*
Борба с вредителите

ЕВРОКОМИСАР ПИШЕ НА БОРИСОВ ЗАРАДИ МЕДИИТЕ

|
ЕВРОКОМИСАР ПИШЕ НА БОРИСОВ ЗАРАДИ МЕДИИТЕ

Вицепрезидентът и еврокомисар по телекомуникациите Нели Крус призовава премиера Бойко Борисов да предприеме "адекватни мерки", за да ни гарантира разнообразна и плуралистична медийна среда.

Това става ясно от писмо на Крус от 12 октомври. По време на визитата си у нас през септември еврокомисарят се срещна с журналисти и издатели по повод непрозрачната медийна среда в България. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като неприемливо, автоцензурата като притеснителна, а липсата на прозрачност - като голям проблем.
"Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават", пише Нели Крус. В България е в опасност основна ценност като свободата на медиите, смята тя.

"Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството", се казва още в писмото.

Еврокомисарят изразява готовност да сътрудничи за промяна на ситуацията с медиите у нас.

По думите й, тя е ревностен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност. "Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги", пише Крус.

"Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на тв канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси - това са днешните правила. Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците".

Еврокомисарят подчерта, че проблемите на медиите в България няма да изчезнат без дебат по прозрачността. "Не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност", заяви тя.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар