*

ДВА ДНИ СЪДИИ СЛУШАТ СРС-ТА

|
ДВА ДНИ СЪДИИ СЛУШАТ СРС-ТА

Специални разузнавателни средства, събрани в няколко папки, прослушват два дни врачанските съдии. Днес след обяд пред обявения за ръководител на организирана престъпна група Йордан Тонов-Данчо Пръча и неговият защитник столичният адвокат Менко Менков съдия Лидия Крумова даде ход на записите от последната папка.
В прослушваните разузнавателни средства са главно разговори между двама от свидетелите на прокуратурата - Георги Петров-Акулата и Цветомир Атанасов-Гълъбака. В тях става дума за доста интересни взаимоотношения както помежду им, така и с обвиняемия Йордан Тонов, който бе арестуван през есента на 2008-ма година, заедно с една голяма група, обявена като престъпна, занимаваща се с трафик на хора, скланяне към проституция, трафик на наркотици, рекет. Записите на специалните средства са от 2007-ма, до края на 2008-ма година. Във втория ден на съдебното заседание Йордан Тонов отново заяви пред медиите, че делото срещу него е поръчково и той е арестуван именно в есента на 2008-ма, когато в Роман е имало избори, а него обявиха като купувач на гласове. Срещу единия от свидетелите на обвинението има присъда в Австрия именно за скланяне към проституция и той е осигурил трите свидетелки срещу Тонов, от които след това няма и следа, твърди и неговият защитник.
Адвокатът на поставения под домашен арест Данчо Пръча, който е видимо отстлабнал и с бастун се придвижваше из съдебната зала и коридорите на палатата, адвокат Менков заяви пред журналисти, че в края на днешното заседание те ще поставят две искания. Първото е да се изпратят до врачанската окръжна прокуратура всички протоколи от заседанията и се запита защо тя не е предприела действия, след като са били прослушвани направени преди повече от три години записи не се е сезирала за намиращите се в секретните документи данни за подготовка за убийството на Йордан Тонов и скланяне към лъжесвидетелство. Освен това, защитникът на Йордан Тонов подчерта, че ще поискат пълна разпечатка на разговорите на двамата свидетели Георги Петров и Цветомир Атанасов, за да се види дали те не са влизали в преговори с хора от Регионалното звено за борба с организираната престъпност - Враца, както и разговори с третия свидетел Христо Василев, който е скланян да лъжесвидетелства срещу Данчо Пръча. С изключение на още петима от бандата - Калин Петков, Милен Цонков, Никола Тодоров, Венелин Кръстев и Васил Иванов, останалите закопчани в средата на октомври 2008-ма година сключиха споразумение с прокуратурата и излежавайки по няколко месеца в ареста вече са на свобода, но това, според защитника, няма да попречи да оневини довереника му. Срещу Данчо Пръча е повдигнато най-тежкото обвинение за образуване и ръководене на престъпна група с цел наркоразпространение. Законът предвижда, ако бъде признат от съда за виновен, Пръча да остане от пет до петнадесет години зад решетките.
Съдия Лидия Крумова поясни, че след изслушването на СРС-тата, тя ще насрочи поредното, предполага се заключително заседание, на 6 и 7 октомври, като са резервирани още две дати - 31 октомври и 1 ноември.


ОЩЕ ОТ "СИНЯ ЛАМПА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар