*
Борба с вредителите

"ДОВЕРИЕТО НА САЩ Е ВИСОКО"

|
"ДОВЕРИЕТО НА САЩ Е ВИСОКО"

Дойче Веле

"В правоохранителната област сме достигнали своя връх на сътрудничество със САЩ", каза министър Цветан Цветанов след посещението си във Вашингтон. С него разговаря кореспондентката на Дойче Веле във Вашингтон Соня Каникова.

Първото Ви работно посещение във Вашингтон, посветено на сътрудничеството в сферата на правоохраняването беше през 2009 г. Сега приключва четвъртото Ви работно посещение в САЩ. С какво се отличи то?

През 2009 година се нуждаехме от кредит на доверие. Тогава очертахме пътната карта за изграждане на капацитет, който да бъде в интерес и на двете държави. Акцентите бяха върху регионалната сигурност на България и двустранното сътрудничество със САЩ. Няколко години по-късно, в края на току-що приключилото ми посещение, мога да кажа, че то беше и най-успешното. Причината е, че в това посещение можахме да отчетем реалните резултати от всичко, което бяхме договорили през 2009 година и от съвместната ни работа в продължение на четири години. Един важен резултат е откриването на офис на Службата на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) в България. Друг резултат е подписването на споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и борбата с тежката престъпност, което стана миналия месец по време на посещението на секретаря по вътрешна сигурност на САЩ Джанет Наполитано. Аз съм убеден, че с това споразумение ние действително надградихме комплексната сигурност както на България, така и на Съединените щати.

Във Вашингтон проведохте над 20 срещи с ръководителите на водещите американски агенции по сигурността и правоохраняването - ФБР, ЦРУ, ДЕА, "Сикрет сървис" - с президентски съветници по сигурността, с висши представители на държавната администрация, с конгресмени и сенатори. Какво означава този безспорно топъл прием, защото Вашингтон не е винаги толкова сърдечен?

Изключително силно сътрудничество. Мога кажа, че доверието, което имаме в правоохранителната област между двете държави в момента е на най-високите си нива за последните 20 години. През последните три години в България бяха директорът на "Сикрет сървис" Марк Съливан, директорът на ФБР Робърт Мълър, секретарят по вътрешна сигурност на Съединените щати Джанет Наполитано, директорът на ДЕА Мишел Лионхарт, помощник държавният секретар по наркотиците и правоохраната Уилям Браунфийлд, координаторът по въпросите на контратероризма Даниел Бенджамин, представители на ЦРУ, съветникът на президента Обама по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма Джон Бренън - това са много ясни послания за важността на нашето стратегическо партньорство. И освен партньорството, сега има и едно истинско приятелство между съответните правоохранителни агенции на двете държави.

Моята основна цел когато станах министър на вътрешните работи беше да отворя службите към евроатлантическо партньорство. Това постигнахме и аз съм много удовлетворен от оценките, които ни дават нашите партньори от САЩ, също от оценките, които ни се дават от Европол, от Интерпол и от отделни страни като Германия, Франция, Италия. Сега трябва да продължим по същия път. По-голямата сигурност в България ще е важна и за привличането на повече инвестиции, и за превръщнето на България в център за регионални инциативи за сигурността.

При това близко сътрудничество, има ли конкретни планове за съвместни операции срещу организираната престъпност или трафикa на наркотици и хора?

Само за тази година обмяната на информация между България, САЩ, Испания и Великобритания доведе до задържане на над 5 тона кокаин. Обменът между България, САЩ и Италия доведе до успех в разследването на една емблематична фигура на преходния период в България - Евелин Банев-Брендо. Заедно с италианската мафия, той и неговата група годишно са прекарвали около 40 тона кокаин от Южна Америка за Европа. Тук трябва да спомена и операция, реализирана с ДЕА, която започна в Съединените щати тази седмица, като девет човека бяха задържани в САЩ, шест човека бяха задържани в петък в България, сред тях една жена, издирвана и от Интерпол. Със "Сикрет сървис" имаме проведени много операции, свързани със скимиращите устройства. Съвместните операции се планират постоянно; обмяната, която правим в реално време, допринася за това. Ще има съвместни операции срещу порносайтовете, които са свързани с педофилията, и операции свързани с трафика на хора и тероризма. Ние например получихме изключително важна подкрепа от САЩ след терористичния акт в Сарафово.

Относно разследването на този терористичен акт - какво интересува най-много американската страна във връзка това разследване и неговите резултати, имаше ли разговори за това, кой стои зад терористичния акт?

Разбира се, че част от разговорите, които водих с колегите от Съединените щати, бяха свързани с разследването по терористичния акт в Сарафово. Изказах огромна благодарност на колегите от агенциите на САЩ, защото на втория час след терористичния акт те бяха на място заедно с мен и колегите в Сарафово. Тяхната помощ беше изключително ценна, защото ние се нуждаехме от бързи насрещни проверки на всички данни, свързани с извършения терористичен акт. Разследването тече и в момента; няма как без партньорство да се прави разследване, което сочи подготовка в чужбина и извършители на акта, които не са граждани на България и не живеят в България; без партньорство няма как да се стигне до разкриването на това престъпление.

Имаше ли въпроси докъде е стигнало разследването?

Мога да кажа, че разследването тече в много добри темпове, имаме определен напредък, всичко това се споделя и с нашите евроатлантически партньори, и мога да кажа, че имаме вече и яснота относно лицата - колко са били участвалите в този терористичен акт лица. Разбира се, имаме и предположения вече изведени на база на всичко това, което сме събрали към настоящия момент като доказателства, и за това кой би могъл да стои зад този терористичен акт. Но това са теми, които разбира се на един определен етап ще бъдат оповестени. За мен по-важно е да не пречим на разследването и изнасянето на информация, свързана с разследването, да не попречи на последващите действия, свързани с това разследване.

Имахте ли някакви разговори по въпроси на енергийната сигурност? Имахте ли реакции за включването на България в "Южен поток"? Знаем, че САЩ винаги са изразявали критичната си позиция за този газопровод.

По принцип бяха маркирани и тези теми, защото те са част от сигурността на една държава, но водените от мен разговори не бяха с подобна насоченост. Така че не бих искал да навлизам в тази проблематика. Детайли предполагам ще бъдат дискутирани на срещата с президента Обама. Фокусът на моето посещение определено беше по-профилираната част, относно правоохранителната система.

Има ли развитие за включването на България в безвизовия режим на САЩ?

Не бих искал да се ангажирам с нещо конкретно в тази посока. Има критерии, които трябва да се покрият, за да може за една страна да отпадне визовата преграда. Това може да стане когато намалее броят на отказите за визи за САЩ за български граждани. Към настоящия момент този процент е над 10, тоест има още много да се желае.

Предстоящото посещение на българския премиер - какво очаквате от срещата между Борисов и Обама?

Посещението е ясен знак за надграждането на двустранните отношения и за изграденото доверие на много високи нива в много области. Вече казах, че в правоохранителната област сме достигнали своя връх на сътрудничество. Освен това стратегическо партньорство и приятелство, което е изградено и е от полза за двете държави, ние искаме да надградим и да отидем в по-напреднала фаза и в политически план.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар