*
Борба с вредителите

ГЪРЦИЯ: ГЕОПОЛИТИКАТА, ГЛУПАКО!

|
ГЪРЦИЯ: ГЕОПОЛИТИКАТА, ГЛУПАКО!

За да спасим Европа от икономическите и политическите опасности и потенциални последици, трябва да се предпише защитно и превантивно лечение, а не жестока ампутация

Яцек Сариуш-Волски* ,
"ИЮ Обзървър"
Сега

Еврозоната реши да отпусне на Гърция втори спасителен транш, но това не означава, че страната е получила препълнен портфейл с пари и че рискът от фалит е отминал. Гърция и политическият й елит се нуждаят от сериозна решимост да провеждат трудните социални реформи и след изборите през април.

ЕС отново демонстрира солидарността си с Гърция и фактът, че иска да контролира ефективността на своята помощ, не бива да е изненада. Не може да се възприема присъствието на европейски експерти в Атина като загуба на суверенитет. Ситуацията е сериозна. Без подкрепа от ЕС и следващи траншове финансова помощ фалитът на страната е сигурен и връщането на драхмата ще доведе до още по-дълбока криза.

Опасността обаче се крие не само във финансовия аспект на гръцката криза, но и в потенциалните й геополитически последствия и в частност от възможно дестабилизиране на югоизточния фланг на ЕС. Не бива да забравяме, че това се случва много близо до горещите точки в Близкия изток, арабските страни от Северна Африка и все още нестабилните Западни Балкани.

Заради географското си положение Гърция е ключова транзитна страна за енергийните доставки за ЕС от Черноморския и Каспийския басейни. А това е ключов елемент от стратегията на ЕС за енергийната сигурност - Южният коридор, по който трябва да се осигурят петролните и газовите диверсификационни доставки, за да се намали зависимостта на ЕС от Русия и да се намалят цените на енергоносителите.

Гърция в същото време е страна, фаворизирана от Русия, на което в миналото сме били многократно свидетели, а неотдавна, когато Русия спря доставките за гладния за ресурси ЕС, тя увеличи над договорените количества износа си за Гърция. Не бива да се изключи вероятността в случай на безпомощност или неефективност на ЕС Русия да предложи помощ, която би отишла и по-далеч. Същото се отнася и за Китай, който вече притежава пристанището на Пирея.

Гърция е член не само на ЕС, но и на НАТО. Нейната армия и флот получават 4.3% от БВП и са ключов компонент на военния и военноморски баланс в източната част на Средиземно море.

Страната е пазител и на най-дългата граница на ЕС в Шенгенското пространство и се бори със силен миграционен натиск от юг. Дестабилизирането на Гърция ще означава не само излизането й от еврозоната, но и оттеглянето й от Шенген.

Отслабването на демокрацията в Атина, с вероятна намеса на армията за поддържане на реда е най-лошият от предвижданите сценарии, който ще е катастрофа и на ЕС, и на имиджа му в региона и в света. Това ще навреди и на възприемането на ЕС в ролята му на гарант за стабилността и износител на демокрация. Така че дългосрочните последици от липсата на решение на гръцката криза ще отиде далеч отвъд чисто финансовите и икономическите аспекти и ще нанесе и геополитически вреди.

Ето защо е нужно да загърбим преобладаващият предимно счетоводен подход към гръцкия дълг. Имаме нужда от политическо решение, като вземем предвид основно геополитическите съображения.

Злото под формата на дългова криза в Гърция и другаде се поизпоти. Научихме си уроците за в бъдеще, задействахме спасителни пакети и фискален пакт, които ще променят реда в ЕС.

Гърция - независимо дали използва евро или драхма, си остава тема на европейската отговорност и солидарност. Днес всички ние сме изправени пред най-сериозния тест за устойчивостта на европейската конструкция. Оттеглянето на подкрепата за Гърция може да разпали по-сериозно свиване на периметъра и дълбочината на европейското законодателство. Ако то не дава резултати, това ще повлияе на бъдещата доктрина и практика на европейската солидарност и кохезия.

Затова е важно и необходимо да се предпише защитно и превантивно лечение, а не жестока ампутация. Не става дума само за Гърция. Трябва да спасим Европа от опасностите и потенциалните последици, пред които се изправя днес не само на икономическо, но и на политическо ниво.

Ако ситуацията излезе от контрол, това може лесно и бързо да порази европейската сигурност. Затова си позволявам да кажа, перифразирайки фразата на бившия президент на САЩ Бил Клинтън: Геополитиката, глупако!

* Яцек Сариуш-Волски е полски депутат в Европейския парламент, бивш председател на комисията по външни отношения и зам.-председател на Европейската народна партия.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар