*
Борба с вредителите

ФЕСТИВАЛ НА УЧЕНЕТО ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ЖИВОТ ОТКРИХА ВЪВ ВРАЦА

|

Фестивал на ученето през целия живот бе открит на 30 октомври 2012 г. във Враца. Събитието е по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз-Буки“ по проекта NELLII - Национална мрежа за инициативи и информация и ефективно учене през целия живот.
На откриването на Фестивала в Младежки дом – Враца приветствия поднесоха г-жа Цветелина Теофилова, заместник областен управител на Област Враца, от името на Областния управител г-жа Пепа Владимирова и г-жа Митонка Червеняшка, началник отдел в РИО – Враца.
Програмата на Фестивала на ученето през целия живот във Враца включваше семинари,концерти,демонстрации, работилници, уъркшопове, ателиета, лекции, излети, а именно: „Ние,Врачаните:обучение на терен по трасето на еко пътека във Врачанския балкан, местността над „Чайка“, „Панорама на свободното време“ – Младежки дом – Враца, щандове подредени от институции, училища, неправителствени организации и др., които показаха творчески, образователни, консултативни занимания за свободното време,“И баба може“- тренинг за начални компютърни умения на възрастни хора с техните внучета в Регионална библиотека „Христо Ботев“- Враца, уъркшоп по приложна химия с лектор доц.д-р Стефан Манев от СУ „Св.Климент Охридски“ в СОУ „Христо Ботев“,“Историята и традициите чрез ръцете ни“ - демонстрации от експериментална група по археология към Исторически музей- Враца, „Красотата в земните недра“ – лекция и представяне на сбирка от минерали от проф.Ангел Кунов,д.г.н. в Исторически музей – Враца, успешни подходи за социално включване на хората с увреждания на Център за социална рехабилитация и интеграция, „Шоу за професионалисти“- демонстрация на практически умения на гимназисти от Враца по електротехника,кетъринг и фризьорство в фоайето на Читалище „Развитие“ , „Изкуство за удоволствие“- концерт на Духовия оркестър при Читалище „Развитие“ с участието на мажоретен състав на Центъра за работа с деца – Враца.
Проекта NELLII е високооценен и подкрепен от Европейската комисия. Ученето през целия живот е основен приоритет на Европейския съюз, защото е необходимо човешките ресурси да имат готовността за непрекъсната квалификация и преквалификация, предвид динамичното развитие на пазара на труда. Анализирайки положението в България, се наблюдава потребност от широкообхватни инициативи и кампании за популяризиране на ученето през целия живот.
С тази цел Министерството на образованието, младежта и науката започва изграждането на Национална мрежа от Съвети за учене през целия живот в 28 града, които да се превърнат в двигатели на инициативата по места. Идеята е да се обединят усилията на местно ниво, за да се направи ученето през целия живот по-достъпно и привлекателно за хората от всички възрасти


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар