*
Борба с вредителите

ЕКАТЕРИНА ДАФОВСКА ПРЕД BETENEMY: ПАНДЕМИЯТА УВЕЛИЧИ ШАНСОВЕТЕ НИ ЗА КВОТИ НА ИГРИТЕ

|
ЕКАТЕРИНА ДАФОВСКА ПРЕД BETENEMY: ПАНДЕМИЯТА УВЕЛИЧИ ШАНСОВЕТЕ НИ ЗА КВОТИ НА ИГРИТЕ

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска коментира пред Бетенеми ситуацията в този спорт, случая с карантинираните български спортисти, глобата, която бе наложена от международната федерация заради неспазването на мерките срещу коронавирус, както и представянето на тима ни на европейското първенство. В него двама от тримата ни състезатели получиха контузии.

Как оценявате представянето на европейското първенство?

При положение, че с двама човека участваме, как да го оценявам. След изкарана 10-дневна карантина и травми на състезателите, не мисля да давам никакви оценки.

В какво състояние са Владимир Илиев и Милена Тодорова?

Владо го болят връзки на коляното, има проблем с него. Милена на едната ръка има проблем, биеха ѝ обезболяващи. Не им се отрази добре това стоене, което им се наложи да направят. При това положение аз не мога да искам нещо извънземно от тях. Сега се готвят за световното и се надявам там да са добре. Но не мога да давам прогнози. Те вървяха добре и точно тогава ги спряха. Сега ще е нужно време и още стартове, за да си върнат състезателното темпо. Със сигурност и психически им се е отразило времето, което прекараха затворени в Германия. Да, не беше лесно. Но накрая се примириха, защото нямаше избор.

Бяхте казали, че ще разговаряте с президента на международната федерация, за да намалят поне глобата за родната федерация. Успяхте ли да осъществите този разговор?

Не, аз очаквам на световното да се видя лично с него. На този етап не са спрели плащания, само се забавят. Ние пък чакаме и не бързаме да я плащаме глобата.

Как оценявате изминалата 2020 година в биатлона?

Миналата година беше най-успешна за Милена Тодоровa и изгря нейната звезда. Заради тази пандемия не правихме нито закриване на сезон, нито награждавания. Важна е тази година, защото е време за квотите за Олимпиадата.

Колко квоти да очакваме за Игрите?

Аз очаквам повече, но все пак удължиха до самата Олимпиада квалификациите. Заради коронавируса шансовете се увеличиха. Надявам се да използваме и следващия сезон за спечелване на квотите. При жените вървят добре нещата и ще имам по-добро женско поколение.

Виждате ли други изгряващи след Милена Тодорова?

Имаме две момичета от Б отбора, които са на доста добро ниво. Въпрос на време е да тренират още и да се включат конкурентно в отбора при Милена. Може би ще минат 2-3 години, за да стигнат нивото. Хубавото е, че има надежди.

В много федерации е болна тема условията и базите, които има на разположение. При вас какво е положението?

Наистина е болна тема. Не мога да кажа, че е напълно осигурено всичко. Предходната година, след като имахме и спортист на годината, се отпуснаха от спортното министерство пари за ролбан в Троян. Но това е частично и няма да се довърши целия. В Самоков едно трасе. Ще се иска още време и средства, за да се довърши всичко. Сложен е въпросът и с концесиите на зимните ни курорти. Продължава да си е сложно с базите.

Има ли интерес сред младите към биатлона?

Има, когато имаме големи успехи. След Владо има доста интерес в Троян. Бих казала, че имаме надежди, защото сред най-малките има доста желание. Но зависи какво ще стане, когато дойде време за професионален спорт. В живота ни всичко стана все по-комерсиално и децата също вече обръщат внимание на това.

Какво си пожелахте за 2021 година?

Най-важното е здравето и да мине цялата истерия с коронавируса. Видяхме, че не е лесно да се бориш с това. Ние сме от по-бедните държави, няма как да изолираме всеки спортист в отделна стая. Големите отбори успяват да го направят това и така спортистите страдат по-малко. Иначе не очаквам някакви кой знае какви изненади.

Source: https://betenemy.com/ekaterina-dafovska-pandemiyata-uvelichi-shansovete-ni-za-kvoti-na-igrite/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар