*
Борба с вредителите

ГЪРЦИЯ ДА НАПУСНЕ!

|
ГЪРЦИЯ ДА НАПУСНЕ!

Дойче Веле

Изненада от Германия: министър в кабинета на Меркел призовава Гърция сама да напусне Еврозоната! Независимо от огромните помощи за Атина, ситуацията там остава толкова безнадеждна, че някои я считат за "неспасяема".

За пръв път министър от кабинета на Меркел пледира за подобна радикална стъпка: Гърция да напусне Еврозоната. Нещо повече, министърът на вътрешните работи Фридрих препоръчва на Запада да предложи на гърците толкова примамливи условия, които тя просто да не е в състояние да отхвърли.

С това си искане политикът от Християнсоциалния Съюз /ХСС/ излиза на открита конфронтация с канцлерката Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле.

Пред списание Шпигел Фирдрих твърди, че: "Вън от валутния съюз Гърция ще има по-добри шансове за спасяване на икономиката си и повишаване на конкурентноспособността й."

Болшинството германци са против новата помощ

В германския Бундестаг ще се гласува втория пакет с помощи за закъсалата Гърция в обем от 130 милиарда евро. Смята се, че сред депутатите има сигурно мнозинство в полза на решението. С тази си позиция обаче народните представители биха гласуват против волята на германските граждани.

Представително допитване показва, че повечето германци искат техният парламент да спре помощния пакет за Гърция. Според анкетата, извършена по поръчка на в. "Билд ам Зонтаг", 62 процента от анкетираните настояват Бундестагът да каже "не"; само 33 процента подкрепят втория спасителен транш. Общо 64 процента от германците смятат, че Гърция не може да бъде спасена.

Въпреки това приемането на пакета е сигурно, тъй като опозицията в лицето на социалдемократите и Зелените ще гласува заедно с правителственото мнозинство.

Поради дълговата криза, в Европа се чуват все по-настойчиви призиви за увеличаване на обема на постоянния спасителен механизъм. Досега канцлерката Меркел беше против, тъй като отпускането на помощи за закъсалите страни излага Германия на големи рискове.

Не оставяйте Гърция на спекулантите!

Председателят на Социалдемократическата партия, Зигмар Габриел, смята, че не е редно, Германия да проявява колебливост, защото: "Отпадането на Гърция от Еврозоната би било началото на края на ЕС", твърди Габриел в интервю с "Велт ам Зонтаг". Той предупреждава, че подобна стъпка би била доказателство за липсата на сплотеност в ЕС.

"Ние се борим за това, политиката, а не спекулантите на финансовите пазари, да решават съдбата на Гърция", подчертава Габриел.

Федералният съюз на германската индустрия е против други спасителни пакети освен този, който ще бъде гласуван в понеделник. В интервю за "Тагесшпигел" председателят на Съюза, Ханс-Петер Кайтел, казва: "Ние не бива да плашим с изхвърляне от Еврозоната, но трябва да дадем ясно да се разбере, че този спасителен пакет е последният шанс за гърците".

Тази помощ била необходима, тъй като било ясно, че Гърция не може да си помогне сама. Същевременно Кайтел казва, че има пълно разбиране за онези депутати в Бундестага, които ще гласуват против.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар