*
Борба с вредителите

"ЕТИКИРАНЕ" НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ВРАЦА

|

Защо врачани напоследък стават безчувствени и цинични ? Ще отговоря направо ! От това , чеВрачанския кмет и неговата администрация ги предадоха, захвърлиха и замениха за собствени и нечии други интереси , а те бяха готови да дадат много от себе си !
            Последното им намерение на господа управляващите,граничещо с безумен цинизъм прозира в т. 18 от дневния ред предстоящата общинска сесия на 29-ти юли 2014г. озаглавена " Участие на Община Враца в процедура за присъждане на ЕТИКЕТ за иновации и добро управление на местно ниво."Падението е в това,че се внася това чудо под форма на докладна лично от кмета Иванов,без мотив "ЗАЩО ТИ Е ТОЗИ ЕТИКЕТ ?"( може би за индулгенция за това , че от луната е видно че във Враца  иновации няма а и управлението е химера както за кмета така и за администрацията му) и не отговаря експертно работи ли в Община Враца интегрираната за управление съгласно стандарти ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001 , внедрена и работеща от времето на кмета Тотьо Младенов ? Ако работи защо й е на общината този етикет,ако не работи- защо не работи тази система? Нали все пак се говори за качествено управление ?
            Та в докладната ни се обяснява - "Етикетът е сертификат за цялостно качество на управлението в Общината..." и за да се доуточни ни се втълпява "...стремежа на ръководството й да отговаря на очакванията и нуждите на гражданите.Етикетът се присъжда за прилагани политики , дейности и мерки , които са резултат от работата , както на Общинския съвет , така и на кмета , и на администрацията..."
           Е май е късничко Кмета да разбере , че  Общинския съвет  РЕШАВА , а той и администрацията му само и единствено ИЗПЪЛНЯВАТ. Може би поради това от докладната лъха неистинност , позьорщина ,популизъм на шепа долнопробни , административни самозванци,говорещи от името на врачани . Празни клишета , заучени фрази - скучни евтини и банални . Тези администратори пробутали този трик на кмета , са ЕМАНАЦИЯ на интересчийското и чалгарското мислене и глупост на тесногръдието.
            Този текст на докладната е  направен сигурно за наивници , но не и да се приеме от общински съветници , които представляват врачани. Или, по-точно да се подиграе за сетен път с тях по " изпитаната " процедура- в каламбура на многото точки за приемане да приемат и тая , за индулгенция на "управленската мощ " на кмета и администрацията му, и напук на многобройните граждански , административни и политически протести срещу управлението му и срещу администрацията.
             Докладната на кмета предизвиква и въпроса- как в Общината ще оценят своите силни и слаби страни по прилагането на 12-те принципа за добро демократично управление ?
            Кое е "честно провеждане на изборите",когато кмета крайно безкрупулно даде разрешение и лично проведе партийния митинг на БСП,в Общината и варварски  демонстрира силата на партийната си принадлежност погазвайки закона за пръв път от последните 25 години-нещо което никой не си беше позволявал досега.
           За " етично поведение ", ли ще се моли да му признаят,за това ,че Секретаря на Общината Иван Жеков ,  публично обиди съветниците че "драпат като котараци върху ламарина " и те го отстраниха подобаващо от заседателната зала.Или пък за това че самият Николай Иванов нарече протестиращите младежи срещу дупките в града ни-"рибари", и ехидно обясни пред лакействащите му журналисти, че ще прави "OFF ROAD"състезание по улиците на Враца.
           За каква " откритост и прозрачност "ще претендира кмета да му се признае , когато от изпълнението на обществените поръчки се вижда с просто око - корупция и конфликт на интереси ? На свързаност между зам. кмета и проектанта на нещото около пещерата "Леденика",  на участието на фирмата на кметския брат в изграждането на "Воден цикъл "- Враца , и на отдаването на лично имущество на зам. кмет чрез фирмата на майка му за експлоатация в "БКС- Враца". Ами умишленото разделяне на обществената поръчка за озеленяване и поддръжка на гр. Враца която администрацията раздели на 2 части за да може доставката на озеленителния материал да се доставя от "който трябва" и случайно да е от Криводол , а не от общинския специализиран 60-годишен разсадник и оранжерии ?
           За каква "компетентност и капацитет" пледира кмета да му бъде призната,когато допусна като принципал огромни технологични и управленски нарушения по управлението на изграждащия се "Воден цикъл"- Враца , и  така " ефективно и ефикасно" управляваше складирането и съхранението на тръбите за водния цикъл, че допусна експертно да стане пожар- трагедия ( за първи път след 1923г. когато в големия пожар в артилерийските погреби в казармата изпепеляват огромна част от града ни ) с 5 млн. лева доказана чиста загуба ?
           Какво "върховенство на закона " прилага администрацията на Враца , когато допусна зам. кмет с писмо за намерения да отнеме договорирана дейност по обществена поръчка на "БКС- Враца " за 111 000лв.
           Как да Ви се измери управлението на "УСТОЙЧИВОСТТА"( Не съм сигурен , че изготвилия и съгласувалите докладната , разбират  понятието "Устойчивост"- което за целите на управлението означава единствено и само - системата за управление да запази и поддържа без сътресения основните характеристики на икономическото , екологичното и социалното състояние на членовете й-в случая гражданите на Враца ) когато е видно как се управлява екосистемата (Безразборното хоризонтално рязане на дървета , унищожаването на паркове , градинки и зелени площи и ред други простотии ) а Болницата във Враца на която изпратихте Вашия заместник да я управлява се чува , че щяла да фалира ???
          Като за какво ли е този ЕТИКЕТ на градоначалника на Враца и администрацията му ? Яде ли се , пие ли се ? Какъв е на цвят ?Това ще се питат някои, а правилото да питат е на всички врачани ! И заради политиките които се налагат във Враца, и за гражданското поведение на врачани! И когато искаш ЕТИКЕТ за качествено управление , би трябвало да имаш кауза за качествено управление на град , която да е конкретна и да ти е близка, като родна къща ! А то понеже кмета и администрацията му сигурно нямат такава , говорят с " отвлечени " за врачани понятия. Затова отговорът на въпроса ," за какво е този ЕТИКЕТ ? ", ми изглежда като свиване на рамене с изкривена уста, и индулгенция пред по - нататъшни неудобни въпроси на нормативотълкувателя.И сигурно и това е  целта на ЕТИКЕТА , да се опита да скрие истината за управлението на Община - Враца .
         А междувременно, докато долуподписаните администратори съставили докладната стрелят с красивите си фрази по посока на "неразбиращите врачани",егоцентрично обсебват вниманието ни и това на общинските съветници,баламосвайки се в собствения си свят ,че живота си тече и без врачани.
          Колкото по- голям смисъл понечат да загребат врачани от "това" управление на Общината , толкова повече се вижда , че се правят паравани (като ЕТИКЕТА ) , зад които необезпокоявано пропълзяват скрити влияния.


                                                                                                                                                          Илиян  Нисторов
                                                                                                                                                          икономист


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар