*
Борба с вредителите

ДВЕ РОМЧЕТА РАЗКАЗАХА ИГРАТА НА СПЕЦОВЕТЕ ПО РОМСКИТЕ ВЪПРОСИ

|
ДВЕ РОМЧЕТА РАЗКАЗАХА ИГРАТА НА СПЕЦОВЕТЕ ПО РОМСКИТЕ ВЪПРОСИ

Двама четвъртокласници от Началното училище “Св. св. Кирил и Методий” в пазарджишкото село Черногорово са намерили портфейл с 300 лв. и са го върнали на собственика му. Децата са от ромски произход, а за доблестната им постъпка разказа класната им ръководителка Петрунка Станкова.
През голямото междучасие Иво Димитров и Илиян Караджов отишли да си купят закуски от близък магазин, когато до кошче за смет видели да се въргаля черен мъжки портфейл. Децата го взели и се върнали в училище, за да го предадат на учителката си. Тя го отворила и видяла вътре надиплени едри банкноти общо 300 лв. Имало още банкови карти и лични документи, по които открили собственикът и му върнали портфейла. Възрастният господин бил на седмото небе от щастие и нямал думи, за да благодари на малчуганите. За да възнагради честните деца, им дал по 10 лв. С парите те си купили сладкиши, а кметът на селото Емил Захариев ги завел на почерпка в „Макдоналдс”.

„Когато в голямото междучасие ги похвалихме пред цялото училище, останалите ученици бяха много впечатлени от постъпката им, а в часа на класния също коментирахме, че така трябва да постъпват и другите деца”, разказа пред “Монитор” класната ръководителка Станкова. Тя определи Иво и Илиян като много добре възпитани деца с родители, които държат на честните и добри прояви. Майката на едното момче е на гурбет в Кипър, а бащата изкарва прехраната на семейството като строител. И двете фамилии, като разбрали за случката, ги похвалили за честността им споделиха децата.

Иво всеки ден пътува от съседното село Тополи дол, където живее, а Илиян си е от Черногорово.

„Доброто е у всеки и може да се прояви в неочаквана ситуация. И в училище те са много добри ученици, с радост участват в празници, посветени на християнството, и неотдавна дори са коментирали в часа на класния темата за добрината и честността“, разказа началната учителка, която държи новините да не се пълнят само с лоши събития, а подобни безкористни постъпки да бъдат поощрявани. Двете момчета не се приемат като герои, но са горди и поласкани от вниманието към тях в училище. Иво и Илиян обичат математиката, единият иска да стане строител, а другият монтьор на коли. /БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар