*
Борба с вредителите

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ДЕН ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ В МОНТАНА

|

На площад „Жеравица" в Монтана с демонстрация на оказване на първа помощ при пътно произшествие бе отбелязан Четвъртия европейски ден за пътна безопасност. С професионално подготвена инсценировка служителите на Областно управление „Гражданска защита” – Монтана, сектор „Пътна полиция” при Областна дирекция на МВР – Монтана, Центъра за спешна медицинска помощ – Монтана и младите доброволци от Български младежки Червен кръст - Монтана демонстрираха оказване на до лекарска помощ на пострадали при пътно транспортно произшествие.
Децата от ЦДГ „Калинка” и ОДК „Ние врабчетата” с песни и стихове, посветени на пътната безопасност показаха на присъстващите, че са добре запознати с правилата за пътното движение. Учениците от Детско полицейско управление при Трето основно училище „Д-р Петър Берон” – Монтана, раздаваха листовки и брошури за пътна безопасност и оказване на първа помощ .
„Нека всички ние, като родители, нашите семейства, училищата, детските градини, институциите, неправителствените организации, медиите да направим така, че да осигурим безопасността по пътищата за нашите деца, защото няма нищо по-ценно от човешкия живот още повече живота на едно дете.
Това е и основната причина да се съберем днес тук и да покажем, че всички се обединяваме в името на тази кауза”- каза в речта си областният управител г-н Ивайло Петров.
С решение на Европейската комисия 25 юли 2012 г. е обявен за Четвърти европейски ден за пътна безопасност. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение и цели да повиши отговорността на младежите към безопасността на движението.
Пътно-транспортните произшествия (ПТП) са една от главните причини за високата смъртност в световен мащаб сред младите хора на възраст 15 до 24години. Всеки месец, в страните-членки на ЕС, 500 младeжи стават жертви на ПТП. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6 000 млади хора губят живота си, а 60 000 получават сериозни наранявания.
Статистиката показва, че в нашата страна през 2011 г. от ПТП са загинали 120 младежи и са били ранени 1895.

Събитието в областния град се проведе със съдействието на областния управител на област Монтана г-н Ивайло Петров, ОД МВР – Монтана, Областно управление „Гражданска защита”, РИО – Монтана, БЧК – Монтана, и ЦСМП – Монтана.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ МОНТАНА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар