*
Борба с вредителите

ДИМ, ДИМ, ДИМ ДА ВИ НЯМА!

|
ДИМ, ДИМ, ДИМ ДА ВИ НЯМА!

Колкото по-тесен става пазарът, толкова повече играчите на него се стремят да го обхванат целия: по хоризонталата, по вертикалата, даже на диагонал. Нищо чудно, че се случва и при цигарите. Загрижена за здравето на гражданите си, Европа анатемоса пушачите, а България плътно я последва. Акцизите се вдигат, цените също, пушенето е все по-забранено, а за капак кризата кара хората да си спомнят култови реплики като "пари за цигари няма, ти хляб искаш". За да запази дела си на пазара, да го увеличи възможно най-много, да обхване печалбите от целия процес и да бетонира позициите си в България, отскоро частният "Булгартабак" предприема мерки. Замислени глобално и осъществени локално. Поредната от тях вече е в ход: настъпление в продажбите на дребно чрез мрежа от собствени павилиони в цялата страна. Не че клиентите ще започнат да пушат повече. Просто "Булгартабак" ще продава повече. А няма как това да стане без част от хората, които сега продават, да изчезнат. Като дим.

Македонската пушилка

Дим на някои места вече има. В Благоевград "Булгартабак" навлиза в търговията на дребно. Но без състезание.

Ето и каква е историята. В началото на май "Булгартабак трейдинг" (дъщерна на холдинга фирма, създадена още от държавната му ера с цел собствена дистрибуция) подава до общината в югозападния град "инвестиционно предложение" да постави преместваеми обекти (павилиони, хладилни витрини и кафе машини) основно за продажба на цигари и вестници на територията на града, 28 на брой, обозначени на цветна схема. Кметът Атанас Камбитов, както сам пише в мотивите си да се съгласи с предложението, го приема и лично го внася за разглеждане в общинския съвет, отчитайки "неразривната и дългогодишна връзка" на града с компанията. Общинският съвет също гласува "за". Интересните моменти в решението на местната власт са няколко. Първо - обектите се дават на "Булгартабак трейдинг" без търг или конкурс. Второ - те са на топ места в центъра на града, жилищните квартали и на спирките на градския транспорт. И трето - намират се съвсем близо, на метри от съществуващи търговски обекти.

"Аз мисля, че решението е изгодно за града. И сега да трябваше да го внеса, щях да направя същото", твърди кметът Камбитов. Според него предложението на цигарения холдинг е и законосъобразно, и целесъобразно. Искането на компанията е общината да й даде за 10 години напред т.нар. петна на определени места, на които тя да постави свои павилиони, при месечен наем от 89 лв. "Предложението всъщност означава градът сега да получи 300 хил. лв., колкото са наемите за всички 28 петна за 10 години. Освен това всеки от павилионите, които ще бъдат поставени, ще е за по 17 хил. лв. и след 10 години те ще останат собственост на общината. Ако се изчисли всичко това, инвестицията става около 1 млн. лв.", смята Камбитов. А защо без търг или конкурс и не се ли облагодетелства така една компания за сметка на останалите? "Защото е и законосъобразно, и целесъобразно", твърди кметът, позовавайки се на Закона за устройство на територията, според който могат да се поставят преместваеми обекти въз основа на схема, одобрена от главния архитект на общината без търг. Камбитов не вижда нищо лошо и в близката работа между общините и най-големите компании в тях - единият от заводите на "Булгартабак" е в Благоевград и по традиция е спонсор на общината (тази година например е дарил 700 хил. лв. за реновиране на спортния интернат).

По друг начин мислят обаче 105 търговци, наематели на павилиони и магазини в града, които са взели обектите си на търг. "Месечните наеми, които плащаме на общината, са между 500 и 800 лв. В същото време без търг и конкурс "Булгартабак" получава местата за по 89 лв. Това е най-малкото нелоялна конкуренция. Да не говорим, че петната са на не повече от 10 до 50 метра от вече съществуващите обекти", коментираха собствениците пред "Капитал". Пред един от супермаркетите на местната търговска верига "Валан" например ще има три нови будки, а в същото време вътре се продават цигари. На площадчето, където се намират двата павилиона на братята Илиян и Димитър Кулеви, ще бъдат монтирани още два. "Защо не обявиха петната на търг, щяхме да съберем пари и да предложим повече и също да ги платим авансово", казва един от притежателите на обекти за алкохол, цигари и захарни изделия Владимир Тънов. "Убедени сме, че сме част от по-голям план – това се случва и в останалите градове в България, къде по-тихо, къде по-шумно. Идеята е "Булгартабак холдинг" на практика да монополизира търговията на дребно с цигари и вестници", коментира Мануела Михайлова. "Булгартабак трейдинг" застават до нас – те плащат наем 80 лв., аз 800, те няма да работят с дистрибутори като нас, а са сключили директни договори с производителите и вносители на кафе и безалкохолни напитки, със захарните заводи, с разпространителите на вестници. Познайте колко време ще издържим с този неравен старт", коментира Людмила Ненова, чиято фирма е наела петно за павилион. Според търговците спорна е и оценката от 17 хил. лв. за будка, която "Булгартабак" ще направи като инвестиция. "Най-скъпият павилион от този тип струва 5-6 хил. лв.", твърдят няколко от тях. Отделно, ясно е, че холдингът има информация кой от търговците колко стока купува и много добре знае кои са силните обекти. "Нищо не им пречи да си поставят павилион до тях и това се е случило на практика, като се погледнат петната, които са избрали", коментира Данка Велкова. Сред ударените е и "Слънчев остров" - фирмата, която от години се занимава с разпространението на вестници в "Благоевград" и за последните 6-7 години е платила 260 хил. лв. наеми на общината за пет обекта. Около нейните павилиони също ще има будки на "Булгартабак" именно за цигари и преса.

