*
Борба с вредителите

ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ИЗПЛАТИЛ НАД 3.8 МЛН. ЛВ. НА МЛАДИ ФЕРМЕРИ

|
ФОНД "ЗЕМЕДЕЛИЕ" ИЗПЛАТИЛ НАД 3.8 МЛН. ЛВ. НА МЛАДИ ФЕРМЕРИ

Над 3,8 млн. лв. са изплатени до момента на млади фермери (до 40-годишна възраст) от Видинско за създаване на нови стопанства, съобщиха от фонд "Земеделие".
През 2008-2009 г. са приети 206 заявления на кандидати, от които са финансирани 157 души. Всеки от тях вече е взел първия транш от 12 500 евро. Проектът "Млад фермер", който е по европрограмата за развитие на селските райони, е за срок от 5 години, като в края земеделският стопанин взема и втори транш от 12 500 евро.

През тази година във Видинско са подадени нови 34 молби, а "зелена светлина" са получили 26 от тях.
Промяна в местожителството и невъзможност за изпълнение на бизнес намеренията са отказали двама млади фермери от проекта. В случаите, когато има извършено плащане, то неуспелите бизнесмени трябва да върнат парите заедно с лихвите.

По данни на Разплащателната агенция, която контролира изпълнението на договорите, във Видинско е засечен един нарушител, подал искане за второ плащане. Фермерът фиктивно купил активи от свои роднини по права линия, които е заявил като разход. Той обаче не е признат и така не е достигнал минималния праг на инвестиционните си разходи от 3000 евро.
При нарушения санкциите са отказ за изплащане на втория транш и връщане на първия с лихвите.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВИДИН"

box_title_arrow.gifНапиши коментар