*
Борба с вредителите

ДИМИТЪР ПИРГОВ ПРЕД NOSTRABET: ОБРЕЧЕНИ СМЕ КАТО ФУТБОЛНА НАЦИЯ, АКО НЕ ЗАЛАГАМЕ НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ

|
ДИМИТЪР ПИРГОВ ПРЕД NOSTRABET: ОБРЕЧЕНИ СМЕ КАТО ФУТБОЛНА НАЦИЯ, АКО НЕ ЗАЛАГАМЕ НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ

Централният бранител на ЦСКА 1948, Димитър Пиргов, даде ексклузивно интервю за сайта.. В него той заяви, че „червените“ се целят в подобряване на класирането на клуба от предишния сезон в efbet Лига, което включва и евентуално преследване на квота за европейските клубни турнири за догодина.

Пиргов смята, че моделът на ЦСКА 1948, включващ налагането на редица млади играчи, е единственият начин, по който българският футбол може да тръгне отново нагоре. Като бивш играч на Левски той не пропусна и да сподели не особено приятните чувства, които го обземат във връзка с голямата несигурност и нестабилното положение на столичния гигант.

Здравей, Митко! Сезонът вече е само на две седмици разстояние. Как протича подготовката на ЦСКА 1948 по твои наблюдения?

На този етап най-важното е, че всички сме здрави. Подготовката преминава нормално, с повече физическо натоварване. Надяваме се да продължим по този начин и да сме готови за старта на идващия след 2 седмици сезон.

Завършихте миналата кампания по впечатляващ начин. Какви са целите през този сезон?

Със сигурност амбициите ще са високи. Ще се целим в по-добро класиране спрямо миналата година. Няма да бързаме обаче, имаме доста млади играчи в отбора, които трябва да натрупат опит в професионалния футбол. Трябва да се опитаме да направим добра сплав между опитни и млади и така да се представим на един добро ниво.

Имате ли идея да атакувате за Купата на България, за да достигнете до евроквота?

Със сигурност всеки играч има желание да излезе и да покаже качествата си в Европа. Дали чрез първенството или Купата, за нас няма значение. Като отбор е най-важно да се доберем до евентуална квота за европейските клубни турнири.

Ти си сред най-опитните в състава на „червените“. Удоволствие или допълнително напрежение носи големият ти опит, с оглед на многото млади играчи в отбора?

Никога не съм се стремял да бъда лидер в класическия смисъл. Винаги се стремя да помагам на по-младите играчи и да давам максимума от себе си, за да помагам на клуба и отбора.

Готови ли са младоците да вземат „диригентската палка“?

Качества със сигурност имат. За вземането на диригентската палка не мога да кажа все ще, времето и мачовете ще покажат. Безспорно са момчета с възможности, а и вече натрупаха една година стаж в efbet Лига. Мисля, че сега ще се представят на по-добро ниво от миналата година.

ЦСКА 1948 е сред трите тима, които заложиха на стратегията с налагане на български играчи и на доста талантливи юноши. Смяташ ли, че тази тенденция ще се разпростре и в мисленето на другите клубове?

Лично мое мнение е, че това е единственият правилен път, за да вдигнем нивото на мъжкия национален отбор и на българския футбол като цяло. Няма как да не се залага на млади български играчи и да очакваме, че изведнъж ще дойдат отникъде качествени такива. Трябва да им се дава по-дълго време шанс, за да трупат самочувствие и да покажат на какво са способни.

Сред проблемите у нас вероятно е, че много от клубовете не разполагат с необходимото време, за да чакат младите да се развиват. За мен това е грешна стратегия. Ако не налагаме безспорно талантливи състезатели, то няма начин да успеем като футболна нация.

Пандемията ли беше в основата на тази промяна?

Говорим си доста често с опитните играчи у нас и наистина тази пандемия удари тежко тези, които финансират родния футбол. От друга страна, това може да е за добро, тъй като по този начин ще се даде шанс на повече млади играчи да покажат на какво са способни.

Забелязва ли се напредък в работата с юноши у нас? Виждаме, че резултатите на юношеските гарнитури през последните години се подобриха значително..

Следейки младежкия национален отбор, най-важното е, че всички състезатели играят мъжки футбол и то редовно. Може би и като играят със своите връстници това им помага да си развият качествата допълнително.

За школите нямам конкретно мнение. Мисля, че имаме много резерви и в това отношение, защото не се извлича максимума. Може да се инвестира още много в кадри и бази. Има какво да се желае от българските школи.

Започвате сезона с дерби срещу ЦСКА, по подобие на миналата кампания. По-специален ли е този мач за теб, с оглед на настоящата ти клубна принадлежност и миналото ти с екипа на Левски?

За мен лично е мач като всеки друг. При победа ще вземем три точки. Да, зарядът е по-висок, но за мен лично единственото, което е важно, е крайният успех, не съперникът.

Бъдещето на „синия“ клуб е доста дискутирано в последните месеци. С какви емоции приемаш приказките за фалит?

Чисто информативно знам толкова, колкото и вие, четейки вестници и новини. Не е приятно, не само защото става въпрос за Левски, за който и да е клуб да ставаше дума нямаше да е оптимално. Надявам се да се намери спасение, но ако не се намери финансова сигурност, то вероятно ще се стигне и до логичен фалит.

Доста клубове в последните години са изпитвали подобни трудности, бидейки на ръба на фалита. Има ли лек срещу този феномен и крие ли се той именно в по-добрата употреба на школите?

Ами мисля, че ако дадем шанс на талантливи родни кадри, за сметка на прехвалени чужденци, то това ще е само в плюс на родните клубове. Това ще облекчи и бюджетите на клубовете. Генерално ще е една важна крачка в правилната посока за родния футбол.

Има ли кой да спре Лудогорец по пътя към титлата?

Силно се надявам да има по-сериозна конкуренция, но с оглед на нивото в efbet Лига, то ми изглежда сигурно, че те отново ще са шампиони. Това поне е моето мнение.

Да завършим и с темата за националния отбор, през твоята призма. Ще тръгнем ли нагоре под ръководството на Ясен Петров?                                                                                       

Вижда се, че има спокойствие в главите и играта на футболистите. Разбира се, ще е нужно време, няма как да станат с магическа пръчка нещата. Може би на този етап има някакъв лек проблясък в представянията, но има нужда от много работа и спокойствие в отбора. Времето ще покаже какво ще се случи.

Цел ли е пред теб отново да намериш място сред избраниците на националния селекционер?

Аз гледам да съм максимално подготвен и полезен за клубния си тим, а оттам насетне, ако селеционерът реши, че мога да допринеса с нещо, то ще приема на драго сърце.

И за финал – какво си пожелаваш в личен и професионален план до края на годината?

Пожелавам на себе си и на всички хора здраве и възможно най-скоро да преборим тази пандемия. Надявам се този вирус да остане само един лош спомен. Другото може да се постигне с труд и работа.

 https://nostrabet.com/dimitar-pirgov-trqbva-da-zalagame-na-mladi-futbolni-talanti/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар