*
Борба с вредителите

ДОНЧО ДОНЕВ ПРЕД NOSTRABET: НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРАВЕН САМО ПО ЕДИН НАЧИН

|
ДОНЧО ДОНЕВ ПРЕД NOSTRABET: НАЦИОНАЛНИЯТ ОТБОР МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРАВЕН САМО ПО ЕДИН НАЧИН

Дончо Донев е ставал два пъти шампион на България с един от най-силните отбори на ЦСКА в историята, в който беше съотборник с Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов. Донев обаче е играл и за вечния враг Левски. Любопитно е, че с екипа на „сините“ той побеждава ЦСКА с 5:0 във финала за Купата. Тогава феновете се шегуваха, че с този резултат Левски е направил подарък на „червените“ за 50-годишния им юбилей.

В интервю за Nostrabet.com Дончо Донев дава мнение по двете актуални теми от последните дни – националния отбор и завръщането на Любо Пенев на „Българска армия“.

Г-н Донев, благодаря Ви, че приехте поканата ни за разговор. Как сте, как се пазите от вируса?

-        

-       Благодаря и аз, че ме потърсихте. Чувствам се добре и се пазя като играя и мачове на малки врати, когато позволяват. Все пак футболът не може да се забрави. Иначе не свалям маската от лицето си, избягвам да ходя на места с много хора и скоро ще се ваксинирам.

-        

-       Вие сте президент на Асоциацията на българските професионални футболисти, но в последно време нищо не чуваме за нея?

-        

-       В условията на пандемията малко е позатихнала дейността ни. Но ние не сме спирали да работим по нашите програми и инициативи, и скоро очаквайте новини.

-        

-       Как видяхте националите срещу Италия?

-        

-       Мачовете бяха два, в първия срещу Швейцария подходихме с голям респект, но не искам да си спомням и да говоря за него. Срещу Италия показахме едно по-различно лице, добре се защитавахме, пресирахме ги дълбоко. Затруднихме един далеч по-класен тим, но реалността е такава, че класата на Италия се оказа решаваща за крайния изход.

-        

-       Покриват ли се Вашите очаквания с показаното от държавния тим?

-        

-       Вижте, трябва време на новия ни отбор, на новия треньор. Необходимо е играчите да излизат спокойни и концентрирани, да повярват в себе си, да повярват, че могат да играят добър футбол и да изпитват удоволствие от футбола, който играят.

-        

-       И Вие ли смятате, че липсва качество и изборът на селекционера е ограничен?

-        

-       Напротив. Ние разполагаме с млади добри играчи, както тези, които излязоха от младежкия тим, както тези в момента при младежите, има такива и при юношите. Сякаш свикнахме през последните години да казваме, че националният отбор е слаб, а не трябва да е така и не е така.

-        

-       Как тогава ще тръгнем нагоре?

-  Аз мисля, че посоката оттук нататък ще е нагоре. Но за да успеем, има само един начин. Три години да се даде шанс на едно ядро от 14-15 млади футболисти и покрай тях да има 7-8 други, за които треньорът е преценил, че са в най-добро моментно състояние. Само така ще извлечем футболни дивиденти от националния.

- Ясен Петров ли е човекът, който може да го постигне?

- Познавам Ясен и знам какво може. Играчите го обичат, вярват му и са зад него. Остава с времето да реализира своите идеи и виждания.

- Какво очаквате от гостуването на Северна Ирландия?

- Сега не трябва да мислим сега за резултати и не бива да сме с големи очаквания в тези световни квалификации, за да не претърпим огромно разочарование. Трябва да се стремим с всеки изминал мач да подобряваме игровия си облик и стил, да сме постоянни, да се надгражда.

- Да преминем към другата гореща новина от последните дни. Какво ще е бъдещето на ЦСКА София под ръководството на Вашия бивш съотборник Любо Пенев?

- Любо Пенев ще повиши нивото на ЦСКА. Той е сред нашите най-добри треньори в момента, които се намират в прекрасна възраст за тази професия. Заедно с Илиан Илиев, Ясен Петров, Петър Хубчев, Николай Киров, който е по-млад, да не изреждам още имена, за да не обидя някой.

- Може ли ЦСКА София да спази сезона, като елиминира Лудогорец в турнира за Купата на България и впоследствие вдигне трофея?

- Много трудно ще е за „червените“ в два мача да отстранят Лудогорец. Ако ЦСКА не бяха направили тези трансфери с Али Соу и Валентин Антов, и си бяха запазили състава, щеше да е друго. Тогава щяха да са по-боеспособни, да разполагат с по-големи шансове срещу тима от Разград за Купата и да са още в играта за титлата.

- Възможно ли е именно Любо Пенев в перспектива със своя тим да прекъсне тоталната шампионска хегемония на Лудогорец?

- С Любо Пенев ЦСКА ще си стъпи на крака, но какво ще се случи през следващия сезон няма как да знаем. Иначе доста дълга стана тази доминация на Лудогорец, цели 10 години. Математически погледнато, вече трябваше да е приключила, но още няма кой да бутне отбора от върха.

- Г-н Донев, как ще се справи Левски без Робърта?

- Левски е в незавидно финансово състояние и бе принуден на този трансфер. Играч като Робърта няма как да не липсва, но притиснат от задължения – към институции, играчи и т.н., Левски нямаше избор.

- Вижда ли се светлина в тунела за „сините“?

- Виждат се и хубави спортно-технически неща, вижда се един по-можещ Левски в сравнение с есента, който със сигурност ще остане докрая в битката за седмото място. Не отива за отбор като Левски, да говорим, че ще бори за такова класиране, но представянето им е следствие на проблемите им, които ги връхлетяха още миналата пролет.

https://nostrabet.com/doncho-donev-nacionalniyat-otbor-mozhe-da-bade-opraven-samo-po-edin-nachin/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар