*
Борба с вредителите

ДОГАН: КАЗУСЪТ "ДЕЛОВ" ДА СЕ РЕШАВА НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ

|
ДОГАН: КАЗУСЪТ "ДЕЛОВ" ДА СЕ РЕШАВА НА НАЦИОНАЛНО РАВНИЩЕ

Необходим е общ прочит на нашата, Балканската история, а общ прочит означава историците от Балканските държави да седнат, да погледнат алтернативно на въпроса за победители и победени, за освободители и освободени - така коментира лидерът на ДПС Ахмед Доган в Кърджали казуса с въздържанието на общинските съветници от движението да приемат освободителя на града генерал Васил Делов през Балканската война за почетен гражданин. Доган бе в Кърджали като делегат в последната от поредицата областни конференции на ДПС.

Според лидера на ДПС общият прочит на Балканската история „предполага да се съобразиш не само със своята политическа целесъобразност, но и с другостта на съседа. Означава не само да издигнеш в правило едно военно събитие, но да включиш в него и човешките измерения, защото всяка война е свързана с много страдания". По думите на лидера на ДПС самият факт, че въпросът за героиката на Балканската война не е решен до Втората световна война, по царско време, не е решен и по време на тоталитарния режим, най-малкото би трябвало да подскаже, че той е много дълбинен, засяга не само лоялността към държавата и държавността, но засяга и все още неизличими спомени за ужасите на Балканската война.

Според него казусът „Делов" може да се постави само на национално равнище, от президента на републиката. Лидерът на ДПС изрази съмнение, че парламентът е в състояние да реши правилно този въпрос и уточни, че от гледна точка на целостта на държавата под „правилно" разбира позоваването на обединяващи принципи, а не търсенето на повод за разделителни линии и противопоставяне. Според Доган самото поставяне на въпроса на този етап крие опасност от ерозиране на самата държавност. „Защото Балканската война е не само война на победители и победени, а война за етническо прочистване и други форми, които по-късно ние определихме като различни вариации на възродителен процес", коментира още лидерът на ДПС.

По думите му напоследък имало анти-ДПС стратегия в една анти-ДПС кампания и тя имала две измерения. Едното било свързано с твърдения като тези на академик Георги Марков, според когото ДПС прокарва неоосманизма в България, а другото - свързано с твърденията, че ДПС едва ли не е проводник на радикалния ислям, визирайки се случая с имамите в Пазарджик. Според Ахмед Доган подобни твърдения се опитвали да сатанизират образа на ДПС и да захранват с енергия „различните национализми" във връзка с предстоящите избори.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар