*
Борба с вредителите

ДВЕТЕ ЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

|
ДВЕТЕ ЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

Дойче Веле
Файненшъл Таймс

Под и над повърхността България не е една и съща. Управляващите не спират да се хвалят с добрите макроикономически показатели, но в дълбочина нещата не изглеждат никак добре, пише "Файненшъл таймс".

Въпреки забавянето на икономическия растеж, България показва признаци на прогрес - особено, ако я сравним със съседните й страни: Гърция е на колене, в страните от бивша Югославия се шири безработица, а в Румъния политическите турбуленции нямат край, пише Нийл Бъкли на страниците на "Файненшъл таймс".

На повърхността...

"Ние сме истински остров на стабилност", хвали се българският президент Росен Плевнелиев. Същия рефрен припяват и други официални български представители - и ако искаме да сме честни, трябва да признаем, че всъщност са прави, продължава авторът. Въпреки че българската икономика се сви с 5,5% през кризисната 2009 година, България успя да се справи без чужда помощ, за разлика от Гърция, Румъния и Сърбия.Последваха 13 поредни тримесечия на икономически ръст, макар на моменти той да бе доста анемичен. Сега страната може да се похвали с бюджетен дефицит и обществени задължения, които са сред най-ниските в целия ЕС. Нещо повече дори: единствено България и още две страни-членки на Общността - Дания и Финландия, изпълняват напълно критериите от Маастрихт.

В страната няма масови протести срещу строгата политика на икономии и макар подкрепата за правителството на премиера Борисов да е спаднала в сравнение с 2009 година, на парламентарните избори догодина неговата партия може да стане първата от промените насам, преизбрана за втори мандат. "Не бива да подценяваме неговата харизма", казва в тази връзка директорът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов.

... и под нея

Въпреки тези успехи, под повърхността се долавя известно недоволство - заради състоянието на българската демокрация, заради незадоволителните резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията, заради липсата на допълнителни реформи в името на по-висок растеж. България си остава най-бедната държава в ЕС. Тя е и страната с най-ниската средна заплата.С помощта на европейските фондове управляващите успяват донякъде да съхранят усещането за напредък - въпреки бавния икономически растеж след кризата и необходимостта от ограничаване на държавните разходи.Правителството на премиера Борисов построи метро в София и стартира изграждането на автомагистрали и модернизирането на железопътни линии. А с Вежди Рашидов начело на културното министерство за пръв път от 80-те години насам страната модернизира театри и отвори нови музеи, отбелязва "Файненшъл таймс".

Само фасада

По-нататък в статията се казва, че високият рейтинг на управляващите може да се обясни единствено с харизмата на премиера Борисов. Някои от критиците му обаче отбелязват, че голяма част от българската преса е в ръцете на собственици, които са лоялни към правителството на ГЕРБ.В тази връзка се припомня, че миналия месец вицепредседателката на ЕК Нели Крус изпрати писмо на премиера Борисов, в което изразява загрижеността си от състоянието на медийната свобода в България. По-нататък е цитирана бившата главна преговаряща за България Меглена Кунева, която казва, че ако предприсъединителните преговори се водеха днес, то страната със сигурност щеше да се провали.

Политологът Евгений Дайнов пък припомня метафората за фасадната демокрация: "Дълго време българската демокрация беше само фасада, която блести. Днес вече виждаме първи опити за установяване на еднолично управление", предупреждава Дайнов.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар