*
Борба с вредителите

DW: НАШЕСТВИЕ НА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ ИМА И В ГЕРМАНСКИТЕ ГРАДОВЕ

|
DW: НАШЕСТВИЕ НА БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ ИМА И В ГЕРМАНСКИТЕ ГРАДОВЕ

Нашествието на българи и румънци се превръща в сериозен проблем за много германски градове. Преселниците струват много пари, застрашен е социалният мир, оплакват се от Сдружението на германските градове.

Берлин, Мюнхен, Хамбург, Щутгарт, Дортмунд, Дуисбург, Манхайм... Общото между тези германски градове е, че много преселници от Източна Европа ги предпочитат като дестинация. На места броят на имигрантите от Румъния и България се е увеличил шесткратно от 2006 година насам, се посочва в декларация на Сдружението на германските градове. В същото време това са и места с традиционно висока безработица, което допълнително задълбочава проблема. Нещата се усложняват и от факта, че пришълците са предимно нискообразовани хора, основно от ромски произход, които нямат никакъв шанс на германския трудов пазар, се казва още в документа.

Робите от Източна Европа

Основната движеща сила на това нашествие е бедността в родните страни на преселниците, пише в тази връзка вестник "Ди Велт". Тези хора бягат от нищетата и дискриминацията у дома, но и в Германия те продължават да живеят на ръба на обществото, поради което нерядко са принудени да се занимават с нелегална дейност. Това ги превръща в един вид модерни роби, казва Габриел Хьофле от градската управа на Манхайм. Тъй като до 2014 година германският трудов пазар остава затворен за тях, много от пристигащите българи и румънци се регистрират фиктивно като развиващи самостоятелна дейност. По този начин те заобиколят ограниченията за достъп до трудовия пазар, което обаче не решава проблемите им. В повечето случаи тези хора попадат на някой строеж, където работят напълно нелегално по 12 часа на ден срещу мизерно заплащане.

Но това не е всичко: заради безизходицата, в която се намират, преселниците от България и Румъния се превръщат в лесна плячка за безскрупулни наематели, които им "продават" място върху матрак в някое мазе за сумата от 150 евро на месец. Проблеми възникват и с децата на пришълците, които би трябвало да посещават училище, но тъй като или не говорят нито дума немски, или пък са направо неграмотни, включването им в германската образователна система е на практика обречено на провал, казва Валтер Татермуш от социалната служба в Щутгарт. От 2006 до 2012 година броят на българските преселници в града се е увеличил от 596 на 1 261 човека, уточнява Татермуш.

С бой и дрога до пълно послушание

Малко по-различна е групата на онези, които пристигат в Германия с цел проституция. Обикновено това са млади жени и момичета от Източна Европа, които са били или отвлечени, или пък примамени с фалшиви обещания. Само в провинция Северен Рейн-Вестфалия броят на проституиращите жени е 30 хиляди, а в цяла Германия с тази дейност се занимават към 400 хиляди жени. Около 80 на сто от тях са чужденки - основно от България, Румъния, Украйна, Чехия, Русия и Полша, казва Вилхелм Еркенс от полицията в Дуисбург. Жените биват прехвърляни организирано в Германия, където им се отнемат документите за самоличност, а след това с бой и наркотици сводниците им ги "превъзпитават" - тоест, правят ги покорни и послушни. "Заплашват ги, че ако не се подчиняват, на семействата им в родните им страни ще се случи нещо лошо", разказва шефът на германския полицейски синдикат Ерих Ретингхаус.

Според официалната статистика, всеки ден 1,2 милиона германци търсят услугите на проститутки. Годишната печалба от този бизнес се изчислява на 14,5 милиарда евро.

АГ, ДАПД, ШпО, ДВ, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел
DW.DE


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар