*
Борба с вредителите

ДИАГНОЗА: МВР

|
ДИАГНОЗА: МВР

Дойче Веле

Липсата на скандали май е единственото, от което МВР не може да се оплаче. Независимо дали шумни или тихи, проблемите на това ведомство, което е иначе с най-голям апарат и най-добро финансиране, са много на брой.

Скандалните разкрития за „дарителите” на МВР, за извършваните от служителите му безконтролни подслушвания и за размерите на полицейското насилие са само шумната част от проблемите на българското Вътрешно министерство.

Далеч по-тихи, но не по-малко катастрофални за имиджа на ведомството са проблемите около неговата прозрачност и отчетност, твърди Иванка Иванова, ръководител на правния отдел на софийския институт „Отворено общество”.

Министерство на Всичките Работи?

МВР е единствената българска институция, която продължава да не публикува годишни отчети за своята дейност. В България секретността в сектора на сигурността се разпростира не само върху специалните служби, но и върху полицията, което не е нормално.

В Европа вътрешните министерства се отчитат публично по 18 показатели, включително за начина на изразходване на обществените средства и дори за съотношението между мъжете и жените в отделните звена на системата.

Допреди една година българското МВР оповестяваше публично единствено колко бюджетни средства е получило. Все още липсва публичност на важна информация, например за това каква работа и срещу какви пари е свършило министерството.

Макар методиката за изчисляване на този важен за ефективността на полицейската работа показател да е променена, проблемите остават нерешени заради големия брой неотчетени престъпления. Според сравнителния анализ на "Отворено общество", убийствата в България са 4 пъти повече в относително изражение отколкото в Германия.

В същото време България заема 6-то място в ЕС по брой на полицейски служители на 100 хиляди души от населението, докато Германия е на скромното 18-то място. Едва 25 на сто от анкетираните български граждани гласуват доверие на „родната” полиция. В Германия 8 от всеки 10 човека вярват на полицейските органи.

Митове и легенди от България

Изследването на "Отворено общество" разбива мита, поддържан от управленския елит, че ниската ефективност в сектора на сигурността е функция от липсата на средства. Или казано по друг начин - проблемите в силовите структури идвали от това, че хората там били с ниски заплати.

Според Иванка Иванова обаче данните за бюджетите на съдебната система сочат съвсем друго - а именно, че проблемът с ниското заплащане в прокуратурата и съдилищата е зачеркнат още преди 5-6 години. В момента съдебната власт е много добре финансирана, а висшите магистрати и особено колегите им прокурори получават заплати, които в относително изражение са най-високите в Европейския съюз.

Но увеличаващите се доходи на магистратите ни най-малко не са спомогнали за редуцирането на явлението подкупност в съдебната система. Това означава, че увеличението на заплатите без вземане на каквито и да е други мерки, не води до автоматично намаляване на корупцията.

Ще бъде много опасно, ако този печален опит бъде приложен и спрямо държавната администрация и системата на МВР, за което настояват управляващите - предупреждава в заключение Иванка Иванова от софийския институт „Отворено общество”.


ОЩЕ ОТ "ПОЛИТИКА"

box_title_arrow.gifНапиши коментар