Местните търговци впрочем опитват да се защитят още по време на общинската сесия, където предложението на "Булгартабак" се е разглеждало. По време на бурната дискусия, в която членовете на съвета питат кмета защо внася решение за отдаване на петна без търг и конкурс, а той отговаря, че вече има такъв прецедент: при предишните кметове така били отдадени площи за поставяне на афиши. Въпреки очевидната разлика между афишите и търговската дейност намерението на "Булгартабак трейдинг" е одобрено с 21 гласа "за", 7 "против" и 4 въздържали се.

"На същата сесия одобрихме и четири петна за продажба на сладолед, но за тях търговците ще се явяват на търг. Петната са поискани от Nestle, но сега те ще се състезават с останалите производители. Видно има разлика в отношението и в спазването на закона, когато става въпрос за "Булгартабак" и за друга фирма", коментира Илко Стоянов, общински съветник в Благоевград. Той допълва още една подробност – през годините търговци са искали от общината да проведе търг за част от местата, които сега предоставя на "Булгартабак". "Само че павилионите или щяха да пречат на пожарната, или на полицията, или на друг обект. Видно сега няма да пречат", казва Стоянов.

След решението на общинарите търговците сезират окръжна прокуратура – Благоевград, пишат писмо до премиера Бойко Борисов и подават жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Мотивът - кметът и общината нарушават Закона за общинската собственост, като я раздават под наем без търг. "Областният управител Костадин Хаджигаев на среща ни заяви, че върху него най-вероятно ще бъде оказан натиск от ГЕРБ, за да не върне това незаконосъобразно решение", пишат до премиера недоволните. В крайна сметка областният управител наистина не оспорва решението на общината. Отговорът от кабинета на премиера е, че ще изиска информация по казуса от областния управител.
За законосъобразността на решението думата има съдът. Самите общински разчети обаче показват, че целесъобразността накуцва. Оказва се, че общината не само не отчита спад от приходите от наеми, както кметът твърди, а дори е преизпълнила плана си за приходи от тях на 110.6% - по данни на отговорничката за тях в общината Ели Лазарова. В момента на територията й има 165 преместваеми обекта, като приходите от павилионите и масите пред заведенията са 530 хил. лв. В същото време всички данъчни и неданъчни приходи на общината за 13.577 млн. лв., като общо от наеми общината получава 1.981 млн. лв.

Какво следва?

Ами следват Пазарджик, Стара Загора, Дупница, Банско, Пловдив, София... Според някои от търговците, които предпочитат да не бъдат цитирани, в случая говорим за поръчение, което кметовете на ГЕРБ са получили "отгоре": да подпомогнат експанзията на търговското дружество на "Булгартабак", където е възможно без търг или конкурс. Подобни схеми има и в другите големи градове, като целта е "Булгартабак трейдинг" да се сдобие с над 2000 точки за продажба. В момента дружеството притежава 53 обекта, като само за някои от тях (в София) се е явило на търг. Най-много са будките в Стара Загора – 33, в Пазарджик – 9, в Шумен – 1. Договорката в тези градове датира от времето на държавния цигарен холдинг и никой не е следил дали се изпълнява в интерес на общината.

Казусът "Стара Загора" започва от 2007 г., когато тогавашният кмет Евгений Желев предоставя на държавната тогава "Булгартабак" места на 50 спирки на градския транспорт, за да изградят павилиони за цигари и вестници. Холдингът пък се задължава да прехвърли на общината собствеността си върху ведомствената детска градина "Слънце". Оказва се обаче, че прехвърлянето така и не се е случило, а общината дори е платила 200 хил. лв. за ремонт на заведението. Сега "Булгартабак трейдинг" предлага да плати на общината за ремонта и да подпише анекс към договора, според който получава павилионите и площите за срок от 10 години. Според договора наемът за един павилион на цигарения холдинг е 30 лв. за кв.м.

Преди месец в Бургас избухна скандал, тъй като търговците научиха, че "Булгартабак трейдинг" има инвестиционно предложение за 20 павилиона по автобусните спирки. В същото време кметът отказа да поднови договорите за 240 временни обекта и предложи те да се преместят на обособени за търговия места, съобщи Николай Димитров, председател на Инициативния комитет на собствениците и наематели на обекти, цитиран от радио "Дарик". Тогава наемателите заявиха, че ще занимаят европейските институции с монополизирането на търговията в Бургас, и заплашиха с "постоянно и дългосрочно гражданско неподчинение". Кметът Димитър Николов тогава заяви за "Дарик", че "до момента в общинска администрация не са постъпвали никакви документи на "Булгартабак трейдинг", а процедурата по отдаване на концесия на обектите по спирките ще бъде прозрачна и пред медиите в Бургас, като всеки бъдещ кандидат е добре дошъл".

"Булгартабак трейдинг" вече има и два магазина в столичното метро и според обявленията, които пуска до своите бъдещи партньори, в момента текат процедури по настаняването му в Благоевград, Русе, Варна, Пловдив и Плевен. Предвижда се вече готовите павилиони да бъдат брандирани, като т.нар. Hot spot - предните стъкла, са запазени за "Булгартабак", но вътре се продават и всички останали марки. Планът е до края на годината да има 140 готови обекта из цяла България, пише в писма до търговските му партньори.

Картината отгоре

От гледна точка на самия "Булгартабак" експанзията на пазара на дребно е повече от оправдана, още повече пък в комбинация с разпространението на вестници. Компанията официално е със собственик руската VTB Capital. Но по информация на различни източници и от косвени връзки се свързва със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, притежателите на "Винпром Пещера" и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Неочаквано след приватизацията на холдинга през септември 2011 г. делът му на вътрешния пазар започна да пада. Като се има предвид, че инвеститорът е финансов, тоест такъв, който цели заздравяване на позициите на "Булгартабак" с оглед препродажбата му, ходът да се настъпи в продажбите на дребно е очакван. (Не случайно търговското дружество пуска обяви в търсене на персонал, акцентирайки върху сериозните си планове за разширяване на мрежата търговски обекти.)
Интересно в случая е доколко търговското разширяване на една компания ще получи държавна подкрепа. Съвсем наскоро със специална поправка в закон беше забранено в страната да се произвеждат и продават цигарени гилзи. Преди броени седмици депутати направиха неуспешен (засега) опит да преструктурират акциза върху тютюневите изделия в полза на най-популярните марки именно на "Булгартабак" и в ущърб на вносителите на цигари. Не толкова отдавна - през пролетта, в парламента имаше предложение цигари да се рекламират само в специализирани магазини, като депутати очакваха ограничението да се разпространи и върху продажбата на дребно. Нищо чудно народните представители да се сетят пак за тази идея, след като "Булгартабак" изгради мрежата си.
В момента по данни на цигарените компании от около 20 хил. обекта в страната, които продават цигари, пазарният дял на павилионите е около 17%, 7-8% се падат на кафенетата, ресторантите, хотелите и баровете, бензиностанциите са с 10% дял, супер- и хипермаркетите продават 11% от цигарите в стойност. Най-силният канал в момента са хранителните, смесените магазини и бакалиите – през тях минават 54%.

"Очевидно е, че "Булгартабак" правят всичко възможно да си качат пазарния дял. Като казвам всичко възможно, явно възможностите им на ниво законодателна, изпълнителна и местна власт са огромни, въпреки че вече са частна компания. Когато обсъждаме това с представителите на властта, те ни казват – да, но те са местна компания, заводите са им тук. Ние питаме не сме ли местна компания, щом служителите ни, дистрибуцията и партньорите ни са местни фирми и в тях работят българи, плащаме си данъците и акцизите тук. Просто става дума за частни корпорации, които се борят на пазара с различни методи", коментира представител на чуждестранна компания, който пожела името му да не се споменава. "Очакваме българските собственици на "Булгартабак" да подготвят нови удари срещу нас и се притесняваме да коментираме", обясни той.

От думите му, както и от репликите на ощетените търговци на дребно, става повече от ясно, че цигареният пазар в момента не е най-приятно място за работа. Не че някога е бил особено свободен или пък прозрачен. Просто в момента се преразпределя изоснови. Със сериозната помощ на държавата.


ОЩЕ ОТ "БОДИЛИ"

box_title_arrow.gifНапиши коментар