*
Борба с вредителите

ДИВА ЯГОДА – НА РАЗМЕРИ - МЪНИЧКА, НА ПОЛЗИ – НЕЗАМЕНИМА

|
ДИВА ЯГОДА – НА РАЗМЕРИ - МЪНИЧКА, НА ПОЛЗИ – НЕЗАМЕНИМА

Витаминозен плод със скромни размери, но не само! Така започва описанието на ползите от дивата ягода. Освен пресните плодове, листата от растението се използват за лечението на различни чернодробни и храносмилателни проблеми и помагат и при сърдечно-съдови заболявания.

Когато дивата ягода се използва като билка, се употребяват най-често листата й. В тях, както и в плодовете, се съдържат танини и витамин С. Листата се берат, докато са още млади и зелени – в периода май-август. Сушат се и след сушенето придобиват бледозелен цвят. Нямат мирис, а на вкус са леко горчиви. Приготвената от тях запарка помага при диария, при стомашни неразположения и спазми.

Лечебните свойства на листата от дива ягода се използват ефективно и при високо кръвно налягане, както и за забавяне на сърдечния ритъм. Не без значение е и противовъзпалителното свойство на билката, което я прави незаменим природен лек при подагра, болни бъбреци, чернодробни инфекции и гастроинтестинални болки.

В същото време, пресните диви ягодки с миниатюрни размери укрепват имунитета, препоръчват се при хроничен запек, при стомашна язва, за подобряване на храносмилането и за облекчаване на атеросклерозата.

Под формата на лапи в народната медицина растението се използва при кожни обриви и хемороиди.

Когато се приготвя лек от плодовете на дивата ягода, това може да стане по няколко начина. Чаят от сушени плодове се приготвя, като една шепа от тях се заливат с половин литър вряла вода и се оставят да престоят за няколко минути. Препоръчва се като лек срещу запек.

След намачкване на пресните плодове пък се получава сок, ефикасен при ревматизъм и гликемия, а консумацията на плодовете директно подобрява функционирането на черния дроб и понижава лошия холестерол.


ОЩЕ ОТ "ЗДРАВЕ И КРАСОТА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар