*
Борба с вредителите

ЕПИСКОП КИПРИЯН БИ КАМБАНИТЕ НА ЧЕРЕПИШКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ЗА ПРАЗНИКА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

|
ЕПИСКОП КИПРИЯН БИ КАМБАНИТЕ НА ЧЕРЕПИШКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ ЗА ПРАЗНИКА „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО”

Траянополският епископ Киприян с вещина и с много любов удари камбаните на Черепишката света обител „Успение на Пресвета Богородица” в ранните часове на празника. Облечен в монашеско расо, владиката с несравнимо майсторство, в продължение на 10 минути възпроизведе хармонията от омайни звуци, сливащи се в неизразима симфония. От вековната дървена кула – камбанария на манастира, построен през десети век, се разнесе дивния камбанен звън, който малцина могат да възпроизведат. ”То си е въпрос на голяма техника, а също и вещина и музикално майсторство” - отбеляза видният врачански публицист, общественик,краевед и познавач на църковната история Илия Борисов. След това негово Преосвещенство отслужи празнична света литургия в историческата църква – паметник в манастира. Хиляди се стекоха на големия ден да се поклонят на образа на Божията майка и да се помолят за здраве, спасение на душите и избавление от скърбите. Евхаристията, с благословението на Врачанския митрополит Калиник, събра хора от всички краища на България. Да се черкуват още в началото като обикновени миряни бяха забелязани социалния министър Тотю Младенов, кмета на община Мездра Иван Аспарухов и директора на регионалната инспекция по труда Румен Младенов. По-късно, когато врачанският митрополит Калиник извърши водосвет за здраве и благоденствие, се присъединиха и врачанският губернатор Пепа Владимирова заместникът й Цветелина Теофилова, кметът на Община Враца инж.Николай Иванов, както и общественици, църковни настоятели и ктитори на манастири и църкви, бизнесмени и културни дейци от областта. Представителна част на Епархийския хор „Св,Софроний Врачански„ възхити с вдъхновеното си пеене дошлите от близо и далеч поклонници и туристи. Отворен бе за освещение Вазовия кът, параклиса „Св.Пимен Зографски„ ,ктиторско дело на дядо Калиник, както и музейната сбирка. В своето вдъхновено слово Епархийският архиерей подчерта, че светата обител от построяването си винаги е била крепост на българския дух и култура, пазителка на ценни духовни и материални артефакти от славното ни минало, както и опора на народа ни в тежките векове на османо-турското господство. През втората световна война, по време на бомбандировките над столицата, тук е евакуирана и канцеларията на Св.синод на БПЦ.
Черепишкият манастир е ремонтиран и реставриран със средства от дарения и държавната субсидия с енергичното ходатайство на кириарха на Врачанска епархия пред много институции в продължение на десетилетие…Не напразно го наричат „перлата на Врачанския край”. Митрополитът има амбицията да се намерят средства и за реставрация и ремонт на сградата на семинарията, функционирала до началото на 90-те години на миналия век, която в момента се руши.
Владиката сподели постната софра с гостите си и вдигна тост за здравето и благопреуспяването на българския народ,за преумножаване на християнските добродетели, мъдро управление, мир, разбирателство и обществен мир.
Наташа Войкина


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар