.
Един от най-незабавните ефекти би бил незабавен негативен ефект върху банковата сфера на останалите затруднени европейски страни. Това пък, от своя страна, освен да ги вкара в рецесия, може да доведе до излизане и на други членки от паричния съюз, смятат анализатори, цитирани от Bloomberg.
Сериозно ще бъдат засегнати и световните търговски връзки. Според анализи на JPMorgan Chase излизането на Гърция би довел до намаляването на БВП с един процентен пункт за страните от Еврозоната и с около 0.7 процентни пункта за останалите страни.
Сериозно ще бъдат засегнати икономиките на страните износителки от Великобритания до Китай, а изнасящите петрол страни, като Русия ще се сблъскат с негативния ефект от спада в цената на петрола.
Въпреки че най-голямата световна икономика – щатската, се справя относително добре в момента, тя ще усети също ехото от кризата.
Анализаторите от Citigroup Inc., които прогнозираха шанс от 75% за излизане на Гърция от Еврозоната, сега приемат този сценарий като базов, а именно излизане на страната от парични съюз от първи януари следващата година.
При такова положение еврото ще се понижи до 1.20, според специалистите, а банковият индекс, следящ представянето на най-големите европейски банки, би загубил около 10% от стойността си.
Другите силно задлъжнели страни като Португалия и Испания ще се изправят пред по-високи разходи за финансиране. В Германия, смятана от инвеститорите като „спасителен остров“, лихвите по 10-годишните облигации е възможно да се понижат под 1%, според специалистите.
„Ако страната излезе от Еврозоната може да се прати послание, че участието в Еврозоната на всяка една страна не е сигурна, което ще е катастрофално за някои от членовете й в момента“, коментира Лоурънс Буун, стратег в BofA Merrill Lynch в Лондон, цитиран от Bloomberg.
Особено силно ще бъдат засегнати Италия и Испания, третата и четвъртата най-големи икономики в Еврозоната.
Опасенията за настъпването на това събитие вече до голяма степен започва да се залага в нивата на търговия на еврото, което загуби около 5% през изминалия месец.
Освен страните в Еврозоната, излизането на Гърция, ще въздейства сериозно и на търговски партньори, като Великобритания, Швейцария, както и на съседна Румъния, се казва още в проучването.
Техните валути най-вероятно ще отбележат съществен ръст спрямо еврото, което ще направи стоките им по-слабо конкурентоспособни на международните пазари.
Изборите в Гърция съдействаха за заличаване на около 3 трилиона пазарна капитализация по света през този месец.
Дори и при продължаване на членството на страната в Еврозоната обаче, проблемите за инвеститорите могат да продължат, прогнозират специалисти.
Цената на излизането на Гърция от Еврозоната може да е в размер на 1 трилион евро, според прогнози на Института за международни финанси. Тези разходи включват загубите от гръцкия дълг, както и необходимите средства за предпазване на Португалия, Испания и Италия.
Икономиката на Еврозоната допринася за около 5% от световния БВП, така че спад от 15% би довел до забавяне на ръста на световната икономика с около 0.5%, смятат някои.
Страните от Еврозоната ще са първите, които биха усетили всички негативи от подобен сценарий, но и останалите няма да останат незасегнати.
Според изчисления на Марк Клиф от ING Bank NV, излизане на Гърция от Еврозоната ще понижи БВП на останалите в съюза страни с около два процентни пункта, като най-сериозно ще е забавянето в Испания и Италия.
Страната ни също е спомената сред негативните ефекти от излизането на Гърция от Еврозоната. България и Румъния ще са първите в „линията на уволненията“, според Нийл Шеъринг, главен икономист развиващи се пазари в Capital Economics Ltd.
Гръцките банки са с изключително силно влияние в двете страни, което ще окаже негативно въздействие върху икономиките им и би довело до отлив на капитали.
Банките в ЦИЕ са изключително зависими от своите майки за финансиране. Краткосрочните кредитни линии са еквивалентни на над 10% от БВП в България, Унгария и Хърватия, се казва в анализа.
Цената на петрола тип брент се очаква да се понижи до 95 долара при развитие на негативния сценарии, което би засегнало сериозно руската икономика.
Дори и китайската икономика би усетила всички негативи от излизането на страната от Еврозоната и ръстът на икономиката й би се забавил до 6.4% от 9.2% през изминалата година.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар