*
Борба с вредителите

ЕТЮДИ ОТ МЕНИДЖМЪНТА В КОЦ-ВРАЦА – ПОГЛЕД ОТСТРАНИ

|

Девета година д-р Григор Томов решава успешно фундаменталната задача на мениджмънта в сферата на здравеопазването - да подготви хората от 200-членния му екип в Комплексния Онкологичен Център - Враца, за съгласувани изпълнения на различни задачи чрез общи цели, общи ценности, подходящо структуриране, заедно с обучение и развитие, така необходими им, за да поемат и да се адаптират към промените в обстановката. За последните 9 години обстановката и в икономиката и в екологията, и в здравеопазването, и в социалните взаимоотношения в България,  и в частност във Враца, се промениха много, както на законодателно, така и на практическо ниво.

Затова най-важната задача, решавана от екипа на КОЦ-Враца, се промени, защото изпълнението на мениджърската роля промени работната сила, състояща се най-вече от високообразовани работници на знанието.

Д-р Томов завари в КОЦ-ВРАЦА хора със задълбочено познание, което въпреки че беше специализирано - лекари, психолози, счетоводители, медицински сестри, кадровици, анализатори, системни администратори, техници, инженери, работещи в рисковото начинание ОНКОЛОГИЯ, но никой от тях не беше ефективен с познанието си, защото липсваше МЕНИДЖЪРСКО УПРАВЛЕНИЕ. А той знаеше, че дори най-задълбоченото познание не произвежда нищо от себе си. И бавно и полека утвърденият мениджър вкара образователното знание на многото специалисти в ПРОДУКТИВНО ПОЛЗВАНЕ, за да доведе целия екип до резултати. Управленецът за 9 години превърна знанието от социална украса и лукс на хората, които завари - в истински капитал от икономиката на Враца. И се получи онази УСТОЙЧИВОСТ (равномерно развитие на финанси, екология и социализация в дружеството), която много  негови колеги - управители, директори и други искат да постигнат с командно-административни (често и политически)  методи, но...не им се получава. Защото д-р Томов не искаше оплаквания от линейните си ръководители на отделения и помощни звена, работещи за една и съща цел, но с различни задачи, а ги научи на отговорност - да дефинират задачите си така, че да са изпълними и да са в помощ на ГЛАВНАТА ЗАДАЧА.

Простичко казано - той не водеше разговори за функциите на линейните ръководители, а за ОРГАНИЗИРАНЕТО НА РАБОТАТА във всяка организационна подструктура така, че да се развива устойчиво и да подпомага дейността на всички останали, а не да пречи или се оплаква от тях.

И резултатите от това управление са видими не само в счетоводните книги на КОЦ-Враца, а в отношенията: лекар - пациент, пациент - медицински сестри и санитари, доставчици - конкуренти, държавни контролни институции - отговорници по ЗБУТ, Пожарна и аварийна безопасност, екология. Дори непредубеден посетител на целия "БОЛНИЧЕН КОМПЛЕКС" във Враца ще разбере що е то МЕНИДЖМЪНТ НА ЗДРАВНО ЗАВЕДЕНИЕ, не само по трицветния ограничителен контур на трите сгради на "КОЦ - Враца" ЕООД, но и ще  се убеди как една сто и тридесет годишна сграда на казарма, каквато е Стационара, е оживяла в съвременен модерно развит здравен  обект.

 

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар