*
Борба с вредителите

ДНЕС Е ВАСИЛОВДЕН

|
ДНЕС Е ВАСИЛОВДЕН

Българската православна църква чества и Обрезание Господне на този ден
На 1 януари всяка година Православната църква чества Новата година, големия християнски празник Обрезание Господне и прославя един от стълбовете на Христовата вяра Свети Василий Велики - Василовден. Св. Василий Велики - един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес.
На него принадлежи идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на христовия закон за любовта и прошката. Василий е роден през 330 г. в град Кесария (Кападокия), в знатно ромейско семейство. Богат, многолюден и уважаван бил неговият род. Близките му вярвали в Бог, правили много добрини на хората. Самият Василий като дете бил невероятно
умен и надарен.

Обучавал се в най-елитните училища, петнадесет години учил в Атина. Преподавал в родния си край красноречие. На 30 години с приятелството и подкрепата на св. Григорий Богослов се отдал на съзерцание и бил кръстен в река Йордан. Завърнал се, за да помогне за организирането на църква в Кесария. Още преди да стане епископ, добила известност неговата Василияда - цяло селище от благотворителни заведения за бедни, истински град на милосърдието и вярата.

За неговата смърт е запазен следният разказ: Когато легнал на смъртния си одър, св. Василий, който през целия си живот непрекъснато боледувал, извикал еврейския лекар Йосиф, който имал способността да предвижда смъртта на своите тежко болни пациенти. Йосиф казал на близките на светеца, че ще умре същия ден.

Св. Василий много обичал този благочестив юдеин и искал да го покръсти, но никакви доводи на св. Василий не помогнали за неговото обръщане към истинската вяра. Св. Василий горещо се помолил на Бога да продължи живота му с няколко часа заради спасението на евреина. И Бог чул молбата му. Той извършил последната си литургия и кръстил лекаря Йосиф.

Същият ден вечерта на 1 януари 379 г. той умрял на 50 години. Смъртта на св. Василий Велики предизвикала дълбока печал у всички християни, юдеи и езичници, на които той сторил много добрини през живота си.

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена Света Василиева Литургия. В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” с благословението и при молитвеното присъствие на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, от 10.00 часа, Василиевата Света Литургия ще отслужат архиереи от Светия Синод на БПЦ. След Светата Литургия Патриарх Максим ще оглави лично молебен за здравето и благоденствието на православния български народ през Новата 2012 година и ще отправи своя патриаршески благослов. На този ден именници са Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Веско.


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар