*

ГАФОВЕ И ФОРМАЛНИ НАРУШЕНИЯ ОКОЛО НОВИТЕ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ

|
ГАФОВЕ И ФОРМАЛНИ НАРУШЕНИЯ ОКОЛО НОВИТЕ КОНСТИТУЦИОННИ СЪДИИ

Полина Паунова
Mediapool


Извън конституционните и институционални проблеми, началото на мандата на новите конституционни съдии е белязан от серия формални нарушения на закона и гафове, предизвикани от смутовете около Венета Марковска.

Ден след като президентът осуети встъпването й в длъжност, поддръжници на Марковска заявиха, че нито един от останалите тримата нови конституционни съдии не е легитимно встъпил в длъжност, защото не е положил пълната устна клетва.

На церемонията в четвъртък се разигра грандиозен скандал, след като Георги Ангелов, Борис Велчев и Анастас Анастасов се заклеха, а когато дойде ред на Марковска, президентът Росен Плевнелиев демонстративно напусна с думите, че не може да допусне доброто име на КС да бъде поставено под въпрос.

Очевидно наясно с предварително подготвения сценарий, председателят на Конституционния съд (КС) Евгени Танчев, който водеше церемонията, заяви на Марковска, че тя не може да положи клетва в отсъствието на държавния глава, тъй като в Закона за КС пише, че той трябва да присъства.

Така церемонията приключи, Плевнелиев пожела успех на Ангелов, Велчев и Анастасов и си тръгна.

Малко след това свитата независими депутати, придружаващи Марковска, обявиха, че може да поискат импийчмънт на президента, тъй като нямал право да престъпва решението на НС за избора на Марковска.

Както обясни в петък депутатът Димитър Чукарски пред Mediapool, той и колегите му многократно са изгледали записа от церемонията и установили още един пропуск на закона.

"Когато вниманието изгледахме записа на клетвите на останалите установихме, че професор Танчев не изчита пълния текст на клетвата, записан в член 6, ал. 1 на Закона за КС", обясни Чукарски.

Според чл. 6. (1) от закона съдиите от КС встъпват в длъжност след произнасяне на следните думи: "Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени с Конституцията и Закона за Конституционния съд. Заклех се."

Председателят на КС обаче не изчита последното изречение и съответно никой от заклеващите се не го произнася.

Така излиза, че никой формално не е изпълнил закона, тъй като очевидно се придържаме само към формалностите, обясни още Чукарски.

Непълната устна клетва е поредният гаф в серията скандали и нарушени процедури около новите конституционни съдии. Заради скандала "Марковска" беше нарушен законовият срок за встъпване в длъжност на всичките нови членове на КС.

Чл. 6, ал. 2 от Закона за КС гласи: "Съдията полага клетва в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд".

Георги Ангелов бе избран за конституционен съдия на 24 септември от общото събрание на съдиите във върховните съдилища. На 31 октомври, т.е. преди повече от две седмици, парламентът избра двамата конституционни съдии от своята квота Анастас Анастасов и Венета Марковска. В същия ден президентът подписа указа за назначаването на Борис Велчев за съдия в КС.

По закон всички те вече трябваше да са положили клетвата в КС преди 15 ноември.

Според Чукарски и колегите му положената устно клетва на тримата членове на КС е нищожна поради своята непълнота и се разчита на клетвените декларации, подписани от новите конституционни съдии след това. "По тази причина днес ще посъветвам Венета Марковска да изпрати по пощата с обратна разписка своя декларация", допълни Чукарски.

Не е ясно дали Марковска, която след конфуза с осуетената клетва чу й публично огласеното прокурорско разследване, свързано с нея и приятеля й за подкупи и търговия с влияние, ще последва съвета на поддръжниците си.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар