*

ДЯНКОВ: ПОНЕ 10 ГОДИНИ ТРЯБВАТ ЗА ДА СТИГНЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПО ДОХОДИ

|
ДЯНКОВ: ПОНЕ 10 ГОДИНИ ТРЯБВАТ ЗА ДА СТИГНЕМ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ПО ДОХОДИ

Финансовият министър Симеон Дянков не даде положителен отговор на въпроса ще има ли коледни надбавки. В студиото на Нова телевизия той коментира, че ако има добър финансов резултат – с някакъв излишък, може и да бъдат заделени средства, но това ще стане ясно в началото на декември.
“Аз никога не съм бил привърженик на коледните надбавки, тъй като законът е определил какви ще са заплатите и пенсиите и не е редно да се дават повече пари. Една част от обществото смята, че Министерството на финансите трябва да определя всичко. Има си социално министерство, което ще определи по какъв начин ще се разпределят надбавките”.

Запитан каква пенсия се очертава да получава той, министър Дянков сподели, че още му е рано да мисли за това. “Моят нетен доход е 2710 лв. на месец. Така че аз ще получавам, ако бих се пенсионирал от следващата година, около 750 лева”.

На въпрос кога ще стигнем средноевропейското ниво на заплащане, Дянков отговори: “Трудно е да се отговори на този въпрос, тъй като ние сме тръгнали от много ниско ниво. Когато влязохме в ЕС бяхме на 28% от средната европейска заплата, сега сме на ниво 45-46% от заплащането на средностатистическия европеец. Така че ако вървим с такива темпове, са ни нужни поне 10 години, за да стигнем средноевропейското ниво”..

Запитан как едно българско семейство може да живее с 620 лв. на месец, Симеон Дянков сподели, че неговото семейство харчи доста средства над тази сума. “Само наемът ми е 1500 лева, следват консумативи и други разходи. Няма някаква магия българите да станат много богати. Трябва година след година да градим”, каза министърът.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар