*
Борба с вредителите

ГЪРЦИ КОМЕНТИРАТ ДУМИ НА ДЯНКОВ: ДО 4 ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ПО-БОГАТИ ОТ ГЪРЦИТЕ

|
ГЪРЦИ КОМЕНТИРАТ ДУМИ НА ДЯНКОВ: ДО 4 ГОДИНИ ЩЕ СМЕ ПО-БОГАТИ ОТ ГЪРЦИТЕ

Изказването на финансовия ни министър, че до четири години средният българин ще бъде по-богат от средния грък бе препечатано в гръцкия сайт newsbeast.gr и предизвика лавина от коментари. За повечето гърци, които използват израза “българска заплата” като синоним на мизерия това е едно меко казано екзотично твърдение, но има и такива, които допускат, че е напълно възможно да ги изпреварим.
Heraida пише: “Ха-ха-ха! Това сигурно е някаква шега! Остава и българите дето живеят тук, да си се приберат обратно.” А barcapanos777 се пита: “Не знам да плача ли или да се смея”. Ikariotis добавя: “20 години слад падането на комунизма българите разбраха, че при капитализма не те хранят със златна лъжица и се превърнаха в страна на емигранти”.

Друг коментатор - Θα πεσει ξυλο допуска, че може и българите да не станат богати, а по-скоро гърците ще работят за по 150 евро след няколко години. Намират се и симпатизанти на България като Dimosthenis, който пише: “Това, което той (Дянков) казва, е истина. България е в подем и е готова да влезе в еврозоната и ако не ви харесва, това няма да ви помогне. Така че не робувайте на стереотипи и прочетете за съвременната история на България. Не трябва да има такова отношение към приятелска страна на Гърция.”

Megaloagroths се съгласява: “Може да се каже, че са ни приятели. Помагали са ни много пъти, като през 87-ма при кризата с Турция. Но не смятам, че някоя страна на Балканите, дори и Турция може да достигне средния грък до пет години.” Tzafar1 пък пише: “Защото, когато чуя за България, веднага ми идват на ум: търговия на бебета, домашни грабежи и проституция?”

Κομμουνιστης добавя: “Не знам защо им се подиграваме, че работят за 300 евро. Имам приятели и приятелки с университетски дипломи, които работят за 400 евро.” Κομμουνιστης се съгласява, че май разликата с България не е толкова голяма: “Безработицата, особено сред младите е страшна. Тези, които имате пари, живеете като в балон и нямате представа за ежедневната борба за оцеляване. Какво пишат за 300 евро? Мой приятел работи по шест часа пет дни в седмицата за 260 евро, не го осигуряват. Друг мой познат работи в известна верига магазини за детски играчки – по осем часа най-малко, но често го задържат след работа. Работи за 400 евро в мизерни условия и се държат с него като с боклук.”

Spiros Ops пък се чуди защо изобщо се води този спор: “Не мога да разбира какъв е този патриотизъм като стане въпрос за България? Какво толкова казал човекът – че средните българи ще станат по-богати. Е и какво – българите ще имат по-добра икономика от нашата. Все пак не е Уганда! Гърция да излезе от дрямката. Бъдещето принадлежи на Европа./БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар