*
Борба с вредителите

ДЯДО ТАПЕТКО ОТ ГРАДА ПОД ТЕПЕТО

|
ДЯДО ТАПЕТКО ОТ ГРАДА ПОД ТЕПЕТО

Вместо да ни плаши с вечни мъки, митрополит Николай Пловдивски е хубаво да смени тапетите в "Света Марина"

Петьо ЦЕКОВ
Сега

Все съм виждал чада Божии - дребен чиновник, хитър администратор, мазен министър и случаен депутат, които вирват високо нос и се надуват като корабни платна веднага след като се докопат до постче. Но никога не бях виждал простосмъртен син на милиционер, който да се рее над земята и да раздава окончателни присъди само защото бил овластен от ООД-то, наречено Българска православна църква.

Онзи ден, сряда, си мислех, че по-голяма простотия от полета на "Бистришките тигри" с правителствения самолет едва ли ще се случи. Рекох, че трябва да прекръстят Авиотряд 28 в авиокомпания "Tiger fly". Рецитирах си весело "Tiger, tiger, burning bright / In the forests of the night..." и си тананиках "Ой, тигре, тигре..."

И в тоя момент ме порази гръм...

В този момент отнякъде се яви пловдивският митрополит Николай и низпосла, че животът без брак е "грях, който води до страдание в ада", а сурогатното майчинство е просто "утроба под наем". След това този дядо Фанатик излъга, че ЕС забранява на децата ни да участват в религиозни дейности, и нарече аборта "избиване на деца".

Най-безцеремонно пренаписа и свещените книги, като обясни на вярващите, че Иоаким и Анна са разчитали само на Бог, за да се сдобият с пресветата Богородица. (На Бог са се молили в дните преди 9 декември. Виж "Жития на светиите". Синодално издателство, София, 1991 г.)

Е, тука вече не издържах, честно. Как е възможно този раб Божи, който облепи с евтини гръцки тапети "Света великомъченица Марина" в Пловдив и който смени гранита с китайски гранитогрес, а дървената дограма с PVC, да обещава вечни мъки на половината си паство?

Дотам ли го докара хилядолетната ни църква - вместо любов да проповядва страх? Защо отец Николай - господарят на щампованите икони - говори като съдник от последния ден? Дори св. Павел е проповядвал с думите: "Това обаче казвам като съвет, а не като заповед".

Вместо да се чуди как да вкара обичащите се в гражданското!, дядо Тапетко от града на тепетата е хубаво да си припомни 1Кор. 7:32-33: "...Нежененият се грижи за Господни работи - как да угоди Господу; а жененият се грижи за световни работи - как да угоди на жената".

Бракът е тайнство, но не е задължително тайнство - църквата отдавна е решила този въпрос и няма нужда поп с ролекс да казва нещо друго. Звучи много глупаво, но май трябва да се повтори:

Бракът не е задължение на православния християнин

Едно е да не пожелаваш жената на ближния си, друго е да обявяваш извънбрачното съжителство за грях. Няма такъв грях. Грях е горделивостта, грях е алчността, дядо попе. В този ред на мисли и сребристото БМВ не е грях, стига да не проповядваш в същото време въздържание от съблазни. Не може да си с двата крака в Светия Лукс и да се движиш с кортеж, а да твърдиш, че си безсребърник, нали?

А преди пак да говори за сурогатното майчинство, отецът е редно поне да си припомни Битие 16:3 - там Сара праща Агар да зачене от Аврам. Класика в жанра "Матка под наем".

Възпитаникът на Московската духовна академия, който за има-няма 10 години се въздигна по Божие допущение от новоподстриган монах до епископ, напоследък прекалява. Няма да припомням, че отец Николай орезили храма, превръщайки паметника на културата от място за преклонение в място, приличащо на евтин, шарен апартамент, боядисан с блажна кафява боя.

Дядо ви Николай, митрополит Пловдивски, се утвърди през последните години като светска, а не като духовна личност. Влезе в новините с прескъпите си часовници и лъскавите лимузини, с които се движи.

Блесна не със смирение,

а с това, че се движи с трима души охрана. Прочу се не като добър пастир, а с това, че направи "архонт" оръжейния бизнесмен Петър Манджуков. И напук на Лука 18:25 продължи да проповядва, че тези, които имат пари, трябва да имат предимство в храма. Яви се на купон на МВР, не пропуска да превъзнася премиера Борисов - това е отец Николай.

Николай Севастиянов ще влезе в историята и като поборник срещу Европейския съюз - напук на всякакви национални приоритети той не пропуска да критикува присъединяването на България. Напук на всякаква дипломатическа нормалност, да не говорим за икуменизъм, разбира се, той нарече папата просто "еретик" и дръпна стола на католически свещеник в "Александър Невски".

Подобна религиозна волност може да е приемлива за Светия синод. Може да е правилно от православна гледна точка - и да се воюва неспирно с Ватикана, и да се возиш на джип, и да се слави Манджуков, и да наричаш Ванга "феномен на сатаната". Дори и тапетите в църквата може да са угодни на БПЦ.

Но да плашиш хората с вечни мъки - ей това не го разбирам и няма как да го разбера. Знам, че Бог е любов. А отец Николай разправяше, че българите са се удавили в Охридското езеро през септември 2009, щото Бог ги е наказал заради греховете ни.

Каза: "Дали нашето неразумие, което води до грехове, не е първопричината за божия гняв?" Сам твърдеше: "Аз не съм светец. Боря се със съблазните, с изкушенията...", но на другите явно не позволяваше такава борба. Другите - директно в ада.

Обществената криза у нас е факт - тийнейджъри бият пенсионер, наркомани продават детето си... Колкото и да сме му изпуснали края - тази криза все пак е обект на широк обществен дебат.

Но защо самата църква не дебатира по кризата в редиците си? Темна вода во облацех (Пс. 17:12)... А сигурно и Бог вижда, че отец Николай е здраво затънал в кризата!

Още статии от автора - http://www.tlaka.com


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар