*
Борба с вредителите

ДО 2020г. В БЪЛГАРИЯ ЕДНА ПЕТА ОТ МЛАДЕЖИТЕ ЩЕ СА ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД

|
ДО 2020г. В БЪЛГАРИЯ ЕДНА ПЕТА ОТ МЛАДЕЖИТЕ ЩЕ СА ОТ РОМСКИ ПРОИЗХОД

България е подобрила малко усвояването на европейските средства, но целта не е достигната. В най-бедната и най-бързо застаряващата страна в Европа до 2020 г. всеки пети от младите хора ще бъде от ромски произход, пише "Дойче веле".
За постигнатия през 2012 г. ръст на българската икономика със скромните 1,7 % решителна роля е изиграло усвояването на европейските фондове за страната. На тях се дължи повече от 90 на сто от растежа на БВП през 2012-та, сочат изводите от прилагането на модела "Сибила" за оценка на въздействието на европейските фондове върху българската икономика. Подобреното усвояване на европейските пари се е превърнало в основен фактор за българския растеж, категоричен е шефът на Института за икономическа политика Ясен Георгиев. През новата 2013 година ръстът няма да надвиши 2 процента при необходими най-малко 4 на сто за обуздаване на растящата безработица, допълва икономистът.

Прекрачването на прага на „7-милионния българин“ в посока надолу е един от маркерите на 2012-та, който вещае бъдещи беди. „Най-бедната и най-бързо застаряващата нация в Европейския съюз ще изпитва нарастващи проблеми в социалната област и пенсионното осигуряване. Изследване на Световната банка предрича, че до 2020 г. една пета от младите хора в България ще са от ромски произход. В случай, че не бъде постигнат прогрес в прекъсването на порочния кръг на ромското социално и особено образователно изключване, перспективата е за сериозно увеличение на и без това стряскащата младежка безработица от 25 процента. А това означава нарастване на социалните плащания за сметка на инвестициите в икономиката с всички последствия за потреблението и стандарта на живот“, предупреждава Ясен Георгиев.

Не само най-бедна - България е и най-бързо застаряващата страна в Европа Известно е, че в годината на избори реформи не се правят, а държавната кесия се развързва за социални харчове и пенсионни увеличения. Затова и шефът на Института за икономическа политика не очаква съществена промяна на ситуацията в страната. В икономически аспект свиването на основните пазари за износ на български стоки, особено за Германия, ще повлияе стагниращо на редица производства на стоки и услуги в страната. "Очаквам скромно нарастване на националната икономика с процент и половина и БВП от около 42 милиарда евро. Това е крайно недостатъчно за създаване на нови работни места, за което е необходим поне три пъти по-висок темп на стопански растеж", казва експертът.

Безработицата в страната ще се задържи на сегашното си ниво от около 13 %, а стагнацията на потреблението ще продължи под формата на откази от кредити и на отлагания на покупките с дълъг срок на изплащане. Дефицитът ще се движи около 1,1 млрд. лева, което е отличен показател на фона на случващото се у нейните по-близки и по-далечни съседи. Ако няма нов шок в цените на горивата, инфлацията няма да надхвърли 4 процента на годишна база. "И това е една от малкото добри новини за икономиката и за свиващите се бюджети на домакинствата в България“, обобщава шефът на софийския Институт за икономическа политика Ясен Георгиев./БЛИЦ


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар