*
Борба с вредителите

ДИМИТЪР ДИМИТЪР – ХЕРО ПРЕД NOSTRABET: ИЗГЛЕЖДАШЕ МИ КАТО УТОПИЯ МЪРИ И ЛЕВСКИ ДА ПОСТИГНАТ ПОДОБНИ УСПЕХИ

|
ДИМИТЪР ДИМИТЪР – ХЕРО ПРЕД NOSTRABET: ИЗГЛЕЖДАШЕ МИ КАТО УТОПИЯ МЪРИ И ЛЕВСКИ ДА ПОСТИГНАТ ПОДОБНИ УСПЕХИ

Един от най-реномираните български треньори, Димитър Димитров-Херо, даде ексклузивно интервю за спортния портал Nostrabet. Специалистът даде оценката си за изминалия сезон в efbet Лига, споделяйки, че за него нивото на кампанията в нейната цялост е било по-скоро средно. Димитров изтъкна феноменалното представяне на Левски през втория полусезон като най-позитивната изненада.

 

Бившият наставник на Лудогорец завърши с темата за националния отбор, изразявайки надеждата си за по-добри игри и резултати в предстоящите мачове със Северна Македония и Грузия. Херо обаче добави, че нищо няма да се промени, докато не подобрим качеството играчите, които градим по школите.

 

Здравейте, господин Димитров! Сезонът завърши преди няколко дни официално. Каква Ви е цялостната оценка за кампанията?

 

Не бих казал, че имаше кой знае колко положителни неща през този шампионат, с изключение на представянето на Левски през втория полусезон. Мисля, че тимът изненада доста хора с игрите си, а спечелването на купата беше един бонус и добър завършек на всичко. Смятам, че първенството беше на средно ниво като за българските стандарти.

 

Какво Ви изненада приятно и кое не толкова приятно?

 

Представянето на ЦСКА през втория полусезон беше акцентът в негативен план. Те играха много под своите възможности и качествата, които играчите притежават.

 

Лудогорец, ЦСКА, Левски и Ботев Пловдив се оказаха тимовете, които ще представляват България в Европа. Логично ли е това, с оглед на представянията?

 

Като цяло, да. Може би отборът на Черно море имаше добро представяне и той също заслужаваше да намери място в тази група.

 

Може ли да видим отново три български отбора в групите на европейските турнири?

 

Вижте, Станимир Стоилов сам си каза, че очакванията ще покачат неимоверно, но Левски все още не е това страшилище. Видя се, че липсва каквато и да е дълбочина в състава. Скамейката е много къса и излизането дори на 1-2ма изпълнители се отразяваше пагубно на представянето на терена. На Левски ще са нужни още 1-2 трансферни прозореца, за да се надгради и да стигне нивото, което се очаква.

 

Появиха се информации днес в медиите, че лично Станимир Стоилов се е съветвал с Вас за селекционния процес. Има ли нещо вярно в това?

 

Вижте, ние сме приятели от много години с него и през това време сме се допитвали неведнъж един друг за трансферни цели. Имаме си доверие и това е съвсем нормално. Давал ми е футболисти да гледам и да си дам мнението, но в крайна сметка финалното решение винаги е  било негово. Има ми доверие, но нашите отношение и по принцип винаги са би много чисти и коректни и затова доверието е взаимно. Съвсем нормално е да има подобно допитване.

 

Ще добави ли възраждането на Левски допълнителен блясък към борбата за челните места за идната кампания?

 

Преди малко отговорих, че на Левски му трябва още малко дълбочина в състава, за да говорим за нещо подобно. В момента в клуба няма такава дълбочина, което е проблем. При Лудогорец, например, е налична огромна широчина, а това е решително по време на дългия сезон.

 

Ако трябва да съм откровен, Левски надскочи с много очаквания, включително и моите очаквания. Мислех, че борбата ще е за топ 6, а не за третото място. Да не говорим за успеха за Купата на България. Когато Мъри заставаше начело, мислех, че подобни неща са по-скоро утопични. Те надскочиха себе си и изиграха много силен втори полусезон.

 

„Сините“ спечелиха Купата на България във финала с ЦСКА. Добра реклама ли беше този мач за родния шампионат?

 

Атмосферата на стадиона беше страхотна и беше много приятно да се види. Като качество на играта обаче не мога да кажа, че съм по някакъв начин очарован. Смятам, че и всички специалисти ще потвърдят това. Много трудно се създаваха голови положения. Мисля, че Левски заслужено спечели мача, но като цяло двубоят не беше съзидателен и конструктивен.

 

Може ли силният Левски да събуди ЦСКА?

 

Предполагам. Видяхме острата реакция на феновете на ЦСКА, които останаха много недоволни от играта и от последните няколко години. Знаете, че в Левски и ЦСКА всичко, освен първото място, е провал. Няма как някой да е доволен на второто място. Всеки един от тези грандове ще търси максимума и това ще доведе до сериозна конкуренция помежду им. Надявам се те да се противопоставят и на Лудогорец.

 

В Пазарджик се заговори, че италианският легион ще се прехвърли там. Как приемате подобни новини след случилото се с Царско село?

 

Не са много сериозни подобни изпълнения. Разбирам, че търсят място под слънцето. Това обаче трябва да е сериозен сигнал за работата ни в детско-юношеските школи. Футболисти, които са отхвърлени практически отвсякъде, идват тук и стават основни играчи. Някои от тях дори стават звезди, което говори красноречиво за нивото на родния футбол. Надявам се школите ни да се представят по-добре и да стават по-продуктивни, за да не говорим за нюанси като Царско село и Хебър.

 

Защо не се взема пример от клубове като Септември, които са еталон за силна работа с юноши?

 

Няма нищо лошо, но истината е, че няма как да гониш високи цели само с подобни момчета. Просто нямаш никакви шансове. Разликата е много сериозна и това се видя дори по време на европейското първенство до 17-годишни преди броени седмици. Това е много силно наше поколение и разликата с Нидерландия и Франция беше огромна. Проблемът е в изграждането на играчите в школите.

 

Да завършим с националния тим. Започват мачовете в Лигата на нациите. Какво очаквате от мачовете със Северна Македония и Грузия?

 

Като всеки българин и аз очаквам да имаме добри представяния и резултати. Мачовете вече ще покажат дали тези очаквания са оправдани, или не. В този момент не може да се похвалим със силни игри. Приемаме, че досега имаше период на изчистване на схеми и оформяне на гръбнак на националния отбор. Сега, след като и Ясен го каза, надявам се, че ще се търсят и постигат сериозни резултати. Това ще предизвика силен отзвук и в чужбина за работата на българския футбол като цяло. Националният ни тим е отражение на футбола ни. 

 

Какво говори за тима ни, след като много момчета направиха трансфери зад граница последно време, но не могат да се наложат в съответните тимове?

 

За това и говоря – за изграждането на играчи в школите. Когато имахме силни представяния, знаете, че футболистите ни играеха в Барселона, Порто, Спортинг Лисабон, Щутгарт и други. Те бяха водещи имена в тези тимове, а сега не може да се похвалим със същото.

 

Видяхте ли в изминали мачове повод за оптимизъм за вземане на първото място?

 

Като всеки българин и аз се надявам. Не съм баба Ванга, за да кажа, че ще завършим първи в групата. Да, Северна Македония ще е сериозно изпитание, след като показаха сериозно израстване във футболен аспект през последните години. Не трябва да се подценява и Грузия, в никакъв случай. Запознат съм с техния футбол и качествата на играчите им. Единствено Гибралтар не поставям в тази категория. С тези два отбора със сигурност ще имаме проблеми, но дано завършим първи.

 

Господин Димитров, може ли да Ви видим обратно край страничната линия отново скоро?

 

Първо трябва да получа предложение. За изминалите месеци получавах оферти само от чужбина, но бяха от дестинации, които не ме привличаха. Затова съм си и у дома. След Арда не съм има предложения от български клубове.

 

Какво си пожелавате до края на 2022-а година?

 

Пожелавам си, разбира се, да съм здрав и да мога да работя. Сега се чувствам далеч по-подготвен, отколкото в началните години на треньорската ми кариера. Тогава обаче резултатите бяха изключително добри, докато сега нямам покани за работа. Все пак, важното е, че сега се чувствам далеч по-подготвен, отколкото преди няколко години.

https://nostrabet.com/

 


ОЩЕ ОТ "НОВИНИТЕ ОТ ВРАЦА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар