*
Борба с вредителите

Facebook завря: Национално предателство, опаковано в безочлив и фалшив патриотизъм

|
Facebook завря: Национално предателство, опаковано в безочлив и фалшив патриотизъм

От коментари завряха социалните мрежи след обявеното от служебното правителство решение България да се върне обратно на масата за преговори с “Газпром”. ФрогНюз събра част от тях.
 

Енергийният експерт Васил Начев:


Представителите на синдикалните и работодателските организации се обединиха около позицията, че правителството трябва да възобнови преговорите с „Газпром“. 

 „Очевидно ще трябва да се обърнем към тях“, е отговора на МЕ

 

Чудесно, но:

 

1. Бизнесът и Ванчето Григорова да кажат, каква е според тях оптималната цена, която те очакват, или могат да понесат? И оптимална спрямо какво?

2. На каква цена те смятат, че Газпром би ни доставил газа през м. септември при вариант, че TTF (Нидерландската борса) днес е някакви си 569 лв/MWh.

3. Защо този бизнес не се интересува каква е причината, за да не получаваме днес пълните количества азерски газ по цената на дългосрочния договор? Само 1/3 от него е на цена от 30 евро/MWh, останалите 2/3 са на цена от TTF минус 20 евро/MWh? И не, не е причината в липсващия все още  интерконектор с Гърция!!!

4. Дали същите тези искащи си руския доставчик си дават сметка, че всякакви разговори с Газпром извън това, което прави Булгаргаз от 27 април до момента, водят само и единствено към наливане вода в мелницата на Газпром и влошаване на нашата позиция при евентуален арбитраж?

5. Ще декларира ли бизнеса, който иска компенсация, че няма да включва пазарната цена на газа при ценообразуването на произвежданата от него продукция, а компенсираната такава?

6. Бизнесът иска евентуални компенсации да бъдат раздавани на калпак, или само след представяне на финансов модел от страна на искащите?

Най- вероятно разговорите с Газпром ще са безрезултатни. Преговарящите ще получат звучен шамар от Кремъл. Лошото е, че те след по- малко от два месеца те си отиват, но попарата, която надробят ще трябва ние да я сърбаме…


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар